Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Varům pomohla Kometa, baráž zbyla na Liberec

Brno - O setrvání v hokejové extralize budou muset vedle Chomutova bojovat také hráči Liberce, kteří v posledním 6. kole skupiny o udržení podlehli v Brně domácí Kometě 2:3. Při výhře Karlových Varů 3:1 v Chomutově skončili Bílí Tygři předposlední. Liberec měl přitom osud ve vlastních rukách, stačilo mu uhrát stejně bodů jako Karlovy Vary. Dalšími účastníky baráže jsou nejlepší týmy první ligy Mladá Boleslav a Olomouc.

Radost hráčů Energie
zdroj: čtk autor: Libor Zavoral

Západočechům se ideálně vydařil vstup do utkání, již ve druhé minutě překonal Hanuljaka kapitán hostů Zaťovič. Karlovy Vary byly i nadále aktivnější a brankář domácích měl výrazně více práce než jeho protějšek Mensator. Piráti se v útoku připomněli až při první přesilové hře, nebezpečná teč Divíška se ale neujala, Mrázka vychytal Mensator a osamocený Hřebejk střílel nepřesně.

Domácím patřila i první polovina druhé třetiny, kdy byl nejblíže vyrovnání Rutta. Energetici se vrátili zpět do hry zásluhou přesilovky po vyloučení Hřebejka, ve které dostali soupeře pod trvalý tlak. I když se jim nepodařilo přidat druhou branku, i po srovnání počtu hráčů na ledě byli lepší.

Ve 35. minutě se před Hanuljakem objevil osamocený Gründling, ale přestřelil. Gólem neskončila ani střela Hřebejka v oslabení. V pokračující výhodě hostů se už ovšem prosadil Prošek a ještě ve druhé části přidal dokonce v přesilovce pět na tři třetí branku hostů Nosek. Ve 40. minutě tak Karlovy Vary vedly 3:0.

Hned na začátku třetí části se ale Pirátům podařilo duel zdramatizovat. Šanci Divíška ještě Mensator zlikvidoval, jenže pak za jeho zády nečekaně skončila střela Sikory ze středního pásma. Puk se od mantinelu odrazil do nohy karlovarského gólmana a skončil za brankovou čarou. Domácí ožili a následně nebezpečně pálil i Hruška, ovšem pouze do boční sítě. Hosté ještě nedotáhli přečíslení dvou na jednoho, ale mrzet je to nakonec nemuselo.

O prohře Bílých Tygrů rozhodla druhá třetina, ve které po chybách v obraně inkasovali dva góly. V závěrečné části už to bylo 3:0 pro domácí, Liberec sice dvěma góly duel zdramatizoval, odvrátit hrozbu baráže se mu až ale nepodařilo.

Kometa Brno - Liberec 3:2

Liberec měl osud ve svých rukou, potřeboval získat stejný počet bodů jako souběžně hrající Karlovy Vary. Jenže právě tato skutečnost se hned od úvodních minut projevila velkou nervozitou, která eliminovala snahu. Naopak Kometa s vědomím extraligové jistoty přesněji kombinovala a na rozdíl od předcházejících utkání se zbavila křečovitosti.

Severočeši se potýkali s přesností a jen s obtížemi se dostávali do třetiny protivníka, přičemž jistotou neoplývala ani defenziva hostů - přes prostupnou obranu se dostali v krátkém sledu do sólových nájezdů Dočekal a Jan Hruška. Situaci zachraňoval na poslední chvíli brankář Schwarz. Svoji pozici si zkomplikovali Tygři v závěru první části, kdy byl po faulu na Němce obránce Čutta vyloučen na pět minut a do konce utkání. Dlouhé oslabení přestál Liberec bez inkasované branky.

Třetí přesilovku už Kometa využila k otevření skóre, když ve 25. minutě brankář Schwarz nestačil zareagovat na tvrdou střelu Jakuba Svobody. Po inkasovaném gólu sice Liberec otevřel hru, snaha o vyrovnání však narážela na pozorně chytajícího Trvaje. Naopak ve 32. minutě tečoval Dočekalovu ránu obránce Žižka a na změnu kotouče už Schwarz nezareagoval.

