Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Národní tým zahajuje přípravu před MS zápasem se Švýcary

Praha - Česká hokejová reprezentace dnes odstartuje sérii přípravných zápasů před mistrovstvím světa. Národní tým se značným zastoupením nováčků odehraje před květnovým šampionátem v Německu osm utkání, jeho prvním soupeřem je v Oltenu domácí Švýcarsko. Vzhledem k tomu, že hlavní reprezentační kouč Vladimír Růžička plní klubové povinnosti na střídačce pražské Slavie, povedou mužstvo asistenti Josef Jandač a Ondřej Weissmann. Dnes do Švýcarska odletělo 23 hráčů, mezi kterými jsou dva brankáři, osm obránců a 13 útočníků.

Reprezentace se pod vedením Jandače a Weissmanna připravuje již dva týdny a postupně se skládá i kádr. V týmu jsou zkušení hráči i nováčci. Šest hokejistů - Jaroslava Hübla, Jakuba Sedláčka, Antonína Bořutu, Milana Gulaše, Lukáše Květoně a Jana Kováře - čeká premiérový start v národním týmu. Na druhé straně Petr Čáslava má na kontě 90 startů a Jan Marek je s 24 góly v 79 zápasech nejlepším střelcem výběru.

Podobně jsou na tom i Švýcaři. Kouč Sean Simpson, který vystřídal na střídačce národního týmu země helvétského kříže po 13 letech Ralpha Kruegera, má ve výběru hned devět nováčků. "My ale na soupeře moc nekoukáme, snažíme se soustředit sami na sebe," řekl Jandač, který tak švýcarský kádr detailně nezkoumal. Pouze si všiml čtyř omluvenek.

Oba týmy čeká zejména zkouška nových hráčů

"Víme, že nás nečeká nic lehkého. Švýcaři se poměrně dobře prezentovali na olympiádě, ale současné kádry jsou jiné," podotkl Jandač, jenž s Weissmannem vedl českou reprezentaci již v minulosti. Naposledy se museli bez Růžičkovy 'pomoci' obejít v prosinci v Košicích, kde Česko porazilo domácí Slovensko 3:2 po samostatných nájezdech.

Solidní výsledky Švýcarska v posledních letech si dobře uvědomuje i útočník Marek. "Máme v týmu řadu mladých hráčů, pro které to bude velká zkušenost. Bylo by ale dobré už před mistrovstvím světa vyhrát nějaké zápasy, abychom získali sebevědomí a udělali dobrý výsledek," řekla opora ruského Magnitogorsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články