Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Přísný metr, více trestů. Góly v extralize ale moc nepřibývají

Praha - Po zpřísnění posuzování nedovolených zákroků v hokejové Tipsport extralize po 21. kole vzrostl počet menších trestů o 19,9 procenta. Vedení soutěže si vyhodnotilo krok, k němuž sáhlo po dohodě s komisí rozhodčích a Asociací profesionálních klubů ledního hokeje. Sáhlo k analýze po 42 zápasech, aby porovnalo stejný počet odehraných utkání v období před a po změně trendu.

"Potom, co rozhodčí začali nový trend uplatňovat, byl nárůst dvouminutových trestů vysoký, v poslední době se situace stabilizuje," uvedl ředitel extraligy Josef Řezníček. "Je vidět, že v klubech s hráči pracují, aby se vyvarovali takzvaných menších faulů holí a rukama, které se dříve často přehlížely. Výhodu mají tvořivější hráči, kteří se snáze dostávají do šancí."

Po zvýšení trestání faulů však ani s větším počtem přesilových her nijak výrazně nenarostl počet branek. Do 21. kola to bylo v průměru 5,5 gólu na utkání a následně pak 5,6 branky na zápas.

Konec diskusím

Od 1. do 21. kola bylo uděleno v průměru v menších trestech 22,5 minuty, v další 21 kolech vzrostl počet na průměr 26,9 minuty. Větší nárůst zaznamenaly vyšší tresty, jejichž počet se mezi 22. a 42. kolem zvýšil o 39,9 procenta.

"Dlouhodobě se snažíme na ledě zamezit diskusím. Rozhodčí proto dostali jasný pokyn, aby v tom, kdo a kdy s nimi může diskutovat, postupovali důsledně podle pravidel. I v tomto případě chvíli trvalo, než si hráči a trenéři na tento způsob posuzování zvykli," doplnil Řezníček.

Návštěvnost od 22. kola stoupla v průměru o 5,8 procenta. Do 21. kola chodilo v průměru 4 968 diváků na zápas a od té doby do úterního 42. kola pak 5 254 na utkání. "V návštěvnosti se pochopitelně promítly i vánoční a novoroční svátky, kdy se tradičně zvyšuje." řekl Řezníček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články