Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Pittsburgh porazil Detroit 2:1 a vynutil si rozhodující zápas

Pittsburgh - Hokejisté Pittsburghu porazili v šestém utkání ve finále Stanleyova poháru Detroit 2:1, vyrovnali stav série hrané na čtyři vítězné zápasy na 3:3 a vynutili si tak rozhodující sedmý duel. Ten se hraje v sobotu od 2:00 SELČ v Detroitu. Vítězný gól vstřelil ve 46. minutě Tyler Kennedy. Trenér Pittsburghu Dan Bylsma udělal po předchozím debaklu 0:5 jedinou změnu v sestavě, když na pravém křídle čtvrté formace zařadil na místo Miroslava Šatana českého útočníka Petra Sýkoru. Dvaatřicetiletý hráč přitom naposledy v letošním play off nastoupil ve druhém duelu druhého kola proti Washingtonu.

Pozornost hlediště opětovně vyprodané Mellon Areny ale poutal především brankář Marc-André Fleury, jehož se po nepovedeném minulém zápase, kdy po pěti gólech střídal, snažili fanoušci hlasitým vyvoláváním jeho jména povzbudit. Mladý gólman Penguins se jim za podporu odměnil hned v úvodu zápasu, kdy zlikvidoval gólovou šanci Henrika Zetterberga. 

V dalším průběhu první třetiny však byli aktivnější domácí hráči, kteří přestříleli Red Wings v tomto období jasným poměrem 12:3. Nejpilnějším kanonýrem byl hodně aktivní Bill Guerin, jenž sám obstaral pět střel. 

Pittsburgh těžil z výborného napadání za brankou a v rozích kluziště, dostával se k příležitostem, ale Jevgenij Malkin ani Sidney Crosby své šance nedotáhli ke gólové tečce a na chráničích brankáře Red Wings Chrise Osgooda skončil i pokus Ruslana Fedotěnka. Na druhé straně se v gólové možnosti ocitnul po uvolnění Pavlem Dacjukem opět Zetterberg, ale i druhý minisouboj vyhrál brankář Penguins.


Hned v první minutě druhé části byla střelecká aktivita domácích korunována gólem. Do přečíslení dva na jednoho se dostali Matt Cooke s Jordanem Staalem, jenž se místo přihrávky rozhodl vystřelil. Jeho ránu Osgood vykryl, ale puk se odrazil opět k Staalovi, který napodruhé brankáře Red Wings překonal. 

Hostující hráče, kteří po pátém utkání série kvitovali třídenní odpočinek, inkasovaný gól nesrazil do kolen. Naopak se v následujících minutách pozvolna dostávali stále více do tempa. Ve velké šanci se ocitl osamocený Johan Franzén, poté Fleurymu po střele Zetterberga pomohla tyč. 


Třetí třetinu zahájil lépe Pittsburgh, který dokázal zvýšit své vedení v polovině 46. minuty. Kennedy ke své asistenci na úvodní gól přidal i zásah do černého, když si vybruslil zpoza branky a trochu zaskočil Osgooda překvapivým zakončením na bližší tyčku. Zdálo se, že domácí udělali rozhodující krok ke klíčové sedmé bitvě, neboť do té doby měli vývoj zápasu pod kontrolou.   

Ovšem ve chvíli, kdy se v zákulisí Mellon Areny začal pečlivě leštit Stanley Cup připravený pro případ rozhodujícího vítězství Rudých křídel, obhájce trofeje značně ožil. Pomohla mu k tomu především úspěšná dorážka Krise Drapera do prázdné branky na začátku 49. minuty po předchozím střeleckém pokusu Jonathana Ericssona. Od té chvíle se začaly na ledě dít velké věci a zápas směřoval k dramatické koncovce.   

Po minutě a čtvrt přišlo zcela zbytečné vyloučení Malkina za krosček a s ním spojená první přesilovka Detroitu v utkání, kterou Tučňáci přežili jen s velkým štěstím. Krátce po opětovném naskočení Malkina do hry však musel na lavici hanby také Guerin a po svém faulu vysokou holí mohl být jedině rád, že inkasoval pouze dvouminutový trest. 

Detroit sice zvítězil ve třetí třetině 14:7 na střely, měl obrovské příležitosti a několikrát sahal po vyrovnání, ale nedočkal se. Fantastický byl především brankář Fleury, který se vytáhl především při samostatném úniku Dana Clearyho po velké chybě Penguins v útočném pásmu necelé dvě minuty před koncem. Cleary zvolil zakončení do bekhendu, jenže Fleury jeho úmysl skvěle vystihl. V samém závěru sáhli hosté ke hře bez brankáře, v brankovišti Pittsburghu bylo hodně horko, Penguins však dokázali s vypětím všech sil odolat a uhájit svou klec před vyrovnáním.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články