Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Jágrův gól zajistil hokejistům výhru nad Švédskem

Liberec - Domácí reprezentanti vstoupili úspěšně do Českých hokejových her v Liberci a zdolali Švédsko 2:1. Vítězství zařídil pět minut před koncem v přesilovce pěti proti třem Jaromír Jágr. Jeho návrat do národního týmu poprvé od listopadového duelu v Praze proti Slovensku, který hvězda Omsku ozdobila vedle gólu i asistencí, sledovalo v napůl zaplněné Tipsport Areně 3809 diváků. Švédové přišli definitivně o teoretickou šanci vyhrát seriál Euro Hockey Tour, který i přes dnešní porážku v Tampere s Finskem ovládli Rusové.

Místo Frolíka si poprvé v reprezentaci zahrál Vondrka

Čeští hokejisté nastoupili bez floridského útočníka Frolíka, kterému přišla až těsně před začátkem utkání zatoulaná výstroj z Miami. Svého debutu v národním týmu se tak nedočkal a liberecký led si vyzkoušel jen při rozbruslení. Místo Frolíka se prvně v reprezentaci představil nově povolaný slávista Vondrka.

Hned v úvodních vteřinách se prosadil individuálně Jágr a prověřil gólmana Liva. Na druhé straně se dostal do dobré střelecké pozice Omark, ale minul. Oba celky se dostávaly pomalu do tempa. V páté minutě našlápl Kvapil, ujel Švédům a jeho pokus z úhlu gólman jönköpingského HV 71 kryl vyrážečkou. Češi pak odolali při Sičákově trestu, ale při Wallinově vyloučení se do šance neprosadili.

Při Jönssonově trestu už se dostal k nebezpečné dorážce po Jágrově akci Čajánek, ale stav se nezměnil. Při následné strkanici si nenechala nic líbit ani hvězda Omsku a skolila na zem Tjärnqvista. V 17. minutě vypálil těsně vedle Widing, stihl se ale dostat před branku k odraženému puku a Štěpánek jeho pokus kryl.

V závěru úvodní části šel pykat Vondrka, vítkovický gólman si však poradil s Jönssonovou ránou od modré čáry a hned po přestávce po Omarkově sólu zasáhl Štěpánek lapačkou. V dalším průběhu byl český tým nebezpečnější. Postupně ohrozili Liva Kvapil, Čajánek a Vondrka. V 31. minutě se dostal při hře čtyř proti čtyřem po Hlinkově přihrávce sám před švédského gólmana Jágr, ale byl moc blízko na úspěšné zakončení. 

Ve 33. minutě už Růžičkův tým slavil vedení. Po Jágrově zadovce se dostal mezi kruhy k zakončení Čajánek, práce beka Čáslavy před brankovištěm mu ještě více uvolnila prostor a český kapitán do odkryté branky otevřel skóre. Za minutu trefil agilní Kvapil pravou tyč. Ke zvýšení nevedla ani Jágrova teč Rachůnkovy rány. Vzápětí se po Weinhadlově přihrávce ocitl Tjärnqvist sám před Štěpánkem, ale ten udržel čistý štít. V 39. minutě už ale kapituloval, když se prosadil pohotově po Nordgrenově přihrávce Berglund.

Jágr rozhodl pět minut před koncem

Češi se v závěrečné části úspěšně bránili při Němcově vyloučení, navíc se dostali do přečíslení a jejich akci přerušil faulem Omark. Změnu stavu nepřinesla zkrácená výhoda domácích ani následný Markův trest. V 52. minutě minul branku Omark a při Barinkově vyloučení nepropálil Štěpánka od modré čáry Jönsson.


Po faulech Harjua a Larse Jonssona se naskytla českému výběru na 97 vteřin přesilovka pěti proti třem a už za 18 sekund ji rázně využil Jágr. Vyměnil si puk s bekem Blaťákem a tvrdou ranou z pravého kruhu pro vhazování skóroval. Těsné vítězství Růžičkův tým ubránil i při závěrečné power play Seveřanů.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články