Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kanadským hráčům v extralize konkuruje lotyšská enkláva, tvrďák Hollweg se vrací

Extraliga nabízela v minulosti celou řadu skvělých hráčů ze zahraničí, kteří se stali důležitými postavami svých týmů a oblíbenci fanoušků. A nemuselo jít nutně pouze o slovenské hokejisty. Také tento ročník budou někteří z nich hrát ústřední roli v českých klubech. Jakým cizincům patří současnost a na koho se mohou diváci těšit v nadcházející sezoně? Seznamte se se staronovými tvářemi i s nováčky, kteří by mohli být letos vidět vyjma slovenských hráčů.

Ilustrační foto

Pro začátek je na místě uvést fakt, že se nejedná o konečný výčet zahraničních hráčů v českých klubech. Řada týmů ještě nemá uzavřené soupisky, u některých hráčů není jisté, zda uspěli na zkoušce a jestli se prosadili do konečných sestav. Článek si klade za cíl spíše seznámit české hokejové fanoušky s vybranými hokejisty z ciziny.

Z dostupných údajů extraligových týmů se nabízí základní přehled 31 cizinců. Nejpočetnější zastoupení bude mít Kanada s osmi hráči. Hned čtyři Kanaďané jsou přitom v Pardubicích. Dynamo vsadilo na důrazné zástupce kolébky hokeje zejména v obraně, kde bude nastupovat trojice Rhett Holland, Jacob Cardwell a Ty Wishart. Útok navíc vyztuží Peter Quenneville.

Vynikajícími výkony v jarním play-off si udržel místo v sestavě mistrovské Komety Alexandre Mallet. V Pardubicích nedostal potřebný prostor, v Brně ale ukázal, jaký potenciál v něm dřímá. Důležitými brankami ve vyřazovacích bojích nakonec pomohl Jihomoravanům až k titulu. Příprava zase vyšla litvínovskému Joshovi Nichollsovi. V deseti zápasech si připsal devět bodů včetně pěti branek. V Chomutově se usadil obránce Brett Flemming, v Olomouci pokračuje Kevin Sundher, který na jaře stihl celkem pouze jedenáct zápasů.

Díky silné enklávě ve Zlíně (tři hráči) je na druhém místě možná trochu překvapivě Lotyšsko. Avšak znalý fanoušek má už dávno povědomí o kanonýrovi Beranů Robertsi Bukartsovi. K němu přišel před nadcházející sezonou mladší bratr Rihards a pokrevnou útočnou dvojici doplňuje obránce Ralfs Freibergs. Útok hradeckého Mountfieldu už loni reprezentoval Andris Džerinš, nyní ho doplní i bek se zkušenostmi z mistrovství světa Oskars Cibulskis.

Ilustrační foto

Tahákem bude návrat Ryana Hollwega

Dalšími v pořadí jsou Američané. Bohaté zkušenosti z české extraligy už má brankář Brandon Maxwell, který po neshodách v Pardubicích úspěšně zakotvil v Mladé Boleslavi. Naopak nováčkem bude sparťanský útočník Vinny Saponari, jenž se v norské lize blýskl loňským ziskem 51 bodů ve 43 zápasech. Extraligu si poprvé vyzkouší také obránce Nick Jones, který by měl pomoct mladé plzeňské obraně.

Západočeši zároveň ohlásili velký návrat tvrďáka Ryana Hollwega, oblíbeného u fanoušků Škody, emoce budícího u příznivců soupeřů. Důrazný a nesmlouvavý útočník, který rád rozdává tvrdé hity a sám umí také přijmout ránu od druhých, se zbavil zdravotních problémů s kolenem, kvůli nimž vynechal celou uplynulou sezonu a je v plné síle zpět.

Zatímco loni byl Daniel Sörvik jediným norským hráčem v tuzemsku (Litvínov), od září bude na českých stadionech k vidění další trojice jeho krajanů. V brance Jihlavy bude mladým kolegům Jakubovi Škarkovi a Josefovi Kořenářovi konkurovat mezinárodními zápasy ostřílený Lars Volden. Účastník olympiády v Soči v roce 2014 startoval už na pěti světových šampionátech a pro Duklu bude výraznou posilou. Voldena ještě v týmu doplní bek Nicolai Bryhnisveen. Pražskou Spartu zase posílil útočník Alexander Reichenberg.

Kromě Slovinců budou v extralize také Rus, Polák, Bělorus a Chorvat

Z comebacku se může radovat také Sacha Treille z Francie. Silový forvard, v minulosti hrající za Kladno i Spartu, vypomůže Pardubicím, které se chtějí prezentovat tvrdším stylem, než tomu bývalo v minulosti. V Dynamu může nastoupit ve francouzském útoku se spoluhráčem z Rouenu Jordannem Perretem, odkud oba přicházejí.

Dva zástupce má také Slovinsko. V defenzivě Hradce Králové nastupuje zkušený Blaž Gregorc, kam se přesunul před poslední sezonou z Pardubic. Nyní ho čeká v ELH už pátý ročník. Výraznější zápasové zatížení v Olomouci pak bude vyhlížet dvacetiletý útočník Rok Macuh, který loni nastoupil jen do dvou utkání základní části.

Zajímavostí je skutečnost, že ze silné dvojky ze severu Evropy bude v české extralize nastupovat pouze duo Seveřanů – obránce Erik de la Rose (Jihlava) ze Švédska a brankář Pražanů Sami Aittokallio z Finska. Právě finský gólman by měl podle vedení klubu konečně vyřešit dlouhodobě nezodpovězenou otázku, kdo úspěšně ovládne sparťanské brankoviště.

Dále by se měli po kluzištích v nejvyšší soutěži prohánět ze zahraničních hráčů ještě útočníci Anatolij Protasenja z Běloruska (Jihlava), Vladislav Bojko z Ruska (Pardubice), Aron Chmielewski z Polska (Třinec) a také obránce Ivan Puzič z Chorvatska (Vítkovice).

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články