Kometa při dvoubrankovém náskoku ovládla vývoj utkání, protivníka přehrávala kombinační přesností. Ve 45. minutě přidal Čermák další gól. Navzdory tříbrankovému manku Liberec nerezignoval, ve 47. minutě vykřesal naději na zvrat po Dudově akci Nedvěd. Brňané ztratili předcházející pohodu, po další Dudově přihrávce Dušek druhým gólem dodal duelu dramatickou zápletku. Liberec se dostal do tlaku, ke zvratu mu ale nepomohla v závěru ani 99 sekund dlouhá hra bez brankáře Schwarze.

HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 25. Jakub Svoboda (J. Hruška), 32. Žižka (Dočekal), 45. L. Čermák (Burian, H. Zohorna) - 47. Nedvěd (Duda), 53. Dušek (Duda). Rozhodčí: Pešina, Šír - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:5, navíc Čutta (Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 6257.

Brno: Trvaj - Kováčik, Malec, Žižka, Dujsík, M. Hruška, Švrček, Valach, Krejčiřík - H. Zohorna, L. Čermák, Burian - T. Svoboda, Holec, Jakub Svoboda - Křivohlávek, J. Hruška, Dočekal - Jenyš, Němec, Erat. Trenéři: Kýhos a Oslizlo.

Liberec: Schwarz - Čakajík, Derner, Čutta, Šimek, Kolmann, Výtisk, Štich - Duda, Nedvěd, Dušek - T. Pospíšil, Bulíř, Bulík - Kudrna, Filippi, Víšek - Bárta, T. Urban, D. Špaček. Trenéři: Hynek, M. Černý a Kapoun.

Lubomír Oslizlo (Brno): "V první řadě, i když to dělám málokdy, musím pochválit celý tým za přístup k utkání. Naše situace nebyla jednoduchá. Neměli jsme sice o co hrát, ale věděli jsme, že přijde hodně diváků a nechtěli jsme je zklamat, což se nám podařilo. Dvě třetiny jsme byli lepší, dali jsme tři branky. V závěru jsme si utkání trochu zkomplikovali, ale tři body zůstaly doma."

Pavel Hynek (Liberec): "Není to trenérská fráze. Ale po takové prohře se mi zápas hodnotí těžko a obtížně se hledají slova. Situaci jsme z obtížného začátku ve skupině play out měli ve svých rukou. Dnes nám chyběl poslední krok. Musíme si přiznat, že jsme jej nezvládli. Dvě třetiny nás svazovala obrovská nervozita. Ztěžkly nám ruce i nohy. Začali jsme se lépe pohybovat až za stavu 0:3, což bylo pozdě. Utkání jsme nezvládli."

Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 42. Sikora - 2. Zaťovič (Prošek, J. Drtina), 37. Prošek (Pech, Kumstát), 40. D. Nosek (Pech, Kumstát). Rozhodčí: Turčan, Kalivoda - Bláha, Kostka. Vyloučení: 8:5. Využití: 0:2. Diváci: 2591.

Chomutov: Hanuljak - Rutta, J. Mrázek, Palin, Bartejs, J. Stehlík, Trefný, Havel, Račuk - D. Hruška, Divíšek, Kubinčák - Hřebejk, Kraft, Šagát - Důras, Sikora, Hromas - T. Káňa, Kůs, M. Procházka. Trenéři: Čelanský, Skořepa a Beck.

Karlovy Vary: Mensator - D. Nosek, Parýzek, Prošek, J. Drtina, J. Látal, Gulaši, Gründling - Kumstát, Pech, Zaťovič - Bicek, Roman Vlach, Doležal - Pohl, Skuhravý, Skladaný - Košťál, T. Rohan, Koblasa - Zucker. Trenéři: Žemlička, Kverka a Kněžický.

Jaroslav Beck (Chomutov): "Zápas se hodnotí těžko. Z naší strany neměl, co jsme chtěli. Chybělo tam to, co bude dělat baráž baráží. Věřím ale, že tým je připravený a v baráži to předvede. Bude to o obětavosti, nasazení a disciplíně. Když tím podpoříme hokejové umění, tak baráž zvládneme."

Richard Žemlička (Karlovy Vary): "Je to obrovská úleva. Do zápasu jsme šli s tím, že musíme vyhrát. Nekoukali jsme na to, jak bude hrát Brno s Libercem. Chtěli jsme na sto procent odmakat tento zápas a smekám před mužstvem, že odehrálo celý zápas naprosto zodpovědně. Díky tomu jsme vyhráli. Důležité bylo, že jsme dali rychle první gól, což se nám v minulých zápasech nedařilo. Chomutov se poté trochu zatáhl. Klíčovým momentem bylo odskočení na 3:0."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy