Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Nová, urostlejší a bojovnější Sparta chce konečně titul

Praha - Sparta patří v posledních letech vždy mezi hlavní aspiranty na extraligový titul, nakonec to ale nikdy nedopadne podle představ Pražanů. V Holešovicích doufají, že letos bude vše jinak. Žádné ofenzivní hrátky v základní části následované předčasným koncem v play-off na hokejkách bojovnějšího týmu. Sparta učinila radikální řez mužstvem a hodlá na úkor krásy přitvrdit. Přinese změna kýžený úspěch?

Sparťan Jan Buchtele
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Základní částí loni sparťané prošli s takovou bravurou, jako by ani v lize neměli rovnocenného soupeře. Do posledního kola útočili na historický rekord v počtu získaných bodů a nakonec jich nasbírali 110, tedy o patnáct více než druhý Třinec. Sparta navíc bavila diváky v ochozem pohlednou útočnou hrou, vstřelila suverénně nejvíc gólů ze všech týmů, její lídr Petr Ton se stal nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem a Jaroslav Hlinka nejlepším nahrávačem.

Jenomže v play-off se stroj na vítězství zadrhl. Přes Vítkovice se v prvním kole Pražané ještě probili, pak ale přišla na řadu Kometa Brno. Proti důraznému silově hrajícímu celku z jihu Moravy se přestalo dařit úderné dvojici Ton – Hlinka a Pražané nakonec silově hrajícímu soupeři podlehli v sedmi zápasech. Trenér Josef Jandač mluvil o nejhorší porážce ve Spartě a vedení brzy sáhlo ke změnám.

V kádru bronzového celku nezůstal kámen na kameni. Přerod, který Sparta prodělala, dokumentuje fakt, že na soupisce zůstala jen pětice hráčů, která figurovala ve sparťanském kádru před dvěma lety. Sparta (i z ekonomických důvodů) omladila a hodlá na ledě přitvrdit. Především obrana narostla do výšky a přibrala na kilogramech. Klub už nechce být souborem elegantních hračičků, kteří v play-off skončí na hokejkách drsných bojovníků.

Tona by měl nahradit mladík Réway 

Nejdiskutovanější změnou byl konec Petra Tona. Nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč loňského ročníku ztratil v závěru série s Kometou důvěru trenéra Jandače a Sparta nenabídla nejlepšímu hráči poslední sezony novou smlouvu. A nejednalo se zdaleka o jediný nucený odchod.

Sparta se rozloučila s bratry Rachůnkovými, Tomášem Divíškem, Dominikem Pacovským či obránci Radkem Phileppem, Vladimírem Sičákem a Jakubem Krejčíkem, odešla také brankářské jednička Tomáš Pöpperle a proti vůli sparťanského vedení neprodloužil smlouvu talentovaný Dominik Simon.

Logicky tedy nastal příliv nových hráčů do kádru Sparty. Novou jedničkou mezi třemi tyčemi by měl být zkušený slovenský gólman Rastislav Staňa, který loňský ročník sice načal v dresu CSKA, sezonu ale dochytal v Košicích, kterým pomohl k zisku slovenského titulu. Nejvýraznější posilou obranných řad se stal Michal Barinka, který do pražského celku přestoupil z Vítkovic. Devětadvacetiletý obránce má ve sbírce zlatou medaili z mistrovství světa v roce 2010 a letos startoval i na olympijských hrách v Soči.

Martin Réway v dresu Slovenska proti Německu
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Velké naděje vkládá Sparta do největšího slovenského útočného talentu Martina Réwaye. Devatenáctiletý útočník se blýskl třemi asistencemi na loňském mistrovství světa v Minsku a zatím se mu daří i ve Spartě. V právě probíhajícím ročníku Ligy mistrů je zatím nejproduktivnějším hráčem celku z Holešovic. Ofenzivu posílí i loňský nejlepší střelec německé nejvyšší soutěže - slovinský útočník Robert Sabolič.

Útok Pražanů by však i nadále měli táhnout především zkušení, kteří nastupovali za pražský tým již v loňské sezoně - Jaroslav Hlinka i Tomáš Rolinek či Jan Buchtele a bývalá karlovarská dvojice Petr Kumstát a Lukáš Pech. Loňské posily by nyní měly tvořit osu nově se rodícího mužstva.

Zatím se daří, ukáže až play-off 

Výsledky z přípravy a Ligy mistrů zatím napovídají, že se Sparta se změnami v kádru poměrně rychle sžila. V pěti přátelských utkání čtyřikrát zvítězila a podlehla pouze Pardubicím a neméně se daří pražskému celku i v Lize mistrů. Po šesti odehraných zápasech drží Sparta první místo ve skupině G. Dvakrát zvítězila nad švédským Växjö Lakers, finské Kuopio jednou porazila v prodloužení a jednou mu podlehla v základní hrací době. Před sebou mají sparťané ještě dvojzápas s německým Mannheimem a pravděpodobně také postup do další fáze soutěže.

Před vstupem do nové sezony se Sparta i přes množství hráčských změn zdá být v dobré formě a opět bude patřit mezi největší favority na titul. Mnohé napoví už základní část, ve Spartě ale ví, že jako v posledních letech tolikrát, na lámání chleba dojde až v play-off. Pražané doufají, že jim tentokrát nebude chybět důraz a potřebná trocha štěstí a své snažení dovedou po osmi letech k zisku mistrovské trofeje.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články