Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Předvedli jsme jeden z nejlepších výkonů v sezoně, těšilo Šmída

Třetím gólem, kterým po 18 vteřinách navázal na přesilovkovou trefu Michala Bulíře, víceméně zlomil odpor soupeře. Liberecký obránce Ladislav Šmíd přispěl k vítězství Bílých Tygrů nad pražskou Spartou 4:1 a se svými spoluhráči vede v předkole play-off už 2:0 na zápasy. Sérii mohou Severočeši ukončit v nejkratším možném čase už v pátek v libeňské O2 areně.

Ladislav Šmíd v souboji s Jiřím Černochem ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Předvedli jsme jeden z nejlepších výkonů v sezoně. Opravdu jsme dřeli nadoraz celých šedesát minut a prakticky jsme soupeře k ničemu nepustili. Byli jsme disciplinovaní, silní na puku i v osobních soubojích. Vyhráli jsme naprosto zaslouženě," řekl Šmíd.

Základ vítězství položili Liberečtí ve druhé třetině, když v rozmezí 18 vteřin vstřelili dvě branky a zvýšili na 3:0. "Byl to klíčový moment. V úterý jsme dali vedoucí gól a hned z dalšího střídání inkasovali. Tentokrát jsme druhou trefu ihned potvrdili třetí a tam se zápas pravděpodobně zlomil," pokračoval obránce, který má na kontě 583 zápasů v NHL.

Bílí Tygři byli v základní části nejčastěji vylučovaným týmem, v předkole však zatím dokázali udržet nervy na uzdě a soupeři dovolili minimum klasických přesilovek. "Hodně jsme o tom mluvili a neustále si opakovali, že takhle to dál nejde. Během sezony dokonce padly i nějaké pokuty," připustil účastník olympijských her v Soči 2014.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 2. předkola Liberec - Sparta

"Především už ale všichni víme, o co hrajeme. Teď už není čas na nějaké hloupé fauly nebo na to si honit vlastní ego. Samozřejmě si musíme držet předbrankový prostor, ale jinak musíme z potyček odjet a nedat soupeři šanci jít do přesilovky," doplnil Šmíd.

I přesto byl závěr duelu vyhrocený, k vidění byla spousta strkanic, a dokonce dvě klasické bitky. "Bitky k hokeji patří, je to dobré pro lidi a jsme na to zvyklí. Na druhou stranu to není to, čím se chceme prezentovat. Vyplynulo to ze situace, kdy jsme vedli o čtyři góly a Sparta byla frustrovaná, tudíž po nás šla. Já jen musím dát kredit a vyjádřit respekt našim klukům, kteří do toho šli," pochválil spoluhráče dvaatřicetiletý rodák z Frýdlantu.

Lakatoš vs. Jarůšek

Hlavní protagonisté – Dominik Lakatoš s Richardem Jarůškem – se shodli, že boxerské vložky, které v duelu absolvovali hned dvě, k play-off patří. "Před první rvačkou neproběhla ani žádná komunikace. Pořádně jsem nevěděl, o co jde, a už tam létaly rány. Tým mě však potřebuje na ledě, tak jsem ho nechtěl oslabit. I proto jsem se nechtěl prát a neodhodil rukavice. Soupeř dostal trest a my měli přesilovku," vyprávěl Lakatoš.

Odveta už domluvená byla. "Tam už jsme to chtěli oba shodit a rozdat si to pořádně na férovku. Jestli jsem vyhrál, nebo prohrál, to je vcelku jedno. Padly tam tvrdé rány na obou stranách. Mě ale nebolí nic, i kdyby kopnul kůň," ujistil Lakatoš.

Je nám líto, video expirovalo.
Moment utkání: Bitka mezi Lakatošem a Jarůškem

Jeho soupeř měl na úvodní "pohovor" z šesté minuty odlišný pohled. "Dohodli jsme se tam. Zeptal jsem se a on souhlasil, tak jsem zahodil rukavice a začal se mlátit. Nevím, kde byl problém, jestli to nestačil zahodit, nebo pak nechtěl a spíš chtěl udělat takový podraz, to fakt nevím," uvedl Jarůšek, jenž právě za sundání rukavic obdržel v porovnání s Lakatošem desetiminutový trest navíc.

A druhá část v závěrečné třetině? "To za mnou přijel on a já mu říkal, že ne. Ale jezdil za mnou celé střídání, takže pak už nebylo jiného rozhodnutí. A šli jsme na to. Myslím, že šlo o férovou bitku," prohlásil s nadhledem Jarůšek.

I přes zmíněné bitky využili Severočeši dokonale výhody domácího prostředí a v sérii hrané na tři vítězství si připsali druhý bod. Mají tak na své straně mečbol a již v pátek mohou v Praze slavit postup do čtvrtfinále.

"Spartě jde o všechno, další porážka pro ni znamená konec sezony. Určitě nedá kůži lacino. Ve třetí třetině už po nás chodili ve dvou ve třech lidech. Je tedy otázkou, zda si to přenesou i do pátečního zápasu," zakončil Šmíd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články