Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Svátek parahokeje startuje v Ostravě, Češi touží po medaili

Chceme medaili. S tím jdou čeští parahokejisté do mistrovství světa v Ostravě. A to i přesto, že po sestupu v roce 2015 v Buffalu na minulém šampionátu v Koreji chyběli. Česko hostí šampionát, kterého se zúčastní osm týmů, po deseti letech. Zápasy českého týmu můžete sledovat na ČT sport a na webu cstport.cz, kde budou i všechny ostatní zápasy.

Utkání Česko - Korea
zdroj: Reuters

"Na medaili z velké akce naše země stále čeká, všichni po ní toužíme. Náš cíl je jasný, postoupit přes čtvrtfinále a bojovat o cenné kovy," řekl trenér české parahokejové reprezentace Jiří Bříza.

Jeho tým vstoupí do turnaje v sobotu v Ostravar Aréně od 15:00 proti Japonsku. V dalších duelech v základní skupině B se čeští hráči utkají v neděli od 20:00 se Švédskem a v úterý ve stejný čas s Itálií. Ve výkonnostně silnější skupině A hrají obhájci titulu Kanaďané, USA, Korea a Norsko. Češi potřebují skončit do druhého místa, aby prošli do čtvrtfinále. Turnaj vyvrcholí v sobotu 4. května.

Je nám líto, video expirovalo.
V Ostravě začne MS parahokejistů

Složení šampionátu je stejné jako na loňských paralympijských hrách v Pchjongčchangu, kde český tým skončil na šestém místě. "Tam se nám tenkrát nepovedl první zápas, od kterého se to všechno odvíjelo. Nyní navíc máme za sebou dlouhou přípravu, téměř půl roku jsme trénovali třikrát týdně. Dost času jsme taky trávili analýzou soupeřů u videa, během turnaje chceme mít dost taktických porad. Děláme pro úspěch maximum," ubezpečil Bříza.

Program ostravského šampionátu

27. 4.

9:30 Itálie - Švédsko

13:00 Korea - Norsko

15:00 Česko - Japonsko

20:00 Kanada - USA

28. 4.

9:30 Japonsko - Itálie

13:00 Norsko - Kanada

16:30 USA - Korea

20:00 Švédsko - Česko

30. 4.

9:30 Švédsko - Japonsko

13:00 Kanada - Korea

16:30 USA - Norsko

20:00 Itálie - Česko

1. 5.

13:00 o 7. místo

16:30 A3 - B2

20:00 A4 – B1

3. 5.

13:00 o 5. místo

16:30 2A - vítěz A3 - B2

20:00 1A – vítěz A4 – B1

4. 5.

13:00 o 3. místo

16:30 finále

Právě první zápas v turnaji bude pro Čechy extrémně důležitý. "Japonci jsou nesmírně houževnatí, jejich bojovnost je příkladná. V posledních vzájemných zápasech s nimi máme pozitivní bilanci, ale nic nepodceňujeme. Se Švédy jsme na paralympiádě otáčeli skóre v samém závěru a Itálie hrála o bronz. Nečeká nás nic lehkého," uvedl Bříza.

Jeden z nejzkušenějších hráčů českého týmu Zdeněk Hábl, pro kterého to bude už osmý světový šampionát, je v prognózách opatrný. "Náš primární cíl musí být záchrana v A-skupině, tudíž postoupit do čtvrtfinále. Tam už se může stát cokoli," řekl sedmatřicetiletý útočník, který je ale zvyklý vyhrávat. Se Zlínem v české lize slavil už šestkrát mistrovský titul, z toho pětkrát za posledních pět let.

"Ale ano, je jasné, že bychom rádi lidem, kteří v Česku žijí sledge hokejem, udělali radost nějakým tím větším úspěchem. Než padne první buly, jsme všichni nervózní, ale zároveň natěšení. Přípravu jsme měli dobrou, teď jen zůstává otázkou, jak to přeneseme do zápasů," dodal Hábl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články