Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hradec se z trojitého direktu nevzpamatoval, Frölunda znovu opanovala Ligu mistrů

Stačilo trochu nepozornosti, hloupé oslabení a sen o českém triumfu v hokejové Lize mistrů se rozplynul. Hradec Králové v domácím finálovém utkání nad Frölundou po Koukalově brance vedl, v závěru první třetiny ale třikrát rychle za sebou inkasoval a zkušený švédský celek už si výsledek pohlídal. Frölunda vyhrála Ligu mistrů počtvrté ze šesti ročníků a potvrdila postavení nejlepšího evropského týmu.

Joel Lundqvist s trofejí pro vítěze Ligy mistrů
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Soupeř byl lepší a já musím poděkovat klukům, protože na ledě nechali všechno. Každý do toho dal maximum. Bylo poznat, že Frölunda je trošku někde jinde," řekl po utkání brankář Marek Mazanec.

Hradec nevyužil ve vyprodané aréně šanci stát se prvním českým týmem, který Ligu mistrů vyhraje. Ve finále neuspěl stejně jako v roce 2017 Sparta, která také nestačila na Frölundu.

Po opatrném úvodu se do několika slibných šancí dostali hosté, Mazance však nepřekonali a v 7. minutě inkasovali.

Prakticky první vydařenou akci v přesilové hře gólově zakončil Koukal, který využil přesnou přihrávku Filipa Pavlíka.

"Měli jsme přesilovku natrénovanou jinak, ale Oscar (Cibulskis) se rozhodl, že bude hrát založení jinak. Dostal jsem pak puk a osobně nevím, kam jel jejich obránce. Jestli čekal, že pojedu k mantinelu. Vzal jsem si to na střed a vystřelil jsem nahoru na vyrážečku," popsal Koukal svůj gól.

Je nám líto, video expirovalo.
Hradec Králové prohrál ve finále LM s Frölundou

Další početní výhodu ale Hradec nevyužil a aktivitu převzala Frölunda. Chalupovo vyloučení Indiáni ještě nevyužili, ale následný Šaldův faul již ano.

Po sérii Mazancových zákroků se prosadil Hjalmarsson, ke kterému se odrazila Lundqvistova zblokovaná střela.

V závěru první třetiny poté hosté udělali zásadní krok k obhajobě trofeje. V 19. minutě přidal druhý gól Friberg a o minutu později se potřetí prosadil chytrou tečí Sundström. Tři branky Frölundy dělilo 172 sekund.

"Moc se s tím dělat nedalo. Udělal jsem maximum, ale bohužel se jim to odrazilo do prázdné brány a oni si s tím umí poradit," řekl Mazanec.

Ve druhé dvacetiminutovce Frölunda zkušeně kontrolovala hru a držela si vypracovaný náskok. Oba týmy mohly skórovat v početních výhodách, Mazanec i Mattsson ale chytali spolehlivě.

Do nejvýraznějších hradeckých šancí se dostali v 37. minutě Cingel a Smoleňák, snížit však nedokázali.

"Frölunda hrála výborně a skoro do ničeho nás nepustila. Přesilovky, to jsme mohli radši říct rozhodčímu, ať je zruší, a hrát pět na pět. Spíše nás sundaly, než nakoply," kroutil hlavou Koukal.

V 47. minutě mohl hosty přiblížit jistotě výhry výborně hrající Lasch, netrefil však ideálně puk. Frölundě to ale vadit nemuselo, Seveřané potvrzovali, že venku hrát umějí.

Na soupeřových kluzištích rozhodli o postupu do semifinále i do finále. Východočeši zkoušeli ještě duel zdramatizovat v krátké power-play, druhý gól ale nedali.

Úřadující švédský mistr získal za celkový triumf prémii 300 tisíc eur (7,56 milionu korun). Východočeši dostanou 140 tisíc eur (3,5 milionu korun), dalších 125 tisíc eur (3,15 milionu korun) vydělali na prémiích za postup do finále.

Hradec Králové - Frölunda 1:3 (1:3, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Koukal (F. Pavlík, Cibulskis) - 17. S. Hjalmarsson (J. Lundqvist, Lasch), 19. Friberg (Grönlund), 20. Sundström (Ekbom, Fagemo). Rozhodčí: Vikman, Kaukokari (oba Fin.) - Hofer (Něm.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 6890 (vyprodáno).

Hradec Králové: Mazanec - Gaspar, Nedomlel, Cibulskis, Čáp, Váchal, F. Pavlík, Zámorský, Šalda - Smoleňák, Cingel, M. Chalupa - Kevin Klíma, Lev, R. Pavlík - Jergl, Koukal, Perret - Dragoun, Kubík, Miškář. Trenéři: V. Růžička a T. Martinec.

Frölunda: Mattsson - Lennström, Stollery, Moverare, Ekbom, Grönlund, Gormley, Printz - Mustonen, J. Lundqvist, Friberg - Peterson, S. Hjalmarsson, Lasch - P. Carlsson, Sundström, Fagemo - Rosseli Olsen, Lasu, Rakhshani - Henriksson. Trenér: Rönnberg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články