Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hokejisté Hradce Králové příští rok hrát KHL nebudou

Moskva - Český hokejový klub Lev Hradec Králové v sezoně 2010/11 hrát Kontinentální ligu nebude. Rozhodlo o tom nejužší vedení soutěže, které dnes při oznámení verdiktu vyjádřilo politování, že se proti startu východočeského klubu postavil v pondělí výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Informovaly o tom oficiální internetové stránky KHL. "Bohužel politikaření opět zvítězilo před novými trendy a vývojem sportu a byznysu. Věřím, že ne na dlouho," prohlásil na oficiálním webu prezident KHL Alexandr Medvěděv. Již dříve uvedl, že pro rozhodnutí bude důležitý postoj domácího svazu, a ukázalo se, že se proti němu vedení mezinárodní soutěže rozhodlo nejít. Postoj ČSLH se ale vedení KHL nelíbí.

Podobně se vyjádřili i zástupci východočeského klubu. "Snažili jsme se opravdu hodně o to, aby na našem území mohli fanoušci vidět zajímavé zápasy KHL s hvězdami i skvělými českými hráči. Při tak velkém projektu rozhoduje ale spousta okolností," uvedl tiskový mluvčí klubu Zdeněk Šesták v oficiálním prohlášení. Vynaloženého úsilí však klub nelituje. "Jsme přesvědčeni, že účast českého klubu v tak prestižní soutěži mohla být přínosem a prestiží pro český hokej. Taková věc by vzbudila další zájem fanoušků o hokej u nás, byla by motivací pro mládež a bezesporu by zvýšila renomé České republiky na sportovním poli," podotkl Šesták.

Hradecký Lev splnil všechny podmínky

Je nám líto, video expirovalo.
KHL se v Hradci Králové hrát nebude

Nově vzniklý klub z Hradce Králové, který dosud nehrál žádnou soutěž, měl přitom start v KHL už od nadcházející sezony na dosah. Splnil všechny podmínky ohledně zázemí, sehnal finanční garance v přepočtu přes 330 milionů korun. "Stanovisko výkonného výboru zbavuje český hokej nejen šance mít v KHL svého zástupce, ale připravilo jej i o možnosti v komerční oblasti, spojené s příchodem nových partnerů a sponzorů," podotkl Medvěděv.

Do Česka tak nejkvalitnější evropská soutěž nezavítá a fanoušci v tuzemsku neuvidí v akci Jaromíra Jágra v dresu Omsku nebo Dominika Haška nově v barvách Spartaku Moskva. "Víme, že hodně českých hokejistů mělo zájem hrát v týmu Lva Kontinentální ligu. Víme také, že čeští fanoušci podporovali zapojení klubu do naší ligy a doufali, že uvidí na vlastní oči jejich tým proti klubům KHL, kde teď jsou i české legendy Jaromír Jágr a Dominik Hašek," dodal Medvěděv.

O účastnících KHL se rozhodovalo už v polovině května, kdy byly přijaty Jugra Chanty Mansijsk a Budivelnik Kyjev. Neuspěly tehdy Gazovik Ťumeň, Vetra Vilnius, Křídla sovětů Moskva a také hradecký klub, protože nepředložil dostatečné finanční garance. K naplnění požadovaného rozpočtu mu údajně chybělo 15 procent, dostal však další čas na dodatečné splnění podmínek, což se klubu podařilo. Zástupci KHL poté, co prověřili infrastrukturu klubu, dokumenty o finančním zabezpečení a stav zimního stadionu v Hradci Králové, oznámili 4. června, že Lev splňuje podmínky pro vstup do ligy. O jeho případném přijetí rozhodovalo nejužší vedení KHL, takzvaná rada ředitelů. To se řídilo rozhodnutím Českého svazu ledního hokeje.

Svaz se bojí odlivu hráčů i poklesu diváckého zájmu

Svaz rozhodl v pondělí v poměru hlasů 11:0 proti startu českého klubu v KHL pro sezonu 2010/11 s tím, že se nebrání jednání s představiteli soutěže pro další ročníky. Proti se postavila Asociace profesionálních klubů ledního hokeje; kluby v tuzemsku se bojí odlivu dalších hráčů, finančních prostředků i diváckého zájmu. "Úkol svazu je především bránit zájmy svých členů, to je hokejových klubů, účastníků domácích soutěží," tlumočil v pondělí stanovisko svazu jeho generální sekretář Martin Urban.

Podle svazu je potřeba k povolení startu českého zástupce v Kontinentální lize i písemná smlouva. "I když jednání se zástupci hradeckého klubu byla velmi seriózní, souhlas by znamenal možná zásah do současné legislativy svazu a byl by nemyslitelný bez předchozí písemné smlouvy mezi Českým svazem ledního hokeje a Kontinentální hokejovou ligou," znělo ze svazu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články