Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kardinál Duka ocenil hokejového obránce Slováka za fair play

Praha – Kardinál Dominik Duka ocenil gesto fair play hokejisty Tomáše Slováka v letošním napínavém finále extraligy. Ocenění České biskupské konference obdržel věřící sportovec za moment, který mohl ovlivnit výsledné snažení celého týmu v cestě za titulem. V Arcibiskupském paláci na pražských Hradčanech podle svých slov prožil významný den.

Kardinál Dominik Duka (vpravo) předal Tomáši Slovákovi ocenění za jeho gesto fair play
zdroj: ČTK autor: Michal Krumplhanzl

Obránce plzeňských Indiánů Tomáš Slovák ukázal v sedmém finále hokejové extraligy ducha fair play, když přiznal teč kotouče, která znamenala zdramatizování průběhu základní hrací doby – po buly v obranném pásmu dokázal Zlín vyrovnat na 3:3 pouhých deset vteřin před koncem. Příběh s vítězným koncem pro Plzeň skončil až ve druhém prodloužení. Kapitán Martin Straka svým gólem zajistil Plzni premiérový extraligový titul v historii.

Gesto se rozhodl ocenit kardinál Dominik Duka, jenž je znám svým pozitivním přístupem ke sportu. "Fair play chybí nejen ve sportu, ale i ve veřejném životě. Biskupská konference tento krok oceňuje jako občanskou a lidskou statečnost, i když by se mělo jednat o normální jev," řekl primas, který například uděluje požehnání motorkářům a zván je i na zahajovací ceremoniál olympijských her.

"Je mi ctí a chtěl bych poděkovat za ocenění. Je to pro mě určitě významný den. Budu na to vzpomínat do konce života, " řekl s uznáním Slovák. Jaké bylo v kabině klima před prodloužením, těsně po skončení základní hrací doby, popsal už mnohokrát: "Moc příjemné to nebylo, ale věřili jsme ve šťastný konec. V kabině jsme se povzbuzovali. Ty nervy za to stály, nikdo mi nic nevyčítal," popsal Slovák.

Ocenění nemusí být poslední. Česká biskupská konference chce udílet další za podobné činy. Zejména proto, že sportovní kluby a svazy se samy hlásí o spolupráci s duchovní asistencí. "Je tu snaha o určitou hlubší spolupráci, bohoslužbu nebo požehnání. Je to forma, jak podporovat zásady, na kterých jsou budovány základy křesťanství, a za mě říkám ano, budou následovat další ocenění," uvedl Duka.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články