Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanaďané popáté v řadě vyhráli juniorské MS v hokeji

Ottawa – Juniorští hokejisté Kanady získali popáté titul mistrů světa týmů do 20 let. Ve finále porazili Švédsko 5:1, které skončilo druhé stejně jako loni a nadále čeká na juniorský titul, který získalo naposled v roce 1981. Třetí místo získali Rusové, kteří v utkání o bronz porazili Slovensko 5:2.

Kanada - Švédsko
zdroj: ČTK autor: AP - Sean Kirkpatrick

Kanaďané začali finálový střet náporem a velmi brzy vstřelili první branku. Hned v první minutě musel na trestnou lavici Švéd Backlund a přesilovku ve 38. sekundě hry využil Subban. Kanaďané potom pokračovali v tlaku, gólman Severoevropanů Markström byl ale pozorný. Neproměněné šance posléze měli i jeho spoluhráči.

Až v úvodu druhé části sestřelil vyjíždějícího gólmana Markströma Esposito, vyvázl však bez trestu a také díky tomu mohl po necelé minutě sám bekhendem zvýšit skóre na dvoubrankový rozdíl. Krátce po tomto gólu se Kanaďané dostali do přečíslení tři na jednoho před švédskou bránou, brankaře ale nakonec nepřekonali.

Po 33 sekundách závěrečné třetiny Kanaďan Hodgson využil další přesilovku. Na trestné lavici v té chvíli znovu seděl Backlund. Švédský nápor z druhé třetiny ovšem ani třetí díl neoslabil a kanadskému týmu několikrát výrazně pomohl jeho gólman Tokarski. Dvanáct minut před koncem se Švédové přece jen trefili, skóroval Andersson. Zhruba dvě a půl minuty před koncem sáhli Švédové ke hře bez brankáře, při níž dal gól Eberle a definitivně potvrdil výhru svého týmu.

Rusko opět získalo bronz 

Hokejisté Ruska zdolali v duelu o třetí místo na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Ottawě Slovenko 5:2 a obhájili tak bronz z minulého světového šampionátu. Slováci zároveň čtvrtým místem dosáhli na nejlepší umístění od roku 1999, kdy skončili třetí.

Po opatrném začátku se v 5. minutě dostali do vedení favorizovaní Rusové. Korostin našel po vyhraném vhazování před brankou volného Černova a slovenský hrdina šampionátu Janus ho nedokázal zastavit.

Rusko opět skórovalo na začátku druhé třetiny. Gončarov po návratu z trestné lavice převzal přihrávku do sóla od Dadonova a ruský obránce zakončil únik úspěšným bekhendovým blafákem. Slováci snížili ve 30. minutě, když prostřelil ruského brankaře Želobňuka od modré čáry bek Štajnoch. Rusové však opět zvýšili vedení 32 sekund před koncem druhé třetiny trefou kapitána Filatova.

V závěrečné části ještě jednou skórovali Rusové. V 52. minutě dal gól Filatov. Kouč Mikeš sáhl při přesilovce téměř čtyři minuty před koncem v power play a Tatár svým sedmým gólem na turnaji zkorigoval stav, ale poslední slovo měl 113 vteřin před koncem při další hře bez brankáře Kugryšev. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články