Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Černé duše v hokeji? Podezření bují v Českých Budějovicích

České Budějovice - "Velrybaření", tedy obrovský nábor nových členů, s jejichž pomocí jedna skupina ovládne organizaci a prosazuje své zájmy, se nyní objevilo nejen v politice, ale i ve sportu. Skupina lidí tímto způsobem podle původních členů ovládla sdružení HC České Budějovice, které má podporovat mládežnický hokej na jihu Čech. Původní členové se chtějí bránit soudně. Hlasování pomocí plných mocí podle nich porušuje ústavní práva.

Mají se starat o mladé hokejisty, dění ve sdružení HC České Budějovice místo toho však podle původních členů připomíná nejnižší patra české politiky. Tvrdí, že sdružení nově ovládli lidé, kteří do něj během několika týdnů přivedli přes 200 nových členů. "Úkolem bylo zajistit co největší podporu od rodinných příslušníků. Dneska vlastně budějovický hokej ovládají rodinné klany," uvedl bývalý trenér klubu Radek Ťoupal. "Chceme oživit dění v občanském sdružení. Chceme, aby se tam angažovali lidé, kteří o to mají zájem," brání se prezident klubu Zdeněk Blažek.

Skupina lidí tvořících nové vedení měla sdružení ovládnout na červnové valné hromadě, které se ale velká většina nových členů neúčastnila. "Na valnou hromadu přišli čtyři zástupci, kteří měli 170 plných mocí," upozornil bývalý trenér a manažer HC České Budějovice Karel Pražák.

Nové vedení jakékoliv nelegální praktiky odmítá

Nábor členů podle prezidenta HC České Budějovice odpovídal českým zákonům i pravidlům občanského sdružení. "Jsou to konkrétní lidé, kteří dali přihlášku, standardně zaplatili členský podíl," podotkl Blažek. Žádný z oslovených nových členů se k problému nechtěl vyjadřovat, zároveň však nepopřel, že by podpis na přihlášce, případně plné moci opravňující k hlasování, nebyl jeho.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články