Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Plzeň: Jak je důležité míti Martina Straku

Praha - V nejtěžší možné situaci se před blížícím se novým extraligovým ročníkem nachází hokejisté Plzně. Jako obhájce titulu si nemohou Indiáni klást nízké cíle, proti úřadujícím šampionům se rozhodně budou chtít soupeři dvojnásob vytáhnout. Tým navíc opustil hrdina play-off Jan Kovář i gólmanská jednička Marek Mazanec, nad pokračováním kariéry dnes už živoucí klubové legendy Martina Straky pak stále visí otazník.

Indiáni patřili od Strakova návratu ze zámoří v létě 2008 a jeho následné finanční resuscitaci téměř krachujícího klubu vždy do širšího okruhu favoritů, jejich ambice však pravidelně končily v prvních kolech play-off. Ve druhé sezoně Strakova působení vyhráli Západočeši Prezidentský pohár, ve čtvrtfinále je však rozsápali liberečtí Tygři. O rok později zastavila modrobílé pro změnu aféra s registracemi a klub se následně horko těžko prokousal ke konci v předkole, byť na ledě patřil k nejlepším. A v sezoně 2011–2012 zase nestačil škodovácký kmen na rozjetou brněnskou Kometu.

Uplynulý ročník však všechny předchozí nezdary vynahradil. Plzeň pod novým trenérem Milanem Razýmem vládla soutěži během výluky NHL i bez zámořských posil, v závěru základní části však přišel velký útlum a až třetí výsledná příčka pro play-off. V něm nejdřív Západočeši v epické bitvě třikrát dotahovali jednozápasový náskok Litvínova a nakonec vyhráli rozhodující zápas i celou sérii těsně 4:3. V semifinále Indiáni přešli přes Slavii v poměru 4:2 na utkání i díky výhře 5:4 na ledě soupeře v klíčovém pátém zápase, který rozhodl v poslední minutě Tomáš Vlasák.

Finále proti Zlínu přineslo skvělý hokej a několik porcí dramatu navrch. Oba celky dokázaly v sérii vyhrát doma pouze jednou. Plzeň prohrávala 1:2 na zápasy, následně mohla v šestém utkání ve vlastní aréně rozhodnout, ale prohrála 2:5. Rozhodovalo se na stadionu Luďka Čajky, kde Škodovka třikrát vedla, Zlín ale dokázal vždy vyrovnat, naposledy 10 vteřin před koncem. V prodloužení několikrát visel gól na vlásku, svůj hollywoodský příběh ale nakonec dopsal právě Straka a v čase 96:15 vystřelil Plzni první mistrovský titul.

Po ligovém prvenství opustilo čerstvé šampiony hned několik důležitých hráčů. Nejlepší hráč play-off Kovář se rozhodl zkusit šestí v KHL v dresu Magnitogorsku, další z plzeňských hrdinů Mazanec se pak chce probojovat v NHL do branky Nashvillu. Už v průběhu finále byl z kádru vyřazen Petr Vampola, který následně posílil Liberec, Josef Balej přestoupil do Chomutova a náhradní brankář Adam Svoboda se vrátil do Slavie. Tým opustily i dvě zahraniční akvizice, Nick Johnson i Nicolas St. Pierre odešli do německých klubů. Obránce Jaroslav Špaček se po krátkém finálovém intermezzu definitivně přesunul na lavičku do pozice Razýmova asistenta.

Do branky klub v létě angažoval někdejšího reprezentačního brankáře Lukáše Mensatora, který poslední sezony stagnoval v trápících se Karlových Varech, krýt záda mu bude navrátilec z kanadské juniorky Matěj Machovský. Obranu by měl vyztužit třicátník Daniel Seman, který se do Česka vrátil z ukrajinského Kyjeva. V ofenzivě lovili Indiáni na Slovensku, z Košic přišel Štěpán Novotný a z Bánské Bystrice mladý reprezentant Ján Sýkora. Ve hře pak stále zůstává vedle pokračování kariéry samotného Straky i angažmá dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a plzeňského rodáka Petra Sýkory.

Osa týmu zůstala v Plzni pohromadě, pokračuje veterán Jiří Hanzlík i další zkušený bek Tomáš Frolo. Zkušeností na rozdávání lze najít i v útoku, další sezonu si přidá střelec Tomáš Vlasák, důležité branky umí střílet i Václav Pletka. Ofenzivě stále dokáže dát myšlenku Ondřej Kratěna, mezi nepostradatelné patří i specialista na vhazování Pavel Kašpařík. Svou úlohu muže na černou práci si užívá plzeňský srdcař Michal Dvořák, rány rozdávat i přijímat by měl nadále americký tvrďák Ryan Hollweg.

Sezona po zisku mistrovského titulu se stala černou můrou už nejednoho klubu a sousloví "mistrovská kocovina" má své pevné místo v hokejových učebnicích. Pokud bude pokračovat mentor a náčelník indiánského kmene Straka, měl by se tento strašák kabině Západočechů obloukem vyhnout. Přes četné odchody má kádr modrobílých stále na umístění v první čtyřce, Prezidentský pohár je však tentokrát nejspíš nedosažitelnou metou. Jak je ovšem vidět na loňském příkladu, v play-off je možné všechno.

Tip na umístění po základní části: 3. místo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články