Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slováci balí kufry, trápení na šampionátu skončilo

Praha - Světové hokejové mistrovství ve Švýcarsku je v plném proudu a český národní tým se ve čtvrtek střetne ve čtvrtfinálovém souboji se Švédskem. Slovenská reprezentace si naopak balí kufry. Přestože svěřenci kouče Jána Filce v posledním zápase v Klotenu porazili Nory 3:2, celkově se jim šampionát vůbec nevyvedl. Hřebíčkem do pomyslné rakve pro ně byl duel s českým výběrem, který prohráli vysokým rozdílem 0:8. Slovenská média teď pátrají po tom, kde se stala chyba. Sportovní redaktor Miroslav Němý z MF Dnes, který byl hostem pořadu Před polednem, vidí hlavní příčinu v průměrnosti slovenského kádru.

"Myslím, že nebude nijak přehnané nebo kruté říct, že slovenský tým byl průměrný. Oni procházejí generační výměnou, navíc měli hodně omluvenek," tvrdí Němý. "Hráči jim nepřijeli z různých důvodů, ale s tím se potýkají všechny týmy včetně českého. Obránce Pavel Kubina například jako hlavní důvod uvedl letní svatbu," dodává.

Podle Němého chyběla Slovákům velká jména minulosti jako Peter Bondra, Žigmund Pálffy nebo Miroslav Šatan. "Ten tým na čtvrtfinále asi měl, ale tam byl jeho strop. Slováci bohužel nepředvedli nic dobrého a nakonec se nedostali ani za čtvrtfinálové brány," připomíná Němý neúspěch Filcova mančaftu.

Ve slovenských médiích se nyní objevuje kritika reprezentačního kouče Jána Filce. Podle Němého je však potřeba vyzdvihnout, že to byl právě Filc, kdo dovedl v roce 2002 slovenskou reprezentaci k historickému úspěchu - první a zatím jediné zlaté medaili z mistrovství světa. Někteří fanoušci přesto namítají, že je Filc moc měkký trenér bez autority a není tak schopen tým dostatečně vyhecovat.

"Viděl bych příčinu v týmu. Filc přiznal, že moc dobře nevěděl, co s těmi hráči dělat a že mu nezahráli klíčoví muži, jako třeba Michal Handzuš," říká Němý. Zklamal i útočník Štefan Růžička, který hrál sice skvěle v přípravě i v utkáních proti Čechům, na mistrovství byl však průměrný.



Filc s generálním manažerem Peterem Bondrou zrušili tiskovou konferenci po příletu na Slovensko a namísto toho chystají podrobnou analýzu. "Jsou dva směry - první vybízí, aby se vše v klidu zanalyzovalo, druhý říká, že je potřeba s tím něco udělat," přibližuje Němý. V souvislosti s tím uvádí prohlášení dlouholetého reprezentanta Oto Haščáka, podle něhož je slovenský hokej nemocný a je potřeba sáhnout do struktur svazu. "Nápadně to připomíná situaci v českém fotbale," myslí si sportovní redaktor MF Dnes.

Utkání Slovensko - Norsko
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články