Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Michálek zajistil výhru San Jose na ledě Colorada dvěma góly

New York - V úterý se po Utkání hvězd znovu rozběhl program základní části hokejové NHL. Z českých hokejistů se v jedenácti zápasech nejvíce blýskl Milan Michálek. Ten dvěma góly zařídil výhru lídra Západní konference San Jose 3:0 na ledě Colorada. Michálek vstřelil první dvě branky Žraloků, největší hvězdou utkání byl ale vyhlášen brankář Jevgenij Nabokov, který zneškodnil 31 střel a vychytal své 43. čisté konto v kariéře.

Milan Michálek
zdroj: AP

Michálek vstřelil první dvě branky Žraloků. Nejprve v 9. minutě v přesilové hře zužitkoval Ehrhoffovu přihrávku od zadního mantinelu, v úvodu druhé třetiny se pak prosadil po samostatné akci díky přesné střele švihem. Největší hvězdou utkání byl ale vyhlášen brankář Jevgenij Nabokov, který zneškodnil 31 střel a vychytal 43. čisté konto v kariéře.

"Po pětidenní pauze člověk neví, jak na tom přesně bude. Nevěděli jsme, co můžeme od domácího týmu čekat. Ale věděli jsme, co můžeme čekat od sebe. Možná jsme nepodali úplně perfektní výkon, ale hráli jsme disciplinovaně a chytře," prohlásil Nabokov.

Výhru oslavil v šatně San Jose také útočník Claude Lemieux. Třiačtyřicetiletý veterán, který v roce 1996 vyhrál Stanley Cup právě s Coloradem, po pětileté přestávce oživuje v dresu Žraloků svou kariéru. V Coloradu sehrál teprve druhý zápas a domácí diváci mu připravili bouřlivé přivítání.

Vedle San Jose nezaváhal v úterý ani vedoucí tým Východní konference Boston, který porazil svého nejbližšího rivala v tabulce Washington 3:2 v prodloužení. Rozhodující gól vstřelil kuriózním způsobem v druhé minutě nastavení český útočník David Krejčí. Bruins sevřeli v přesilovce svého soupeře před brankou do těsného zámku a Krejčího přihrávka podél brankoviště se odrazila od brusle obránce Capitals Shaonea Morrisonna do sítě.

Navzdory porážce ale mohli být hokejisté Washingtonu alespoň rádi, že na delší dobu nepřišli o svého lídra Alexandra Ovečkina. Ruský útočník a s 31 góly nejlepší střelec soutěže totiž v druhé třetině tvrdě narazil hlavou a ramenem na mantinel a několik sekund zůstal nehybně ležet. Poté s bolestivou grimasou opustil led a po několika minutách na střídačce zmizel v kabině. V třetí třetině se ale znovu vrátil na led. "Je to tvrdý chlapík. Myslím, že bude v pořádku," poznamenal trenér Washingtonu Bruce Boudreau.

Povedený večer prožil český útočník Michael Frolík z Floridy, který byl u všech gólů svého týmu při vítězství 3:2 nad Philadelphií. Frolík na dvě branky přihrál, gól na 2:1 sám vstřelil a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Tomáš Vokoun přispěl k vítězství Panterů 33 zákroky.

"Na začátku sezony jsem se nedostával na led příliš často," poznamenal Frolík. "Teď ale hraju čím dál tím víc a trenér mi začíná víc a víc věřit. A já získávám daleko větší sebevědomí, hraju s větší jistotou," podotkl Frolík, jenž strávil na ledě osmnáct minut a v posledních 25 zápasech získal 21 bodů.

"Po Vokounovi to byl dnes náš nejlepší hráč," řekl po utkání na Frolíkovu adresu trenér Peter DeBoer. "Myslím, že podal skvělý výkon. Na našem vítězství má ohromnou zásluhu," dodal DeBoer.

K vítězství svých týmů přispěli góly také Patrik Eliáš z New Jersey, Václav Prospal z Tampy a Jaroslav Špaček z Buffala. Eliáš otevřel skóre zápasu v Ottawě, kde Devils nakonec vyhráli 4:1, Prospal se brankou podílel na výhře Lightning 5:3 nad Montrealem. A Špačkova trefa byla součástí desetigólové kanonády, kterou Buffalo předvedlo na ledě Edmontonu.

Oilers dostali od Sabres ostudný výprask 2:10 a utrpěli nejhorší domácí porážku v historii klubu. "Je to debakl monumentálních rozměrů," řekl po zápase trenér Edmontonu Craig MacTavish. "Je spousta herních činností, které bychom mohli kritizovat. Celý zápas jsme se marně hledali. Ale věřte mi, naši hráči nejsou takoví masochisti, jak by se podle průběhu zápasu mohlo zdát," dodal MacTavish.

Podobný debakl přitom Edmonton schytal docela nedávno - v prosinci podlehl rovněž na domácím ledě 2:9 Chicagu. "Mysleli jsme si, že se nám něco podobného už nemůže stát. Zvlášť po posledních dobrých výkonech," poznamenal kapitán Oilers Steve Staios, jehož tým vyhrál předchozí tři zápasy.

Buffalo si připsalo osmou výhru z posledních jedenácti utkání. Největší měrou se pod kanonádu podepsal Drew Stafford, který vstřelil tři góly. Na dvě branky přihrál český útočník Aleš Kotalík.

Hattricku se v úterý dočkal také Rick Nash, jenž zařídil výhru Columbusu 3:2 v prodloužení nad Detroitem. Nash nejprve v druhé třetině ve vlastním oslabení vyrovnal na 1:1, poté v přesilové hře srovnal na 2:2 a následně ve čtvrté minutě nastavení rozhodl o vítězství svého týmu.

Red Wings nastoupili bez svých opor Pavla Dacjuka a Nicklase Lidströma, kteří se omluvili z Utkání hvězd. Pokud hráči nechybějí v posledním utkání před exhibicí, nesmějí podle pravidel NHL hrát jeden zápas po ní.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články