Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Mládí nahradilo zkušenost. Hradec vyměnil trenéra i kádr a chce uspět

Opakovaně vyhlašoval Hradec útok na titul, dvakrát po sobě ale jeho cesta skončila v semifinále. Letos jsou Východočeši s vizemi do nového ročníku střídmější. Tým prošel největší proměnou ze všech extraligových kádrů. Hradec opustily zkušené opory, které nahradila mladší generace hráčů. Role hlavního trenéra se po Václavu Sýkorovi ujal Tomáš Martinec.

Hokejisté Hradce Králové slaví jeden z gólů proti Litvínovu
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Hradeckým se v uplynulé sezoně na vytoužený titul dosáhnout nepodařilo. Na vrchol měla východočeský kádr přivést velká jména jako Bednář, Smoleňák, Koukal či Köhler. Nestalo se.  Východočeši tedy pro následující sezonu obměnili mužstvo a kromě extraligy by se navíc rádi prosadili také v Lize mistrů.

Po základní části uplynulého ročníku držel hradecký Mountfield v tabulce druhou příčku a zdálo se, že má k titulu opravdu našlápnuto. Cestu ambiciózního týmu ale zastavil v semifinále Třinec, který Východočechy porazil v sérii 4:2 na zápasy. Hradec přitom ani za stavu 0:3 semifinálovou sérii nevzdal a bojoval o vysněný titul.

Vedení klubu se rozhodlo pro nadcházející sezonu zásadně změnit strategii – vystřídalo hlavního kouče a výrazně obměnilo kádr. Navíc se z ledu na pozici sportovního manažera přesunul Jaroslav Bednář. "Ten cit pro to mám a musím podotknout, že mě to hrozně baví a že je to práce, kterou jsem si vždycky přál dělat," řekl novopečený funkcionář Bednář.

Proč by měl Hradec Králové změnit přístup k Lize mistrů? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Václava Sýkoru, který dvakrát dovedl Hradec do semifinále, nahradil v roli hlavního trenéra jeho asistent Tomáš Martinec. Nový kouč přiznal, že ho šance velet střídačce příjemně překvapila. "Po minulé sezoně jsem to nečekal," řekl muž, který má na kontě více než pět stovek extraligových startů.

K velkému kolotoči změn došlo také v hradeckém kádru. Místo zkušených opor bude Mountfield více spoléhat na vlastní odchovance a mladší hráče. Z týmu odešli Bedřich Köhler i matadoři Jiří Šimánek či René Vydarený. Klub se musel rozloučit také s velkou oporou v zádech, brankářská jednička Patrik Rybár bude bojovat o v zámořské NHL, kde podepsal smlouvu s Detroitem. Slovenského golmana vystřídá v brance Američan, na východ Čech přišel z Mladé Boleslavi Brandon Maxwell. 

Radost hradeckých hokejistů
zdroj: ČT4

Kádr Východočechů zaznamenal vůbec největší obměnu ze všech extraligových týmů, když odešlo třináct hráčů. Nový kouč Hradce si uvědomuje, že zkušenost bude nově sestavenému týmu chybět. Přesto věří, že to východočeský tým dotáhne daleko.

"Je jasné, že nebudeme mít takovou kvalitu jako v minulé sezoně. Ale máme tady odchovance, většinu kluků znám od mládí. Musíme se od toho oprostit a prosadit se bojovností a bruslením," naplánoval Martinec.

Jedním z mladíků, který v extralize může předvést svoje umění, je devatenáctiletý bek Radim Šalda, který zůstane v Hradci, i když že se mu otvírala možnost působení v nižší zámořské soutěži. Přišli ale i zkušenější hráči, například Tomáš Vincour z Brna. 

Ambice budou letos jiné, hlásí před sezonou Martinec

Hradečtí letos zvolili podobnou "taktiku" jako loni například rival z Pardubic. Jedná se o tzv. try-out. Smlouvu si nakonec vybojovali teprve dvacetiletý Matěj Chalupa, dále Richard Nedomlel, Sébastien Piché nebo Maris Bičkevis. Naopak tým překvapivě opustil například Martin Réway, jehož odchod provázely spekulace. 

Letos jsou cíle týmu opatrnější. Papírově se Hradec mezi hlavní aspiranty na titul řadit nebude. "Ambice budou úplně jiné. Vloni se podařilo postavit skvělý tým, teprve uvidíme, jaký bude letos. Zapracovat mladé hráče bude chvíli trvat. A bude to chtít trpělivost," řekl Martinec.

Zdroj
ČT sport, ČTK, mountfieldhk.cz, hokej, cz, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články