Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hradec chce zaútočit na titul. Dosáhnou Východočeši na vysněné finále?

Hradec Králové v uplynulé sezoně dosáhl na bronz a o nejvyšší příčky chce v nové sezoně bojovat znovu. Jeho ambice jsou tentokrát dokonce ještě vyšší. Zatímco realizační tým zůstal na východě Čech beze změn, kádr opustilo jedenáct hráčů. Do týmu vedeného koučem Václavem Sýkorou zamířilo devět nových posil, které by měly východočeskému klubu pomoci v ataku na titul. Nejvýraznější posilou je pardubický odchovanec Petr Koukal, který zamířil zpět do extraligy z KHL. 

Hokejisté Hradce Králové
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

Vedení Hradce míří neskromně ještě výš než v minulé sezoně. Předseda představenstva hradeckého klubu Miroslav Schön uvedl, že cíle jsou tentokrát vyšší kvůli složení týmu. Hned na úvod sezony ale čekají Hradecké dvě obtížné zkoušky. Utkají se totiž s posledními šampiony extraligy - v pátek se představí na ledě Liberce a v neděli přijede do Hradce úřadující mistr Brno.

Největší posilou, která zamířila na východ Čech, je mistr světa z roku 2010 Petr Koukal. Pětatřicetiletý útočník si k nelibosti fanoušků Dynama ze dvou východočeských rivalů nakonec vybral právě Hradec Králové. Koukal strávil předchozích pět sezon v KHL, uplynulé dva ročníky nastupoval za Jekatěrinburg.  

Koukal by měl společně s kapitánem Jaroslavem Bednářem patřit k hlavním lídrům hradeckého kádru. Bednář, který už v předchozích letech naznačoval konec kariéry, se po úspěšné sezoně dohodl s Hradcem ještě na rok. Čtyřicetiletý útočník, jehož na východě Čech čeká třetí sezona, v týmu plní roli tahouna jak v kabině, tak i svými výkony. Bednář se v základní části uplynulé sezony s 36 asistencemi stal nejlepším nahrávačem extraligy.

"Řekl bych, že máme jednu z nejlepších obran v celé extralize, za tím si stojím. Teď už zbývá jen vstřelit nějaké góly, od toho je tady Petr (Koukal). Jsem optimista a týmu věřím," poukázal na Koukalovu kvalitu kapitán Bednář. 

Lotyšské duo a čtyři posily ze Slovenska

Hradecký klub se dohodl na další spolupráci také s lotyšským útočníkem Andrisem Džerinšem. A po další posile sáhlo vedení Hradce opět do lotyšských vod. Do extraligy zamířil Džerinšův krajan, účastník pěti světových šampionátů Oskars Cibulskis. Devětadvacetiletý obránce je oporou reprezentace a většinu kariéry odehrál v lotyšské metropoli.

Ze Sparty se na východ Čech přesunul slovenský útočník Lukáš Cingel. Čtyřiadvacetiletý útočník vyměnil dres po tříletém působení v pražském klubu. Kromě Cingela posílí Hradec další tři hráči ze Slovenska. Prvním z nich je třiatřicetiletý obránce Dominik Graňák, který má bohaté mezinárodní zkušenosti. Stal se mistrem ligy v Česku, Rusku i Švédsku.

Ilustrační foto

Jeho krajanem a nově také spoluhráčem je pro následující sezonu Tomáš Zigo, který pomohl Bánské Bystrici k extraligovému titulu na Slovensku. Čtvrtým Slovákem v Hradci je pro příští sezonu dvaadvacetiletý obránce Mislav Rosandič, jenž společně se Zigem dosáhl na slovenský titul. Obranné řady Hradce posílil také Filip Pavlík, který přišel z Litvínova. 

Nadějným hokejovým talentem, který zamířil do Hradce, je jednadvacetiletý rodák z Českých Budějovic Lukáš Vopelka. Uplynulou sezonu odehrál na Slovensku, nejprve ve Slovanu Bratislava a poté v Dukle Trenčín. Vicemistr světa do 18 let z roku 2014 má za sebou zkušenosti také ze švédské soutěže.

Z Hradce naopak odchází gólman Ondřej Kacetl, který bude hájit branku v Pardubicích. Východočeský klub opouští také beci Jake Newton a Stanislav Dietz. Dále útočníci Tomáš Knotek, Rastislav Dej, Alexandre Picard a Rudolf Červený.

Zraněného Rybára dočasně nahradí Sedláček

Ve východočeském mužstvu zůstává gólman Patrik Rybár, který má lví podíl na loňském úspěchu Hradce. Slovenský gólman se ale zranil a nakonec nezasáhl ani do domácího Mountfield Cupu. Vzhledem k jeho stále nedoléčenému zranění hradecké vedení na situaci zareagovalo brankářskou posilou. Na východ Čech zamířil Jakub Sedláček, který předchozí čtyři sezony působil v lotyšské Rize. V Hradci také nadále setrvává brankář Jaroslav Pavelka.

Uplynulá úspěšná sezona zvedla v Hradci Králové vlnu zájmu o extraligu. To potvrzuje také navýšený prodej permanentních vstupenek. V Hradci si ji koupilo 3100 fanoušků. Kapacita stadionu je 6890 míst. Vyšší je také rozpočet, na němž se projevil velký zájem sponzorů, ale i příchod nákladných posil. Hradec by měl mít na sezonu k dispozici sumu převyšující 100 milionů korun.

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články