Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čtyřgólová tečka za splněnou misí. Neudržitelný Jágr zpečetil návrat Kladna do extraligy

Další zlatou kapitolu svého neuvěřitelného hokejového příběhu dopsal Jaromír Jágr. Hrající majitel Kladna ve 47 letech nasázel čtyři góly Českým Budějovicím a dal tím razítko na návrat Rytířů do extraligy. Chomutovu tak už nebyla nic platná ani výhra 3:0 na ledě Pardubic, Piráti po čtyřech letech sestupují.

Jaromír Jágr v utkání s Českými Budějovicemi
zdroj: ČTK autor: Petr Skřivánek

Kladno, šestinásobný mistr ještě z éry Československa, sestoupilo do první ligy v roce 2014 a od té doby Rytíři bojovali o návrat marně.

Loni se dostali poprvé od pádu do druhé nejvyšší soutěže do baráže a neuspěli. Letos tým posílený o hvězdy Jágra a Tomáše Plekance už slaví.

Motor, který už v neděli v Kladně hrál bez naděje na postup, nastoupil i s devatenáctiletým obráncem Vojtěchem Doktorem, který si odbyl soutěžní premiéru v A-týmu.

Úvod se hrál bez větších šanci, ale v šesté minutě šel pykat na dvě plus deset minut domácí Martin Beránek a v početní výhodě zahájil Jágr své střelecké představení.

Po Zikmundově přihrávce zamířil z pravého kruhu přesně k protější tyči mimo dosah gólmana Strmeně. A za necelé tři minuty se prosadil znovu.

Tentokrát mu nabil na levý kruh Plekanec a třetí nejlepší kanonýr v historii NHL střelou příklepem prostřelil českobudějovického gólmana. Pokusy Motoru spolehlivě chytal Cikánek a odolal i při Plekancově trestu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 10. kola baráže České Budějovice - Kladno

V 25. minutě usměrnil Nashovu přihrávku do branky domácích opět Jágr a dosáhl na první hattrick od 3. ledna 2015, kdy se prosadil za New Jersey proti Philadelphii.

V polovině utkání po vyloučeních Vampoly a Lakose domácí v přesilovce pěti proti třem poprvé v utkání překonali Cikánka.

Plekanec nedokázal vyhodit puk a Doležal z levého kruhu zamířil přesně. V 38. minutě se po Doležalově střele prosadil z dorážky Martin Beránek a bylo to jen o gól.

Jenže ještě před druhou pauzou skóroval opět Jágr. Po kombinaci Zikmunda a Plekance ještě druhý nejproduktivnější hráč historie NHL a třetí nejlepší střelec Strmeně neprostřelil.

Povedlo se mu to ale dvě sekundy před koncem druhé části z pravého kruhu, což si sudí Lacina s Ronamem Svobodou prověřili u videorozhodčího.

Do poslední třetiny nahradil Strmeně Kváča, který musel ve 44. minutě krýt další Jágrovu šanci po spolupráci s Plekancem.

Vykřesat naději Jihočechům na zvrat v utkání se pokoušel hned třemi pokusy Gilbert, ale neuspěl.

Motor České Budějovice - Rytíři Kladno 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 30. Z. Doležal, 38. M. Beránek (Z. Doležal, Bradley) - 6. Jágr (Zikmund), 9. Jágr (Plekanec), 25. Jágr (B. Nash, Plekanec), 40. Jágr (Zikmund, B. Nash). Rozhodčí: Lacina, R. Svoboda - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:3, navíc M. Beránek (České Budějovice) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6421 (vyprodáno).

České Budějovice: Strmeň (41. Kváča) - M. Jandus, Vydarený, Plášil, V. Doktor, V. Prospal ml., Babka, Kachyňa - Z. Doležal, Gilbert, M. Novák - J. Doktor, Dančišin, M. Beránek - P. Novák, Bradley, Šimánek - M. Heřman, R. Přikryl, M. Čermák. Trenéři: V. Prospal st., Totter a S. Hrubec.

Kladno: Cikánek - J. Říha, Zelingr, B. Nash, Zajíc, A. Lakos, P. Hořava - Jágr, Plekanec, Zikmund - Redlich, Vampola, J. Strnad - Melka, Machač, Svedlund - Hajný, T. Kaut, Š. Bláha. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

Václav Prospal (České Budějovice): "Gratulujeme Kladnu k postupu. Oni si to uhráli, sezona pro ně byla těžká. Zkusili si, jaké to je sedět v téhle pozici. Já jsem měl možnost s Jardou Jágrem hrát v jeho nejlepších letech, to byla úplně jiná písnička. Je prostě jedinečný, zase to potvrdil. Takový hráč už se nám tady nenarodí. Na druhou stranu, aniž bych chtěl sebrat něco z jeho výkonu, je strašně smutné to, kde máme nastupující generaci a další hráče. Sedmačtyřicetiletý hráč nám tady dá čtyři kusy a Kladno vyhraje 4:2. Já nevím, jestli by ho náhodou neměli povolat do Bratislavy (na mistrovství světa). Na svých zádech společně s Tomášem Plekancem dotáhl tým tam, kam chtěl a kam mířil. Samozřejmě se přidali i další hráči, ale díky těm dvěma se diametrálně jejich výkon zvednul."

