Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Brno oslavuje mistrovský titul, město zaplavili fanoušci v modrobílém

Záplava modrobílých šál se roztočila nad Zelným trhem v Brně, kde fanoušci hokejové Komety oslavili obhajobu extraligového titulu. Přišlo jich asi 7500. Šampaňské stříkalo proudem už chvíli před závěrečnou sirénou. Kometa vedla nad třineckými Oceláři 4:1 a málokdo na Zelném trhu pochyboval o vítězi.

Fanoušci brněnské Komety
zdroj: ČTK/Šálek Václav

Po utkání si fanoušci s chutí zazpívali univerzální píseň vítězů We Are The Champions od skupiny Queen a také brněnskou specialitu - skladbu Raketou na Mars. Nemohla chybět ani Óda na radost, která se v Brně na hokeji zpívá s pozměněným textem. Slova "komeťácké" hymny říkají, že cesta na výsluní bývá často zdlouhavá, na jejím konci ale klíčí stoletá sláva - což dnes odpovídá skutečnosti, protože Kometa získala rekordní 13. titul v nejvyšší soutěži.

Páté finálové utkání se hrálo v Třinci, brněnští fanoušci tedy houfně zamířili před dvě velkoplošné obrazovky umístěné v horní části Zelného trhu. Zpočátku jich bylo kolem 5000. Postupně policie navýšila odhad až na 6500 a poté 7500 fanoušků. "Lidí na náměstí průběžně přibývalo," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policisté střežili přístupové ulice, na veřejný pořádek v centru dohlíželi také strážníci. "Nemuseli jsme zatím řešit nic závažného," řekl během třetí třetiny jejich mluvčí Jakub Ghanem. Záchranná služba na Zelném trhu ošetřila dva lidi pod vlivem alkoholu, uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová. Policie podle Švába řešila spíš drobnější záležitosti spjaté s podobnými událostmi.

Zápas se pro Kometu vyvíjel výborně, už v první minutě vedla, což dodávalo fanouškům v modrobílých dresech hned od začátku dobrou náladu a posilovalo jejich optimismus. Ostatně mnozí na Zelný trh rovnou přišli v tričkách s nápisem "Mistři".

Ve třetí třetině náladu na chvíli zmrazil jediný gól Třince, ale brzy znovu převládl optimismus. Po bouřlivých oslavách titulu se dav postupně rozptýlil, fanoušci s vlajkami provolávali Kometě slávu na náměstí Svobody a velká skupina jich kolem 20:30 odešla k hlavnímu nádraží.

Dopravní podnik města Brna musel odklonit tramvaje, strážníci dočasně uzavřeli Nádražní ulici pro auta. "S tímto scénářem jsme předem počítali. Provoz MHD je už plně obnovený," řekl před 21:00 mluvčí strážníků. Několik stovek fanoušků chce na hokejové mistry počkat před stadionem, z Třince by měli dorazit po půlnoci nebo až nad ránem.

Velké oslavy titulu se na Zelném trhu uskuteční znovu příští sobotu. Jestli snad dnes měl v Brně někdo špatnou náladu kvůli hokeji, mohli to být jedině milovníci soudobé operní hudby. Kvůli projekci hokeje na náměstí zrušilo Národní divadlo Brno představení opery Powder Her Face od Thomase Adése. "Nadměrný hluk z této akce neumožňuje představení odehrát," konstatovali divadelníci na svém webu. Divadelní budova Reduta totiž stojí přímo na Zelném trhu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články