Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Lakatoš: Předsudky jsou překážky, přes které prostě musíte přejít

Praha – Osmnáctiletý hokejový útočník Dominik Lakatoš se stal jedním z objevů nedávno skončeného juniorského mistrovství světa. Na pro český tým jinak nepříliš vydařeném šampionátu dvakrát skóroval a má bezpochyby talent, aby se prosadil v hokejové špičce. Zájem o něj ale roste i proto, že je po otci poloviční Rom.

Dominik Lakatoš
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Hokej hraju myslím od dvou let a začínal jsem v Kolíně. Tam jsem byl asi do sedmé třídy a pak jsem už šel do Liberce," říká Lakatoš. Za místní Bílé tygry, momentálně suverénně vedoucí celek extraligy, hraje stabilně českou nejvyšší soutěž a na kontě má už čtyři góly.

Na svého talentovaného svěřence upozornil reprezentační trenéry i kouč Liberce Filip Pešán. "Dominika znám už od mládežnických let a je to hráč, který může vyrůst ve velkého hokejistu. Takže když se trenéři dvacítky ptali na případné doporučení, Dominik byl pro mě jasná volba," vysvětluje Pešán. "Umí se prosadit před brankou, je nekompromisní a takový bojovný typ," doplňuje čtyřnásobný mistr světa a hokejový expert Martin Procházka.

Je nám líto, video expirovalo.
Romský talent Lakatoš bourá předsudky v hokeji

Bojovat ale liberecký útočník umí i mimo led. Dodnes slýchává posměšky za to, že je napůl Rom. "Když jste menší, tak vás trochu mrzí, když vám někdo nadává, ale s tím se prostě musíte vypořádat. Když máte nějaký sen a chcete si za ním jít, tak máte před sebou vždycky překážky. Ale přes ty musíte přejít, abyste mohl dělat to, co chcete," je přesvědčen Lakatoš.

Není ale zdaleka prvním Romem, který úspěšně reprezentoval Česko. Jan Balog byl juniorským mistrem Československa v boxu už v roce 1985. Uznání od ostatních si vydobyl díky dřině a disciplíně. "Ze začátku se musíte srovnat s nějakými urážkami a podobně, ale potom, když je člověk úspěšný a dostane se na nějakou výkonnostní úroveň, tak pak už ho ostatní berou a funguje to velmi dobře," přidává vlastní zkušenost Balog.

Mistrovstvím světa dvacítek si Lakatoš splnil další životní metu, samozřejmě ale sní i o NHL. Myslím si, že má dobře našlápnuto, že to je velký talent českého hokeje, a moc mu to přeju," říká Procházka. "Všude záleží hlavně na tom, jak se chováte a jak hrajete, jestli pro ten sport žijete a děláte to dobře," dodává Lakatoš.

Liberecký útočník má dva hokejové vzory, vedle Jaromíra Jágra i ruského útočníka Detroitu Pavla Dacjuka. Tím největším je ale někdo úplně jiný. "Životní vzor je pro mě asi můj táta. Jednak je to velká osobnost a odmalička mě i s mamkou strašně podporovali v tom, co dělám, a stáli za mnou. Určitě jsou na mě hrdí, že jsem se dostal na mistrovství dvacítek a hraju za Liberec. Jsem strašně rád, že jim to můžu takhle vracet," uzavírá Lakatoš.

Zdroj
168 hodin

Hlavní zprávy

Nejčtenější články