Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Drama až do konce. Extraligový titul bere Litvínov

Třinec – Hokejisté Litvínova se po vítězství 2:0 nad Třincem mohou ve své 56. sezoně radovat z historického titulu mistr extraligy. První gól vstřelil sedm minut před koncem 3. třetiny František Lukeš, který v úplném závěru ještě přidal trefu do prázdné brány. Gólman Pavel Francouz udržel podruhé v boji o zlato a celkově počtvrté v letošním play-off čisté konto.

Hokejisté Litvínova slaví triumf v extralize
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Oceláři hráli už po 48 vteřinách přesilovku po vyloučení Ručinského, ale proti brankáři Francouzovi neuspěl osamocený Irgl ani následně z dorážek Plíhal, který o chvíli později ještě v dobré pozici minul branku. Ve čtvrté minutě na druhé straně ujížděl Petružálek, ale vracející se Linhart mu ztížil zakončení.

Přehled vítězů extraligy (od roku 1994): 1993/94 - HC Olomouc, 1994/95 - Dadák Vsetín, 1995/96 - Petra Vsetín, 1996/97 - Petra Vsetín, 1997/98 - Petra Vsetín, 1998/99 - Slovnaft Vsetín, 1999/00 - Sparta Praha, 2000/01 - Slovnaft Vsetín, 2001/02 - Sparta Praha, 2002/03 - Slavia Praha, 2003/04 - Hamé Zlín, 2004/05 - Moeller Pardubice, 2005/06 - Sparta Praha, 2006/07 - Sparta Praha, 2007/08 - Slavia Praha, 2008/09 - Energie Karlovy Vary, 2009/10 - Eaton Pardubice, 2010/11 - Oceláři Třinec, 2011/12 - ČSOB Pojišťovna Pardubice, 2012/13 - Škoda Plzeň, 2013/14 - PSG Zlín, 2014/15 - Verva Litvínov.

Aktivnější byl ale Třinec a v šesté minutě po Hrňově střele zblízka pomohla Francouzovi pravá tyč. Oceláři se pak ubránili při trestu Polanského, při němž otestoval Hrubce Petružálek. Při plném počtu hráčů na ledě nebezpečně vypálil z otočky Eberle a Hrubec zasáhl pravým betonem. Třinec se ubránil i při Ružičkově trestu.

"Když jsem viděl ten náš prvotní nápor, věřil jsem, že to uděláme. Že když dáme gól, půjde to ještě nahoru. Ale bohužel, bylo to dneska o prvním gólu," řekl Zbyněk Irgl.

V 15. minutě přišli domácí o Irgla, který dostal pukem do ucha a do hry se vrátil až před polovinou třetí třetiny. Vzápětí po Hüblově pokusu se štěstím zasáhl Hrubec a další šanci kryl krátce před první pauzou, kdy Jánský zakončil individuálně přečíslení dvou na jednoho s Hüblem.

ČTĚTE: Historický titul slaví v Litvínově tisíce lidí (//sport/hokej/extraliga/308861-historicky-titul-slavi-v-litvinove-tisice-lidi/)

V úvodu druhé části po přihrávce Polanského nesedlo zakončení Adamskému, pak se ve 24. minutě probil z rohu do brankoviště Ružička. O dvě minuty později nejdříve zahrozil Jánský a pak zpacifikoval Petružálkův únik obránce Doudera.

Třinec se následně ubránil při trestech Orsavy a Trončinského a v závěru se tlačil za úvodní brankou utkání. Klepiš se snažil zakončit po objetí branky, ale Francouz prostor u pravé tyče pokryl betonem. Ocelářům nevyšlo ani přečíslení Klepiše s Linhartem, Douderova tečovaná střela zasáhla do hlavy Pavlíka, který pak pokračoval ve hře. Potom znovu Doudera prověřil Francouze.

