Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hokejisté porazili na úvod Českých her Finsko 2:0

Karlovy Vary - Čeští hokejisté porazili na úvod Českých hokejových her v Karlových Varech Finsko 2:0. O branky týmu trenéra Vladimíra Růžičky se postarali Roman Červenka a Jiří Hudler. Gólman Lukáš Mensator udržel poprvé v reprezentačním dresu čisté konto. Dalším soupeřem českých hráčů budou v sobotu hokejisté Švédska. Čeští hokejisté se proti soupeři s řadou mezinárodně nezkušených hráčů snažili vynutit si převahu hned v úvodu. Již po 80 vteřinách byl ale vyloučen Hubáček a Mensator v domácí brance musel zbystřit. Žádnou ošemetnou situaci však řešit nemusel. Ve 4. minutě mu ale po finském přečíslení pomohlo, že agilní Anttila střílel vedle. Další informace přináší také server hokejživě.cz.

Na druhé straně vyzkoušel Vehanenovu pozornost Hubáček, ani on ale nemířil přesně. Jedinečnou příležitost dostat se do vedení měli Češi v 8. minutě, kdy hráli 58 vteřin v pěti proti třem. Finové se však v oslabení bez větších problémů ubránili, do největší šance se dostal v pokračující klasické přesilovce Bednář. Gólman Raumy byl ale připraven.

Skóre otevřel Červenka

Skóre se nezměnilo ani při sérii vyloučení na přelomu první a druhé třetiny. Ve 24. minutě střílel nebezpečně Luttinen, Mensator se však překvapit nenechal. Do vedení se tak dostali domácí reprezentanti, když v následující minutě překonal Vehanena po sérii dorážek Červenka.

Inkasovaná branka přinutila Finy zvýšit úsilí v útočném pásmu a před karlovarským gólmanem bylo často rušno. Blízko vyrovnání byl nejzkušenější hráč soupeře a kapitán Viuhkola, Mensator však jeho pokus vyrazil. Díky ofenzivnějšímu pojetí hry se pro české hráče otvírala okénka v obraně Seveřanů, Hubáček však jedno z nich v 29. minutě ke vstřelení branky nevyužil.


Mensator vychytal první čisté konto

Rušněji však i poté bylo před Mensatorem. Vyrovnat mohl Kuusela, ale neuspěl stejně jako ve 45. minutě v dobré střelecké pozici Červenka. Obecně však úroveň hry ve třetím dějství poklesla a více než čtyři tisíce diváků v KV Areně mnoho kloudných akcí nevidělo. Přiblížit Česko výhře mohl v 53. minutě Čutta, ani on ale nemířil přesně. Po Brendlově chybě byl blízko k vyrovnání Anttila, Mensator však zaváhání svého spoluhráče v rozehrávce napravil. Dvě minuty před koncem se hosté rozhodli odvolat brankáře a Hudler při power play upravil na konečných 2:0.

Čeští hráči tak dokázali téměř po dvou letech porazit Finsko v normální hrací době, naposledy se jim to podařilo v listopadu 2007. Brankář Mensator se zároveň radoval z první výhry v reprezentačním zápase, ve kterém nastoupil od začátku.

Výsledek duelu ČR - Finsko:

Česká republika - Finsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) 
Branky: 25. Červenka, 60. Hudler. Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Kalivoda, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 4533.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články