Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Šlágr mezi Brnem a Třincem rozhodly nájezdy, Vincour přiřkl Kometě bod navíc

Brno – V pikantním extraligovém souboji 23. kola došlo na střet těžkých vah. Kometa vrátila Třinci porážku z první čtvrtiny ročníku, když v domácím prostředí přehrála Oceláře 3:2 po samostatných nájezdech. Brňané zásluhou Kvapila dvakrát srovnali se Slezany krok, penaltový rozstřel rozhodl Vincour ve čtvrté sérii. Kometa se tak vyšvihla na druhé místo o tři body právě za vedoucí Třinec.

Aktivní hra podložená rychlými protiútoky pomohla Kometě k získání územní převahy, která ale narážela na pozornou defenzivu Ocelářů. Do střeleckých příležitostí se dostávali Brňané obtížně, většinu jejich střel stačili pochytat před brankářem Hamerlíkem jeho spoluhráči.

Třinečtí trpělivě čekali na chyby protivníka v kombinaci, které trestali bleskovými protiútoky. Už v páté minutě stačil Rothovo nahození domácí brankář Vejmelka jen vyrazit před sebe a zcela volný Rákos pohotově dorazil kotouč do sítě.

Kometě se nevydařily v úvodní třetině ani dvě přesilovky. Naopak hned při první početní výhodě vystihl nedorozumění při zakládání útoku Dravecký, jehož sólový nájezd ale Vejmelka chytil.

Oboustranně vysoké tempo doplněné agresivitou zdobilo i druhou třetinu. Nejproduktivnější dvojice Komety se postarala ve 33. minutě o vyrovnání. Erat vybojoval za brankou puk a po jeho přihrávce Kvapil na druhý pokus překonal Hamerlíka. Už za 67 vteřin měli však Oceláři vedení zpět na své straně: Petružálek ujel po levé straně až za branku a po jeho přihrávce skóroval Sýkora.

V závěrečné třetině dostala Kometa soupeře pod tlak, ze kterého si vypracovala několik slibných příležitostí. Překonat pozorného Hamerlíka se podařilo v 51. minutě opět Kvapilovi, který tečoval střelu obránce Ondřeje Němce od modré čáry. Třinec po inkasovaném gólu zvýšil útočné úsilí, Brňany zachránila po Rákosově střele tyčka.

V prodloužení mělo Brno blíže k vítězství. Kvapil neproměnil sólový nájezd, Vojtěch Němec nastřelil tyčku, na druhé straně nerozhodl ani po sólu Dravecký.

V samostatných nájezdech vyšli v brněnském týmu naprázdno Kvapil s Eratem a Vincour dvakrát překonal Hamerlíka. V týmu Třince byl úspěšný Sýkora, který ale ve čtvrté sérii nedal, když musel odpovědět na Vincourovu trefu. Neúspěšní byli Dravecký a Polanský.

"Splnilo se naše očekávání, že Třinec bude hlavně spoléhat na nebezpečné brejky. Jsem rád, že jsem alespoň mohl pomoci k zisku bodu navíc. Mám ve svém rejstříku dvě varianty nájezdů. Obě jsem použil," uvedl Vincour, jehož nasazení navrhl hlavní kouč Komety Libor Zábranský. "Když za ním jel na návštěvu do Dallasu, byl tam určený na nájezdy. A proměňoval je. A úspěšně si vedl i při působení v Kontinentální lize," dodal asistent brněnského trenéra Martin Pešout.

HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 33. M. Kvapil (M. Erat, L. Čermák), 51. M. Kvapil (O. Němec, M. Erat), rozhodující sam. nájezd Vincour - 5. Rákos (Roth, Linhart), 34. J. Sýkora (J. Petružálek, M. Doudera). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Hribik - Lhotský, Kotlík. Vyloučení: 1:4, navíc Galvas (Třinec) 10 min. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno).

Brno: Vejmelka - O. Němec, Gulaši, Štencel, Malec, Kováčik, Trška, F. Král - M. Erat, Nečas, M. Kvapil - H. Zohorna, V. Němec, Zaťovič - Vincour, L. Čermák, J. K+a II - Dostálek, Raška, Dočekal - Dymáček. Trenéři: L. Zábranský st., Pešout, Pokorný a Haken.

Třinec: Hamerlík - Roth, Linhart, M. Doudera, Hrabal, Nosek, L. Galvas, L. Doudera - Hrňa, Špirko, J. Petružálek - Martin Růžička, Marosz, Dravecký - Irgl, Kreps, Rákos - J. Sýkora, Polanský, Adamský. Trenéři: Kýhos, Mucha a B. Kopřiva.

Martin Pešout (Brno): "Zápas dvou nejlepších extraligových týmů byl výbornou reklamou na hokej a divákům se musel líbit. Dostali jsme laciný úvodní gól a museli celý zápas dotahovat náskok soupeře. Zásluhou bojovnosti a vysokého nasazení se nám podařilo vyrovnat a dostat utkání až do prodloužení. Nasazení Vincoura na nájezdy navrhl Libor Zábranský. Když za ním jezdil do zámoří a Vincour hrál v Dallasu, tak tam byl určen na nájezdy. A proměňoval je. A dařilo se mu při nájezdech i při jeho působení v Kontinentální lize."

René Mucha (Třinec): "I když jsme prohráli, tak celý náš tým odvedl výbornou práci, což přispělo k zápasu s play-off parametry. Kometa je silný protivník s kvalitním kádrem. Nemáme sice druhý bod, ale jsme spokojeni. Dnešní bod je pro nás cenný. Nájezdy už byly loterií."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články