Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Odrazí se Liberec zpátky ke špičce? Oslabenou defenzivu musí zachránit vylepšený útok

Bílí Tygři zažívají před startem nové extraligové sezony malé déjà vu. V posledním ročníku se Liberec nedokázal vypořádat s odchodem opor v obranných řadách a náročný program skloubený s Ligou mistrů mladému týmu spíše uškodil. Severočeši nyní znovu vyrukují s pozměněnou defenzivou a také v útoku nezůstal kámen na kameni. Pokud chce být parta okolo trenéra Filipa Pešána úspěšná, musí se hlavně vyvarovat nevyrovnaných výkonů, které Liberec loni srážely.

Sport
zdroj: ČT4

Liberci se v poslední extraligové sezoně podařilo zvítězit dvakrát v řadě až ve 20. kole (série se natáhla na čtyři zápasy), do 40. kola se to Bílým Tygrům ale podařilo jen třikrát. Až povedená šňůra pěti výher (od 40. do 44. kola) a sbírka devíti vítězství ze 13 posledních zápasů zachránily rozpačitý ročník.

V předkole play-off sice Sparta nepředstavovala těžší překážku (3:0 na zápasy), ale čtvrtfinále se nepovedlo. Liberec vedl v sérii nad Hradcem Králové už 3:2 na zápasy, ale v následujících dvou duelech se Severočeši zmohli jen na dvě vstřelené branky a po shodných prohrách 1:2 se rozloučili s vyřazovacími boji.

Bílí Tygři se nekvalifikovali do Ligy mistrů, a tak je letos nečeká tak náročný program. Trenér Pešán bude navíc k dispozici po celou sezonu, neboť skončil u reprezentační dvacítky a naplno se bude věnovat klubu. Asistentem už ale nebude Karel Mlejnek, na jeho pozici přišel Patrik Augusta.

Co čeká české týmy v Lize mistrů? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Kádr zato prožil turbulentnější změny. Do brankoviště se vrací starý známý Marek Schwarz, který bude krýt záda Romanu Willovi. Tomu se nepodařilo navázat na výkony ze sezony 2016/17, svůj podíl viny ale nesla také nově složená obrana, která se musela smířit s odchody klíčových hráčů. Stejná situace ale nastává také nyní.

Liberec opustila dvojice Filip Pyrochta a Adam Jánošík, díru v defenzivě zkusí částečně zalátat Matěj Stříteský, který se pokusí restartovat kariéru. Potřebný důraz pak slibuje Kanaďan Taylor Doherty, který s fyzickými parametry 203 cm a 107 kg vzbuzuje respekt. Více prostoru může očekávat talentovaný Tomáš Havlín, který se v poslední sezoně probojoval z farmy v Benátkách do základní sestavy Bílých Tygrů.

Po citelných ztrátách v létě 2017 se situace v útoku otočila a Liberec letos spíš počítal zajímavé příchody. Kádr sice opustili Martin Bakoš, Lukáš Jašek, Mário Bližňák nebo Milan Bartovič, ale na jejich místa se hlásí Libor Hudáček, další navrátilec Jakub Valský a také reprezentant Radan Lenc.

Poslední dva jmenovaní přichází z Mladé Boleslavi, slovenský útočník podepsal pod Ještědem dvouletou smlouvu po tříleté anabázi ve Švédsku. V klubu navíc pokračuje klíčový hráč a produktivní útočník Marek Kvapil, který zaznamenal v libereckém dresu bod na zápas.

Severočeši by neměli v play-off přes další výrazné změny v sestavě chybět. Pokud ale chtějí být v extraligové konkurenci úspěšnější, musí zlepšit zejména defenzivu, která je po výrazné fluktuaci za poslední dva roky propustnější. S návratem bývalých hráčů a se zajímavými akvizicemi v útoku by se Bílí Tygři přesto mohli vyšvihnout tabulkou opět vzhůru.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články