Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Irgl se po operaci vrátil k tréninku a sní o play-off

Třinec - Útočník Zbyněk Irgl udělal další krok k návratu na extraligový led. Vicemistr světa z roku 2006 absolvoval tři měsíce po operaci nádoru na ledvině znovu společný trénink s hokejisty Třince. Čtyřiatřicetiletý bývalý reprezentant nevyloučil, že se v případě dobrého zdravotního stavu objeví i v zápasech letošního play-off.

Zbyněk Irgl
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Po individuální přípravě zvládl Irgl v plné zátěži i padesátiminutový trénink s mužstvem. "Cítím se teď dobře. Tělo ale nedostane v tréninku zabrat jako v zápase, kde je psychické i fyzické vypětí extrémní. Do play-off bych samozřejmě rád naskočil, ale musíme brát v potaz, jak tělo bude reagovat na zátěž," řekl Irgl.

Nádor na ledvině odhalili lékaři náhodou v listopadu při zevrubné kontrole poté, co si hráč opakovaně stěžoval na svalové problémy. Irglovi pak byla začátkem prosince odebrána ledvina, ale kvůli komplikacím musel hned druhý den absolvovat další operační zákrok. "Tohle mě stálo spoustu sil," řekl autor jedenácti gólů v sezoně, kterou přerušil jako nejlepší třinecký střelec.

Vítkovický odchovanec, který před letním přestupem do Třince působil sedm let v KHL, na konec kariéry během marodění nepomýšlel. "První měsíc jsem moc myšlenky na hokej neměl. Dostal jsem se někam, kde jsem vůbec nečekal, že bych se mohl ocitnout. První měsíc byl těžký, ale jak jsem pomalu začal trénovat, dostával jsem znovu i chuť na hokej," řekl Irgl.

Po dobu léčby bral inspiraci od jiných hokejistů, které v aktivní kariéře zasáhla rakovina. "Po nějakém čase jsem se bavil s lidmi z okruhu Miloše Holaně a člověk si pak uvědomí, jak musel být obrovsky silný. Moje problémy byly proti němu prkotina," jmenoval Irgl případ jiného vítkovického odchovance, kterého v kariéře zabrzdila leukémie.

Irgl o podpoře fanoušků: "Strašně mě to překvapilo. Třinec přijel třeba do Pardubic a tam roztáhli velký transparent, člověka to chytlo u srdce. Chci poděkovat všem, kdo mě podporovali. Přišla mi strašná spousta esemesek, ani jsem nestihl všem odepisovat. Obrovsky si toho vážím."

Rizika spojená s návratem do vrcholového sportu už vnímá jinýma očima. Irgl bude nastupovat se speciálním ledvinovým pásem, ale je mu jasné, že ani ten ho nemusí zcela ochránit. "Teď je důležité, aby se stav těla dostal do fáze, kdy budu připravený hrát. Riziko střetů a úderů je můj problém a musím to vzít na sebe. Jsem s tím smířený," řekl Irgl.

Je nám líto, video expirovalo.
Zbyněk Irgl začal trénovat
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články