Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Reprezentační kouč Růžička po MS ve funkci skončí

Praha - Hokejovou reprezentaci i přes neúspěch na olympiádě povede na mistrovství světa kouč Vladimír Růžička, který má smlouvu do konce sezony. Květnový šampionát v Německu bude jeho poslední akcí ve funkci, neboť po skončení turnaje národní tým bez ohledu na výsledek opustí. Olympijským vystoupením reprezentace, která ve Vancouveru vypadla ve čtvrtfinále, se dnes v Praze zabýval výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Funkcionáři nakonec vůbec nehlasovali o tom, že by Růžička u mužstva předčasně skončil.

"Otázka, jestli povede na mistrovství světa tým jiný trenér, vůbec nepadla. Nebyl jiný názor, než že má realizační tým sezonu dokončit. O odvolání se neuvažovalo," řekl předseda svazu Tomáš Král na tiskové konferenci.

Růžička předložil svazovým funkcionářům zprávu analyzující důvody neúspěchu v Kanadě a zároveň oficiálně potvrdil, že po dvou letech jeho druhé angažmá u reprezentace skončí. O novou smlouvu se ucházet nebude. Stávající kontrakt mu vyprší na konci května.

"Řekl, že nebyl spokojený s žádným zápasem. Že předpokládal, že zápasy budou mít větší kvalitu," tlumočil Král názor hlavního trenéra, jenž v roce 2005 dovedl reprezentaci k titulu mistra světa. Růžička i před svazovými funkcionáři zdůraznil, že plnou odpovědnost za neúspěch bere na sebe. Ocenil výkony čtveřice David Krejčí, Tomáš Fleischmann, Tomáš Plekanec a zejména excelentního brankáře Tomáše Vokouna. "Naopak zkušení hráči svou roli nesplnili," řekl Král.

Podle výkonného výboru je problémem českého hokeje skutečnost, že produkuje prakticky výhradně technické hráče. "To nám stačilo před lety, dnes je situace jiná. Rozhodují i jiné faktory. Zaznělo zde například, že nám chybí hráči, kteří by byli obrazně řečeno ochotni hlavou rozbít tyčku. Téhle zarputilosti a nasazení máme v sobě obecně méně," uvedl generální sekretář svazu Martin Urban.

Nový kouč má být znám před MS

Král uvedl, že svaz se bude snažit, aby jméno nového kouče bylo známo už před světovým šampionátem. "Je to normální, standardní situace. Začali jsme se o tom bavit, ale o konkrétních jménech zatím ještě ne," prohlásil.

Již ve Vancouveru, po vyřazení národního týmu ve čtvrtfinále s Finskem, šéf českého hokeje uvedl jako možné kandidáty Zdeňka Veneru ze Zlína, současného reprezentačního asistenta Josefa Jandače a Aloise Hadamczika z Vítkovic, jenž vedl národní tým před Růžičkou. V úvahu přicházejí i Václav Sýkora z Pardubic nebo Slavomír Lener z Linköpingu, jenž by však měl převzít pozici reprezentačního šéftrenéra a profesionálního zaměstnance svazu zodpovědného za národní týmy všech věkových kategorií.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články