"Cítil jsem strašně velkou euforii, ale jakmile jsme přijeli ke střídačce, tak jsem to uklidňoval. Bylo šest minut do konce a věděli jsme, že v tom pátém zápase jsme to nezvládli," řekl Lukeš.

Utkání Třinec - Litvínov
zdroj: ČTK

Třetí část začala šancí Ručinského, který ale po blafáku do bekhendu minul. V 46. minutě dostali domácí puk do branky, avšak gól neplatil. Videorozhodčí sudím Hejdukovi s Hribikem potvrdil, že po Plíhalově střele do Francouzova ramena Hrňa v brankovišti dorazil puk bruslí.

"Skočil jsem po puku, možná že mě u toho beci trošku podrazili. Bylo to bruslí, ale myslel jsem, že se počítá spíše kopnutí dopředu, ale ne takhle, když tam někdo skočí nohama. Bohužel to neuznali," řekl Erik Hrňa.

Verva Litvínov, vítěz extraligy:

Rok založení: 1945

Největší úspěchy: mistr ligy 2015; 4x 2. místo (1978, 1984, 1991, 1996)

Legendy: Ivan Hlinka, Jiří Bubla, Vladimír Růžička, Robert Reichel, Robert Kysela, Jiří Šlégr 

Třinec nevyužil přesilovku po špatném střídání hostů, v 52. minutě po chytré kličce a objetí branky nedokázal Polanský už zakončit přes ležícího Francouze. Radoval se tak Litvínov. Puk se odrazil na levý kruh k Lukešovi, který se trefil k pravé tyči.

Pokusy domácích při snaze vyrovnat kryl Francouz, na druhé straně neuspěl v úniku Ručinský, ale při power play Ocelářů 16 sekund před koncem definitivně rozhodl Lukeš. "Bohužel jsme doplatili na špatnou koncovku. Měli jsme dát více gólů, i když Francouz chytal výborně," řekl Hrňa.

Finále play-off hokejové extraligy - 7. zápas:

HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 53. Lukeš, 60. Lukeš (Hübl, Petružálek). Rozhodčí: Hejduk, Hribik - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.

Třinec: Hrubec - Hrabal, Klesla, Nosek, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Galvas - Irgl, Klepiš, Dravecký - Orsava, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Ružička - Cienciala, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Litvínov: Francouz - Chaloupka, Frolo, F. Pavlík, Z. Sklenička, Štindl, T. Pavelka - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Šrámek, Trávníček - Eberle, Jurčík, M. Hořava ml. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Radim Rulík (trenér Litvínova): "Ukázala se ta naše obrovská víra ve vlastní síly. Kluci pro to udělali strašně moc a teď ať si to pořádně užijou. Po minulé sezoně jsme si připravili určitou filozofii, viděli jsme, že to mužstvo má potenciál, a nechtěli jsme ho nijak obměňovat, jen doplnit. Prožili jsme fantastickou sezonu."

Jiří Kalous (trenér Třince): "Ten gól byl pro nás nešťastným momentem. Litvínovu však musím poblahopřát. Má za sebou výbornou sezonu a jeho výkon v play-off gradoval. Ve finále byl zcela zaslouženě, hrál výborně. My jsme měli během sezony obrovské zdravotní potíže. Sice jsme avizovali titul jako náš cíl, ale byl jsem moc rád, že jsme se dostali do finále s ohledem na všechny okolnosti. Jsem strašně rád za to, jak to kluci zvládli. A musím jim za to poděkovat."

Konečné pořadí hokejové extraligy v sezoně 2014/15: 1. HC Verva Litvínov, 2. HC Oceláři Třinec, 3. HC Kometa Brno, 4. HC Sparta Praha, 5. Mountfield Hradec Králové, 6. PSG Zlín, 7. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, 8. BK Mladá Boleslav, 9. HC Škoda Plzeň, 10. HC Vítkovice Steel, 11. HC Energie Karlovy Vary, 12. Bílí Tygři Liberec, 13. HC Olomouc, 14. HC Slavia Praha - sestup.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články