Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kometa v divokém utkání rozdrtila Spartu 6:2 a vyhoupla se do čela extraligy

Brno – Derby Čech s Moravou svedlo na brněnský led proti sobě nesmiřitelné rivaly Kometu a Spartu. Divoké utkání odstartovaly tři góly domácích, Pražanům se ovšem podařilo snížit na 2:3 i díky vlastnímu gólu Malce. Kometu však do dvoubrankového vedení poslal druhým gólem Němec a hned po začátku třetí třetiny se podruhé trefil také Erat. Na konečných 6:2 navýšil Kvapil, který gól přidal ke třem asistencím.

Kometa přes léto výrazně posilnila tým a v letošní sezoně předvádí atraktivní hokej, díky kterému jí patří druhá příčka v tabulce. Také vstup do pikantního utkání se Spartou se jí velmi vydařil a Brňané si dokázali vybudovat třígólový náskok.

Skóre zápasu otevřel Erat z přesilovky, které letos patří k největším zbraním Komety. Jedenáctý gól v početní výhodě padl po pohledné kombinaci mezi střelcem branky a Kvapilem. I na druhém gólu měl Kvapil velký podíl, když přesnou křižnou přihrávkou napříč útočným pásmem našel najetého Němce, který měl plno času zamířit a těsně před koncem první třetiny překonat Pöpperleho.

Sparťané se ani nestihli oklepat z gólu do šatny a už prohrávali 0:3. Hned v úvodních sekundách druhé třetiny totiž skóre navýšil mladý centr Nečas, který nejprve vybojoval puk za soupeřovou bránou a následně zasunul za Pöpperleho záda přihrávku Erata.

Soupeř byl v první polovině zápasu jasně horším a prohrávat mohl ještě výrazněji. Gól totiž vstřelil také Čermák, rozhodčí ho však neuznali z důvodu útočníkova přílišného důrazu, kvůli kterému byl sparťanský brankář limitován v zákroku, a také posunuté brány těsně před zakončením. V další velké šanci byl Zaťovič, jehož bekhend zastavila tyč a mladý Nečas nedokázal dorazit a přidat svůj druhý gól zápasu.

Pro Spartu tak nebyl zápas ještě zcela ztracen, což se umocnilo ve chvíli, kdy se Pechovi podařilo v průběhu druhé třetiny vyrovnat. Po střele od modré čáry se pražský útočník ocitl sám před brankářem Vejmelkou, udělal mu kličku a puk zasunul pod betonem do brány.

Pražské naděje vykřesal v přesilovce Černoch, který z levého rohu přihrával před brněnskou bránu. Klouzající puk se snažil zastavit obránce Malec, který však také ve skluzu nedokázal koordinovat svůj pohyb a kotouč si nešťastně srazil do vlastní brány.

Od té chvíle však Kometa nabrala druhý dech a zápas dovedla do jednoznačného konce. Největší hvězdou zápasu se stal Kvapil, který zavezl puk po pravém křídle do útočného pásma, vrátil jej do ohně před Pöpperleho bránu a Němec si z jednoduché pozice mohl připsat druhý gól v utkání.

Sparta se ze začátku druhé třetiny nepoučila a hned po návratu z šaten opět inkasovala. Tentokrát se z Němce stal asistent, když našel Erata a ten z mezikruží zaznamenal svůj druhý zásah. Definitivní hřebíček do sparťanské rakve zatloukl sám Kvapil, který si po třech asistencích připsal také gól, když ve vlastním oslabení dlouho signalizoval přihrávku, aby nakonec vystřelil a nasadil jesle bránícímu hráči i brankáři.

Kometa se po jednoznačném vítězství vyhoupla do čela tabulky, jelikož Třinec nestačil na Zlín, kterému po trestných střílení podlehl 3:4.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. M. Erat (M. Kvapil, O. Němec), 20. O. Němec (M. Kvapil, Štencel), 21. Nečas (M. Erat), 37. V. Němec (M. Kvapil), 41. M. Erat (O. Němec), 55. M. Kvapil - 27. Pech (Nedomlel, Safin), 34. Černoch. Rozhodčí: Hribik, Čech - Flegl, Polonyi. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7700 (vyprodáno).

Sestavy: Brno: Vejmelka - O. Němec, Štencel, Kováčik, Gulaši, Trška, Malec - M. Erat, Nečas, M. Kvapil - Haščák, V. Němec, Zaťovič - Dočekal, L. Čermák, J. Káňa - Dostálek, J. Hruška, F. Dvořák. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Pešout a Haken.

Sparta: Pöpperle - Nedomlel, Eminger, Gernát, Hrbas, J. Mikuš, Švrček, Barinka, Kalina - Forman, Cingel, Ružička - Ihnacak, J. Hlinka, Černoch - Kumstát, Pech, Safin - Komárek, Kudrna, O. Procházka. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Ohlasy trenérů:
Kamil Pokorný (Brno): Měli jsme výborný vstup do utkání. Po třetím gólu vypukla obrovská euforie v hledišti a začali jsme se Spartou závodit, což jsme nechtěli. Soupeř má svou kvalitu a dotáhl se na na rozdíl jediné branky. Hodně nám pomohl rychlý čtvrtý gól. V poslední třetině jsme hráli dále aktivně. Čekali jsme, že bude chtít Sparta ještě s výsledkem něco udělat. Pátá branka proto znamenala uklidnění. V pasážích, kdy nás Sparta přitlačila, nás podržel brankář Vejmelka."

Jiří Kalous (Sparta): "Kometa odvedla vynikající výkon. Hrála velmi aktivně a nutila nás k chybám, které dokázala zužitkovat. Naprosto zaslouženě zvítězila. My jsme měli dobré určité pasáže, ale šance, které jsme si vytvořili, skvěle pochytal brankář Vejmelka. Obránce Švrček byl po zranění převezen na vyšetření do nemocnice. Podle výroku doprovázejících o sobě vůbec nevěděl."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články