Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta přehrála Pardubice a zůstala první

Praha - Pražané porazili Pardubice 3:0 i díky dvěma slepeným gólům během sedmi vteřin prostřední části a pojistili si vedení v hokejové extralize po 13. kole. Góly za domácí vtřelili Pech, Buchtele a Ivan Rachůnek. Duel sledovala nejvyšší holešovická návštěva v sezoně 8 685 diváků. Brankář Tomáš Pöpperle potřetí v sezoně udržel čisté konto.

Sparťan Lukáš Pech
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V sestavě domácích chyběl nemocný nejproduktivnější hráč soutěže Ton, což se projevilo na hře elitní formace. Góly nejlepšího střelce v klubové historii ale Spartě nakonec nechyběly. Již po 16 sekundách se do první šance dostal Pacovský, Růžičku ale nepřekonal. Pardubice poté díky dvěma přesilovým akcím získaly střeleckou převahu, Pöpperleho ale překonat nedokázaly. Navíc domácí hrozili z rychlých protiútoků.

V šesté minutě se ještě Pech neprosadil, ale o šest minut později svou samostatnou akci již gólově zakončil. V závěru první třetiny mohl zvýšit před Růžičkou osamocený Gřegořek, ale gólová šance zaskočila i jeho. Sparta byla i po přestávce aktivnější a svou převahu vyjádřila i gólově. Ještě před rozhodujícím úderem ale nastřelil Marha tyč.

Štěstí se v tu chvíli přiklonilo k Pražanům a poté v rozmezí sedmi sekund rozhodli. Nejdříve se po rychlém protiútoku trefil proti svým nedávným spoluhráčům Buchtele a hned po buly dorazil za Růžičkova záda Přibylovu střelu pohotový Ivan Rachůnek. Tím zápas pro pardubickou brankářskou jedničku skončil, kouč Venera na jeho místo následně poslal Salfického.

"Bylo to takové k.o. pro soupeře a i nám se pak hrálo lépe. Ještě ale zbývala polovina zápasu a soupeř se mohl jedním gólem nakopnout. My jsme to ale nedovolili," řekl útočník Tomáš Rolinek, který stejně jako Buchtele přišel v létě do Sparty z Pardubic. Měl tak zvýšenou motivaci.

Hosté stáhli hru na tři útoky a snažili se zápas zdramatizovat. Sparta ale dokazovala, že její defenzivní hra se oproti začátku sezony zlepšila a i Pöpperle podával spolehlivý výkon. Navíc domácí i nadále hrozili z rychlých brejků. Pacovský ani Ivan Rachůnek ale své příležitosti nevyužili.

Na začátku třetí části Sparta sice gólově nezužitkovala 50 sekund dlouhou přesilovku pět na tři, příliš mrzet ji to ale nemuselo. I díky následným častým vyloučením a místy viditelné frustraci Pardubic zápas dovedla do vítězného konce. V závěru na ledě ještě vzplály emoce a došlo i na dvě bitky.

"Emoce tam byly z obou stran, my jsme je celkem uhlídaly. K hokeji to ale patří, nesmí tam být nějaké záludnosti, ale když se dva hráči poperou, proč ne," uvedl Rolinek, který byl stejně jako Buchtele hodně rád, že zápas proti 'jeho' Pardubicím Sparta zvládla. "Jsem rád, že jsme to zvládli a ještě takhle. Klobouk dolů před celým týmem. Nechtěl jsem, abychom po zápase měli sklopené hlavy," řekl kapitán Pražanů.

HC Sparta Praha - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Pech (Buchtele), 26. Buchtele (Piskáček, Pech), 26. I. Rachůnek (Přibyl, Švrček). Rozhodčí: Hrubý, Pešina - Frodl, Štofa. Vyloučení: 10:12. Bez využití. Diváci: 8685.

Sparta: Pöpperle - Gřegořek, Piskáček, Švrček, Krejčík, Sičák, Philipp - Pacovský, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Bahenský, Simon, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Pardubice: Martin Růžička - Píša, V. Kočí, Benák, Ďaloga, Gregorc, Vašíček - P. Sýkora, Marha, Somík - Cetkovský, T. Nosek, T. Zohorna - Radil, Kousal, Starý - Tybor, Poulíček, Rys. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

Zdeněk Moták (Sparta): "Pardubice potvrdily, že mají výborně složené mužstvo. Pro nás to byl těžký zápas. Důležité bylo, že jsme hráli dobrou obrannou hru a dařilo se nám i v útoku. Výborně chytal Tomáš Pöpperle, který si udělal svoji nulu."

Zdeněk Venera (Pardubice): "Dobře jsme hráli jen prvních deset minut a poté až v závěru, kdy jsme si vytvořili nějaké šance. Mezitím byla Sparta aktivnější, vytvořila si náskok a my přesto, že jsme nějaké šance měli, tak jsme nedokázali výborné Pöpperleho zákroky překonat. Rozhodující asi byl úsek ve druhé třetině, kdy nám Sparta dala dvě slepené branky. Domácí vyhráli zaslouženě."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články