Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kometa půjde za obhajobou bez výraznějších změn. Vyhne se Brňanům mistrovská kocovina?

Čekání na titul dlouhé 51 let stejně jako mistrovské křepčení jsou minulostí. Kometa vstupuje do nové sezony bez výrazných hráčských výměn, mužstvo zůstalo pohromadě. Martin Nečas, kterého si vybrala na draftu NHL Carolina Hurricanes z dvanácté pozice, by měl ještě rok v extralize setrvat. Kariéru si prodloužil Martin Erat, který se rozhodl pokračovat. Hlavní výzvou tak bude pro Brňany chuť zopakovat jarní jízdu z play-off a vyhnout se pomistrovské kocovině.

Hokejisté Brna slaví vítězství v extralize
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Důležité odchody jsou vyvážené zajímavými příchody a návraty

Na rozdíl od některých předchůdců se aktuálnímu mistrovi podařilo udržet vítězný kádr pohromadě. Hlavními změnami byly (očekávaný) odchod útočníka Marka Kvapila do KHL a překvapivý konec obránce Jozefa Kováčika, který měl ještě platnou smlouvu na další dva roky. Další defenzivní hráč, Peter Trška, se zase přesunul do Vítkovic.

Ani v jednom případě se však nezdá, že by měli fanoušci Brna výrazněji truchlit. Do útočných řad přišel navrátilec Tomáš Svoboda, který zná tamní prostředí dokonale a rovněž se jedná o praváka. Navíc kádr doplnil Lukáš Nahodil, produktivní forvard loni trápících se Pardubic. Do defenzivy se zapojí na jaře zraněný bek Jan Štencel, více prostoru by měl získat i Libor Zábranský mladší.

K méně zásadním odchodům se řadí přestup Petra Mrázka do Mladé Boleslavi a Tomáše Vondráčka do Pardubic. Veterán Kamil Brabenec, který vypomáhal Kometě při play-off, bude pokračovat v Itálii. Naopak kariéru v Brně si prodloužili kapitán Leoš Čermák, nestárnoucí Martin Erat a také mladíček Martin Nečas, který potřebuje před přesunem do zámoří ještě vyzrát a zesílit, a tak se očekává, že v týmu setrvá.

Martin Nečas v dresu Komety
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Paprskář Pave

Jak pojme Kometa start v Lize mistrů?

V brance zůstává duo Marek Čiliak s Karlem Vejmelkou. Zejména slovenská jednička byla hlavním faktorem, proč Kometa dokráčela ve vyřazovacích bojích až na vrchol. Čiliak může mít o motivaci navíc, neboť zatím marně čeká na pozvánku do slovenské reprezentace. Nedočkal se ani při přípravných duelech proti Česku.

Největší novinkou je tak pro Brňany start ve stále prestižnější Lize mistrů, ve které si odbývají premiéru. Libor Zábranský starší, trenér a majitel v jedné osobě, se na jaře nechal slyšet, že by evropskou soutěž raději nehrál. Zda se přístup klubu k CHL proměnil, ukáží až následující dny.

Kapitán Čermák však před začátkem soutěže nabádal k tomu, aby Jihomoravané sehráli důstojnou roli. Klub by si mohl vzít inspiraci nejen od Hradce Králové, který si pochvaloval účast na zimním Spengler Cupu a zápasy s mezinárodními soupeři, ale také od Sparty, která v Lize mistrů došla až do finále.

Ilustrační foto

Pomistrovská krize? Důležitý je dobrý začátek

Perfektní start do sezony 2017-18 by Kometa potřebovala jako sůl, aby se v náročném a nahuštěném programu kvůli vystoupení v Champions Hockey League neutápěla v matných výkonech, které by se mohly promítnout do špatných výsledků a nelichotivého postavení v extraligové tabulce. Tlak na obhájce titulu by se tak mohl ještě zvýšit.

Poučení se přitom nabízí z vlastní zkušenosti. Poté, co na podzim Brno vládlo extralize, přišla s přelomem roku nevídaná krize, která skoro stála budoucího mistra účast ve čtvrtfinále play-off. Svůj podíl viny na tom měla i celá řada zranění, která mužstvo postihla, stranou však nezůstala ani nepřesvědčivá hra některých opor.

Kometě a jejímu působení v Lize mistrů se věnoval také Hokej fokus podcast:

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články