Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Extraliga za dveřmi s minimem změn. Play-off bude od pátého zápasu bez nájezdů

Praha - Bez větších změn bude v pátek zahájen nový ročník hokejové Tipsport extraligy. Zatímco před rokem si hráči i fanoušci museli zvykat zejména na úpravy v pravidlech, tentokrát je nic podobného nečeká. Nejvýraznějším rozdílem je změna systému v play-off. Od pátého utkání v sérii nebudou zápasy končit samostatnými nájezdy, ale nastavováním prodloužení.

"Na základě zkušeností z minulé sezony, kdy hrozilo, že mistra určí nájezdy, jsme se zástupci klubů diskutovali o tom, zda hrát všechny zápasy play-off do rozhodnutí, jako je tomu například v KHL nebo NHL. Nakonec jsme se ale dohodli, že se tak stane od pátého zápasu. Aby nikdo nevyhrál (titul) nebo nepostoupil po penaltovém rozstřelu," uvedl ředitel soutěže Josef Řezníček.

Teoreticky o postupujícím mohou samostatné nájezdy rozhodnout jen v případě, že jeden z týmů vyhraje sérii 4:0. Novinka platí pro čtvrtfinále, semifinále a finále. Předkolo play-off se bude hrát na tři výhry a do rozhodnutí se bude hrát pouze případné páté utkání.

Nově se také budou nájezdy provádět na obě branky, nikoli na jednu jako dříve. Po problémech s uchycením branky v Třinci při pátém finálovém zápase play-off dostali rozhodčí navíc za úkol před utkáním kontrolovat takzvanou vycpávku. "Už před soutěží ale byly kluby důrazně instruovány a branky jsme kontrolovali," řekl Řezníček.

Je nám líto, video expirovalo.
Novinky extraligové sezony 2015/2016

Delegáti také budou ve vybraných zápasech kontrolovat rozměry vest a kalhot brankářů, doposud rozhodčí přeměřovali betony, lapačku a vyrážečku. Byla také zavedena jednotná metodika pro úpravu ledové plochy během komerčních přestávek.

Po ročním experimentu budou opět domácí týmy hrát ve světlých variantách dresů. Nezměněn zůstal herní systém soutěže. Základní část má opět 52 kol, celky na 1. až 6. místě postoupí přímo do čtvrtfinále a týmy na 7. až 10. pozici bude čekat předkolo play-off. Nejhorší čtveřice se představí ve skupině o umístění na 11. až 14. místě, poslední dva týmy bude následně čekat baráž s dvěma nejlepšími celky první ligy.

Nový mistr bude znám nejdříve v úterý 19. dubna, případný sedmý finálový zápas je na programu o týden později. Světový šampionát se uskuteční v Rusku a první duel je na programu 6. května.

Rozhodčí v extralize

Zápasy extraligy bude řídit osmnáct hlavních a 31 čárových rozhodčích. Budou mezi nimi jen tři nováčci - hlavní Michal Hrubý a čároví Štefan Belko s Karlem Lukšem. V minulé sezoně se přitom představilo hned jedenáct nových tváří. Oproti předchozímu ročníku také klesl počet profesionálních rozhodčích ze sedmi na šest. Pavel Hodek se na vlastní žádost nebude řízení duelů věnovat naplno. "Nahradit by jej mohl Oldřich Hejduk, který byl v minulé sezoně nováčkem a vedl si dobře. Představil se i ve finále," uvedl člen komise rozhodčích František Rejthar, který má na starosti nejvyšší soutěž.

Seznam rozhodčích

Hlavní: Robert Čech, Martin Fraňo, Oldřich Hejduk, Pavel Hodek, Tomáš Horák, René Hradil, Jan Hribik, Michal Hrubý, Petr Lacina, Roman Mrkva, Alexander Pavlovič, Vladimír Pešina, Roman Polák, Štěpán Souček, Roman Svoboda, Vladimír Šindler, Robin Šír, Petr Úlehla.

Čároví: Stanislav Barvíř - Petr Blümel, Štefan Belko - Tomáš Gerát, Jaromír Bláha - Josef Špúr, Tomáš Brejcha - Libor Suchánek, Jaromír Bryška - Karel Lukš, Jiří Flegl - David Polonyi, Jakub Frodl - Daniel Hynek, Jiří Gebauer - Vít Lederer, Marek Hlavatý - Rudolf Tošenovjan, David Jelínek - Tomáš Pešek, Milan Jindra - Michal Zíka, Lukáš Kajínek - Kamil Zavřel, Milan Kis - Ladislav Lučan, Vít Komárek - Jiří Ondráček, Miloslav Lhotský - Jiří Svoboda, Přemysl Skopal. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články