Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Extraliga v Budějovicích končí, hokejisté budou hrát v Hradci

České Budějovice - Hokejisté HC Mountfield zřejmě opravdu opustí České Budějovice a extraligu budou dál hrát v Hradci Králové. Dnešní jednání mezi vedením klubu, zástupci českobudějovické radnice a Budvarem totiž zkrachovalo.

"Nedohodli jsme se. Bral jsem to jako poslední šanci. Z mého pohledu beru odchod klubu z města jako definitivní a počítám s tím, že se budeme stěhovat do Hradce Králové," řekl předseda představenstva Miroslav Schön. Stoprocentní bude přesun po jednání královehradeckého zastupitelstva příští týden.

"Zástupci města ani Budvaru nepřišli s žádnými konkrétními návrhy, jak situaci řešit. Budoucnost našeho klubu vidím v Hradci Králové. Pokud tamní zastupitelstvo odsouhlasí, že o nás stojí," řekl Schön.

Zástupci východočeského města ale již svůj zájem o nejvyšší soutěž potvrdili. Zástupci všech stran jednali přes dvě hodiny, nepodařilo se jim ale vyřešit problém, který spočíval v čepování piva Budvar v českobudějovické aréně.

Předseda představenstva Miroslav Schön:

"Šanci vidím jako nulovou."

Klub musí podle licenčních podmínek soutěže zajistit při svých domácích zápasech prodej piva Radegast, který je oficiálním partnerem extraligy. Město, jež je majitelem arény, má ale smlouvu s Budvarem, ve které mu garantuje čepování jeho piva.

Podle českobudějovického primátora Juraje Thomy město navrhovalo, že by se pokusilo domluvit s Budvarem na ukončení smlouvy a situaci tím vyřešit. "Jsme připraveni na pátek svolat mimořádné jednání rady města a jednat. Ale sám o ukončení smlouvy Budvaru nemůžu rozhodnout, což zástupci Mountfieldu nechtěli pochopit," řekl Thoma. Podle něj město stojí o to, aby hokej zůstal.

Je nám líto, video expirovalo.
Mountfield v Budějovicích končí, klub se s městem nedohodl

Hradecký primátor Zdeněk Fink přesun extraligy do Hradce Králové uvítal. "Jsem rád, že do hokeje v Hradci Králové přijde ve firmě Mountfield silný soukromý investor, o což jsme dlouho usilovali," řekl Fink. Zdůraznil, že vše je v rukou zastupitelů, kteří by měli o přesunu jednat v úterý a vyjádřit by se měli i k finanční stránce.

"Klíčem k řešení situace nemohou být podmínky nájmu haly, druh čepovaného piva nebo město, ve kterém se bude extraliga hrát. Řešením může být pouze vydatná finanční injekce," uvedl ředitel pivovaru Jiří Boček. "Plně chápeme, že se klub za těchto okolností rozhodl odejít za vyšší nabídkou. Mohl to však fanouškům, magistrátu i nám vysvětlit věcně, kultivovaně a bez osočování."

Vedení klubu radním nabídlo možnost, aby převzali odpovědnost za možné sankce za nesplnění licenčních podmínek, tj. pokuty milion korun za utkání. Podle stanoviska politické reprezentace města totiž sankce klubu reálně nehrozí. "To ale neakceptovali," řekl Schön.

Ohlasy na konec Mountfieldu v Budějovicích:

"Musí to mrzet každého, protože to podle mě je kultura města. Lidi, kteří tu bydlí, si zaslouží mít takovou zábavu." - Jaroslav Pouzar, dvojnásobný mistr světa.

"Historie klubu je to nejcennější, co to město má. Myslím, že ty následky si nikdo neumí představit, ale asi by to bylo tragický." - Luboš Rob, bývalý hráč Českých Budějovic.

"Hokej tady má tradici, vychovali spoustu hráčů, reprezentantů a bylo by to velká škoda." - Jiří Lála, mistr světa.

Předseda představenstva klubu i přes krach jednání ocenil přístup náměstka primátora Miroslav Jocha. "Ten se jako jediný snažil, aby hokej v Českých Budějovicích zůstal a dělal pro to vše. Dnešního jednání se ale nakonec nezúčastnil," uvedl Schön.

Po krachu jednání klub opustil generální manažer Zdeněk Blažek, který byl do začátku sporu i předsedou představenstva. "Reálně hrozí odchod klubu do jiného města, s čímž se ze svého lidského hlediska absolutně nemohu ztotožnit. Nedovedu si představit, že bych měl pracovat pro klub v jiném městě," uvedl Blažek.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Denik.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články