Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spartu načal Růžička, Třinci chybí k semifinále jediné vítězství

Třinec - Oceláři zvítězili v pátém čtvrtfinálovém utkání play-off extraligy nad Spartou 6:3 a vybojovali si první mečbol v sérii. Gólem a přihrávkou k němu pomohli Martin Růžička s Radkem Bonkem, šestou brankou pak nejlepší střelec série Martin Adamský. Šesté utkání je na pořadu v pondělí v Praze a Oceláři v něm mohou rozhodnout o postupu do semifinále.

Utkání HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha
zdroj: ČTK

Domácím patřil úvod a díky dvěma geniálním přihrávkám svých útočníků dokázali nadvládu na svém ledě také patřičně vyjádřit. Obranu Sparty Oceláři poprvé rozvrátili v přesilové hře na konci 8. minuty: Varaďa u zadního hrazení nemohl nastalou situaci vyhodnotit lépe a nečekanou zadovkou naservíroval puk před branku Růžičkovi, který se v takových situacích nemýlí. Třinec byl i nadále aktivnější. Květoň mohl záhy Růžičku napodobit, ale jeho teč skončila těsně vedle Melicherčíkovy tyčky. A tak si vzal ve 12. minutě slovo střelec série Adamský, který po perfektním sklepnutí Polanského v prostředním pásmu ukázal hostujícím bekům záda a sólo proměnil ve druhý gól.


Sparta se zvedla až v závěru první části a při velké možnosti Tona se blýskl Hamerlík. Pražané na něj v první dvacetiminutovce adresovali pouhé čtyři puky, ale jeden z nich si našel cestu až do sítě, když v přesilovce gólmana prostřelil Pilař. Pražanům větší kuráž vydržela i do úvodu druhého dějství a Broš se dokonce natahoval po vyrovnání, ale při nájezdu na Hamerlíka neuspěl. Třinec znovu utekl na dvougólový rozdíl ve 27. minutě poté, co Hrňa prostřelil hradbu těl před sparťanskou svatyní.

Hosty zlomil čtvrtý zásah. Domácí v přesilovce pět na čtyři Spartu celých 102 sekund nepustili ze svého útočného pásma, vysílené kvarteto už nestíhalo bruslit a Zíb navíc se šťastnou tečí o soupeřovu brusli bombou od modré čáry zvýšil na 4:1. Ton rychle kontroval parádní trefou do šibenice, ale i když pak Varaďovu vyloženou šanci zlikvidoval Melicherčík, tentokrát Sparta dotahovala marně. Ještě v třetí části se pokoušela enormním úsilím v útočném pásmu závěr zdramatizovat, ale pohledná kombinace čtvrté třinecké řady zakončená pohotovou kličkou Zagrapana udělala o výsledku jasno. Snaha Pražanům přinesla alespoň snížení po přesném švihu Treilleho, do prázdné branky při hře čtyři na šest však skóre uzavřel Bonk.

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. M. Růžička (Varaďa, Zíb), 12. Adamský (Polanský, Roth), 27. Hrňa (Zagrapan, Orsava), 31. Zíb (Bonk, M. Růžička), 49. Zagrapan (Hrňa, Orsava), 59. Bonk - 20. Pilař, 32. P. Ton (J. Hlinka, Forman), 56. S. Treille (Broš). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 5112. Stav série: 3:2.

Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Ovčačík, Klouček, Lojek, Kania - M. Růžička, Bonk, Varaďa - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Orsava, Zagrapan, Hrňa. Trenéři: Turek a Janků.

Sparta: Melicherčík - Pilař, Sičák, Hunkes, Gřegořek, Milam, Jan Hanzlík, Philipp - P. Ton, Jar. Svoboda, Tenkrát - Hovorka, Broš, Pacovský - S. Treille, J. Hlinka, I. Rachůnek - Jánský, Bahenský, Forman - od 13. navíc Kočí. Trenéři: Jandač a Votruba.

Josef Turek (Třinec): "Dobře jsme začali a jsem rád, že s námi nezacloumal gól Pilaře do šatny. Otřepali jsme se z toho a dále jsme šli svou cestou a nátlakovou hrou. Na ledě jsme si dneska věřili a sehráli jsme výborný zápas, dobře nám zachytal Hamerlík. Jsem rád, že s námi nezamávaly ty dvě prohry, kdy jsme inkasovali v posledních sekundách."

Jan Votruba (Sparta): "Měli jsme slabší vstup do utkání. V první třetině jsme se dostali do jediné šance a tu jsme proměnili. Domácí nás dobře dohrávali, sbírali kotouče a hráli dobrý nátlakový hokej. I když jsme se neprosadili, tak jsme byli pořád ve hře. Bohužel po gólu v oslabení na 1:4 už to bylo těžké. Domácí byli na koni a hráli výborný hokej, který nám vůbec neseděl."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy