Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hokejový svaz vítá hráče z NHL

Praha – S otevřenou náručí vítá Český svaz ledního hokeje (ČSLH) možné posily extraligových klubů z NHL v případě, že by došlo k výluce zámořské soutěže. ČSLH, který od nové sezony převzal řízení extraligy, si od českých navrátilců z nejlepší ligy světa slibuje zvýšení atraktivity soutěže a klubům tak neklade žádné překážky vzhledem k angažování hokejových hvězd. V případě sobotního vyhlášení výluky budou hráči z NHL moci nastoupit nejdříve v příštím týdnu, protože od pondělka bude možné řešit transferkarty u Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Prezident ČSLH Tomáš Král
zdroj: ČT24

První by tak mohli využít posily z NHL v úterní dohrávce 2. kola hokejisté Pardubic a Chomutova. "V každém případě musí hráč být zaregistrován a nastoupit na základě platné transferkarty," řekl na tiskové konferenci nový ředitel extraligy Josef Řezníček. "Dále musejí kluby postupovat podle platného přestupového řádu. Pokud klubu (hokejista) v extralize patří, tak se tam vrací, pokud ne, musejí se kluby domluvit," navázal Řezníček. "Pak už je na klubu a hráči, jak si vyřeší vysoké pojistky," dodal.

Extraliga neuvažovala o žádném omezení jako například ve švédské Elitserien, kde musí případná posila z NHL uzavřít smlouvu na celou sezonu. "Nechtěli jsme kluby omezovat. Pro kluby už jsou limitující podmínky pojistek a také rozbíjení stávajících kádrů," uvedl Řezníček.

Neuvažovalo se ani o rozšíření možnosti angažování cizinců navíc oproti současnému limitu šesti. "Není totiž cílem dostat do extraligy více cizinců, ale vrátit sem hráče, kteří nás v NHL reprezentují," doplnil Řezníček.

Je nám líto, video expirovalo.
NHL se snaží odvrátit výluku, český svaz případné posily vítá

Prezident ČSLH Tomáš Král vítá atraktivitu, kterou by účast hvězd z NHL přinesla. "Čekáme na definitivní výsledek jednání v NHL. Lze ale očekávat, že výluka nastane, a z hlediska diváckého a atraktivnosti je to ku prospěchu. Pro manažery klubů je to samozřejmě náročné. My jsme se nezabývali žádným radikálním řešením jako ve švédské lize," prohlásil Král. "My jsme o něčem takovém neuvažovali. Všichni se na to určitým způsobem těšíme a budeme čekat, jak to všechno dopadne," doplnil.

"Ale i bez výluky bude extraliga produkt, který má vysokou kvalitu. Novinkou je, že soutěž řídí svaz místo APK. Začali jsme novou etapu a věříme, že to bude ku prospěchu českého hokeje. Díky velmi dobré spolupráci se všemi se podařilo připravit ročník tak, abychom ho dokončili bez problémů s registracemi, odečty bodů a podobně," připomněl Král nedávné extraligové kauzy.

Větší atraktivitu si slibuje i od zavedení čtyřčlenné baráže mezi dvěma nejhoršími týmy extraligy a dvěma nejlepšími zástupci první ligy. "Slibujeme si od toho větší náboj extraligy nejen v play-off, ale i v play-out a baráži. Věříme, že to bude dobré pro hokej i diváky. Jestli to tak bude, se ukáže až v soutěži," doplnil Král.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články