David Čermák (Kladno): "Měli jsme pro tuto sezonu nějaký cíl, ten jsme splnili. Povedlo se nám to a jsme šťastní, že jsme získali body, které jsme potřebovali. Jsme tam, kam jsme celou sezonu mířili. Jarda Jágr dal čtyři góly, to ještě odstoupil v první třetině, protože ho trochu tahalo tříslo, tak se šel protáhnout a půl třetiny nehrál. Měl ještě smůlu, protože mohl dát další dva tři góly. Klobouk dolů."

Utkání Pardubice - Chomutov
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Pardubické Dynamo s jistotou záchrany do zápasu s Chomutovem nastoupilo bez deseti hráčů základního kádru. Piráti tak měli od začátku více ze hry a v 11. minutě se dostali do vedení.

Kloučka v pardubické brance prostřelil Koblasa, jenž se dvakrát střelecky prosadil i v předešlém duelu. O druhý gól se postaral Dlouhý, když tečoval střelu od modré čáry.

Ve druhé třetině se ale výkon domácích výrazně zlepšil a Peters v brance Severočechů si hned ve 21. minutě připsal několik zákroků.

Při Zdráhalově střele mu pomohla tyč. Při Šťovíčkově vyloučení mohl snížit Poulíček, ale neuspěl stejně jako v další početní výhodě Pochobradský.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 10. kola baráže Pardubice - Chomutov

Kloučka na druhé straně prověřili také v přesilovce Blaha a Koblasa. Dění prostřední části poté zakončila Zdráhalova střela, která opět skončila na tyčce.

Ve 43. minutě se hosté po pěkné kombinační akci prosadili potřetí a o osudu utkání bylo definitivně rozhodnuto.

Další branku mohl v 52. minutě přidat Koblasa, podruhé ale Kloučka nepřekonal. Vítězství už ale pro Piráty nic neřešilo, po výhře Kladna budou v příští sezoně hrát první ligu.

"Nikdo si to nepřál, ale ze sezony to tak nějak vyplývalo, že jsme se do toho sami dostali," řekl zklamaný trenér hostů Vladimír Růžička.

"Pardubicím o nic nešlo a bylo to vidět. Byli jsme celý zápas lepší, ale soupeř měl upravenou sestavu. Vítězství tak pro nás nemá žádnou cenu," uvedl útočník Petr Koblasa.

Dynamo Pardubice - Piráti Chomutov 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Koblasa (Klhůfek, T. Svoboda), 15. A. Dlouhý (T. Svoboda, Štich), 43. Chrpa (Chlouba, Ouřada). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Jindra, Zíka. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 8176.

Pardubice: M. Klouček - J. Zdráhal, Budík, Hrádek, J. Mikuš, Nedbal, J. Mertl - Horký, Poulíček, Machala - J. Kloz, Marosz, Dušek - Matýs, Pochobradský, D. Voženílek - Machač, M. Kratochvil. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

Chomutov: Peters - Flemming, L. Kovář, Knot, Dietz, L. Blaha, Trefný, Štich - J. Stránský, Huml, Tomica - T. Svoboda, Klhůfek, Koblasa - Duda, Šťovíček, A. Dlouhý - Ouřada, Chlouba, Chrpa. Trenéři: V. Růžička st., Martínek a J. Šťastný

Richard Král (Pardubice): "Chomutov měl kvalitu jinde než my. Dali jsme šanci oproti poslednímu zápasu deseti novým hráčům. Ve druhé třetině jsme nastřelili dvě tyčky, kdy jsme mohli skórovat, ale Chomutov měl celý zápas pod kontrolou a zaslouženě vyhrál."

Jan Šťastný (Chomutov): "Do utkání jsme vstoupili velice dobře, hráli jsme jednoduchý, organizovaný hokej. Podařilo se nám dát první branku a utkání jsme víceméně odehráli od začátku do konce kvalitně. Samozřejmě Pardubice zareagovaly na vývoj tabulky a nehrály v plné sestavě, daly šanci dalším hráčům, což je v pořádku. Proto je asi výsledek takový. Jsme rádi, že jsme utkání vyhráli, i když víme, že už nic neřeší."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články