Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hokejová Liga mistrů se v příští sezoně neuskuteční

Praha - Druhý ročník hokejové Ligy mistrů se v nadcházející sezoně z ekonomických důvodů neuskuteční. Mezinárodní hokejová federace se rozhodla projekt pozastavit. Záměrem IIHF je soutěž od sezony 2010/11 opět obnovit. "Zástupcům IIHF se nepodařilo prodat televizní práva," vysvětlil Urban důvod zrušení. "Po měsících jednání jsme došli k rozhodnutí, že bude lepší Ligu mistrů přerušit do sezony 2010/11," řekl na oficiálních stránkách Mezinárodní hokejové federace její prezident René Fasel.

O šanci utkat se s předními kluby Evropy tak přišli hokejisté mistrovských Karlových Varů a pražské Slavie, která se v Lize mistrů představila spolu s Českými Budějovicemi v minulém premiérovém ročníku.

Slavia se po porážce ve finále extraligy s Karlovými Vary chystala jako vítěz základní části na původně plánovanou kvalifikaci o postup do základní skupiny. "My jsme s tím ani nepočítali. Věděli jsme, že původně jsme měli jít do předkola a tam nejsou nijak zajímavé peníze. Navíc bychom mohli narazit třeba na nějaké Bělorusy, což by určitě nebylo jednoduché," řekl generální manažer a trenér Slavie Vladimír Růžička.

Ve chvíli, kdy byl nastolen model jako v minulé sezoně, zaručující Slavii účast v hlavní fázi, už Pražané vnímali problémy soutěže a moc o ní neuvažovali. "V základní skupině určitě byly zajímavé peníze," uvedl Růžička, který se svým týmem získal v prvním ročníku v součtu za startovné a tři dosažená vítězství 450 tisíc eur.

Růžička, který působí i v roli hlavního kouče národního týmu, vítá, že program Slavie nebude tak nabitý. "Z pozice trenéra to nebylo jednoduché hrát ve středu zápasy, které v té soutěži v říjnu nebo v listopadu mají parametry play-off, a hned za den motivovat hráče na extraligu. Je to zásah do soutěže. Příští rok bude navíc olympijský, takže bude hodně nabitý," dodal.

Prezident HC Energie Karlovy Vary Ladislav Trubač:

"Je to určitě finanční ztráta, která se u našeho klubu bude pohybovat v oblasti asi deseti milionů korun."

Nevydržela ani Evropská liga

Ligu mistrů potkal podobný osud jako Evropskou ligu, kterou IIHF pořádala v letech 1996 až 2000. Poté ji z finančních důvodů zrušila. Problémem byla i skutečnost, že soutěž si nezískala renomé a řada účastníků jí nepřikládala velký význam. 

Tento problém Liga mistrů neměla, mezinárodní federaci a jejímu marketingovému partnerovi společnosti Infront se však nepodařilo zajistit dostatek financí na organizaci. Před startem premiérového ročníku přitom zástupci IIHF tvrdili, že mají úvodní tři ročníky, ve kterých se mělo mezi kluby rozdělit vždy deset milionů eur, pokryté.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články