Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Mistrovství světa v hokeji bude v Česku nejdříve v roce 2015

Praha - Česká republika bude kandidovat na pořádání hokejového mistrovství světa až v roce 2015, o šampionát v roce 2014 se už neuchází. Na tento rok zůstaly kandidáty Bělorusko, Maďarsko, Lotyšsko a Ukrajina. Český svaz ledního hokeje svůj zájem přehodnotil. Hlavním důvodem jsou finance. V olympijském roce, kdy jsou na programu zimní hry v Soči, totiž svaz předpokládá menší zisky než v letech neolympijských.

Česká republika, která pořádala světový šampionát naposledy v roce 2004, splňovala všechna kritéria, ale sama se rozhodla soustředit na získání mistrovství světa v roce 2015. "Chceme, aby bylo mistrovství světa u nás co nejvíce ziskové. Je předpoklad, že další šampionát bychom získali až někdy za deset let. Chceme, aby příjmy z něho zajistily prostředky hokejovému hnutí," uvedl dnes generální sekretář svazu Martin Urban.

Plány ovlivňuje i ekonomická situace ve světě a svaz se chtěl vyvarovat toho, aby pořadatelství v roce 2014 bylo ztrátové. "Jsme na počátku nebo těžko říct v jaké fázi finanční krize, navíc na rok 2014 se v Česku plánuje přechod na euro. Mistrovství světa láká nejen domácí fanoušky, ale také velký počet zahraničních příznivců. Při olympiádě v Soči se dá tento zájem předpokládat menší. A příjem je právě ze vstupného," uvedl Urban.

Urban: Chtěli jsme to udělat férově a sportovně 

Na šampionát v roce 2014, o jehož pořadateli se bude rozhodovat v květnu v průběhu MS v Bernu, tak nekandiduje žádná z elitních hokejových zemí. Češi se rozhodli veřejně stáhnout svůj zájem dopředu, nikoliv až při samotné volbě, jak tomu většinou bývá. "Chtěli jsme to udělat férově a sportovně, jasně jsme popsali důvody, se kterými se nijak netajíme. Věříme, že takto budeme mít větší šanci uspět pro rok 2015," dodal Urban s tím, že mluvit o protikandidátech je zatím předčasné.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články