Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

V NHL se střelecky dařilo Čechům, Hanzal se blýskl hattrickem

New York - Čeští hokejisté byli hlavními postavami několika zápasů čtvrtečního programu NHL. Nejvýrazněji se prosadil útočník Phoenixu Martin Hanzal, který svým prvním hattrickem v kariéře dovedl Coyotes k vítězství 6:3 nad Torontem. Mladému centrovi pomohl asistencí na začátku druhé třetiny zkompletovat třígólové představení jeho krajan Zbyněk Michálek.

Hokejista Phoenixu Martin Hanzal
zdroj: ČTK/AP autor: Ross D. Franklin

Dvěma zásahy se blýskli i další čeští útočníci: Petr Sýkora, Jiří Hudler a Patrik Eliáš. Vítěznou branku Bostonu vstřelil na ledě Tampy Bay David Krejčí.

V minulém utkání trenér Phoenixu Wayne Gretzky zařadil poprvé v této sezoně Hanzala do první formace a ten se hned uvedl gólem, celkově letos třetím vstřeleným ve 24 utkáních. Stejný počet zvládl jedenadvacetiletý hráč nasázet Torontu před zraky členů své rodiny, kteří utkání sledovali z tribuny.

"Bylo to skvěle načasované, protože zítra odjíždějí. Bylo to pro ně," řekl nadšeně Hanzal. "Je to úžasné. Nikdy jsem nevstřelil dva góly a teď rovnou hattrick. Dařilo se mi dorážet střely. Výborně střílel Jovo (obránce Jovanovski) a já jsem měl u prvních dvou branek štěstí. A u třetí vlastně taky," smál se český hokejista, který v zápase třikrát dostal Phoenix do vedení. Hráči Maple Leafs však dokázali vždy na jeho trefy odpovědět a rozhodnutí padlo až v závěrečné třetině, kdy Steven Reiprecht dvěma góly definitivně překlopil skóre na stranu Coyotes.

Eliáš vyrovnal Jágrův a Sundinův rekord

Patrik Eliáš vyrovnal na ledě Philadelphie ligový rekord Jaromíra Jágra a Matse Sundina v počtu vstřelených gólů v prodloužení. Český útočník nejdříve 90 sekund před vypršením šedesáté minuty poslal zápas do prodloužení, v jehož třetí minutě znovu skóroval a zařídil výhru New Jersey 3:2. Pro Eliáše to byl již 15. gól vstřelený v NHL během pětiminutového nastavení.

"Mám rád situace, ve kterých se rozhoduje o zápase. Snažím se hrát zodpovědně z obrany a čekat na svou šanci," vysvětloval Eliáš, proč je tak úspěšný v prodloužení. V něm se český hokejista ladně prosmýkl kolem dvou bránících hráčů a bekhendem zavěsil. "Je to náš klíčový hráč. V posledních zápasech pozvedl svou hru a táhne náš tým," pochválil Jamie Langenbrunner dvaatřicetiletého Čecha, který v posledních osmi utkáních nasbíral 14 kanadských bodů.

Sýkora zaznamenal dvě branky

Eliášův bývalý spoluhráč z New Jersey Petr Sýkora dvěma góly pokazil obnovonou premiéru trenéra Paula Maurice na lavičce Caroliny a svou střeleckou produktivitou pomohl Pittsburghu k vítězství 5:2. Plzeňský rodák v 11. minutě otevřel skóre utkání a na začátku druhé třetiny zvýšil už na rozdíl tří branek. U obou gólů českému hokejistovi asistoval Sidney Crosby, který v zápase zaznamenal celkově čtyři přihrávky. I jeho zásluhou Penguins v poklidu kontrolovali slibný náskok a přivodili hráčům Caroliny čtvrtou domácí porážku v řadě.

"Jejich tým má obrovskou útočnou sílu a momentálně hraje i velmi dobře v obraně. Čekají na vaše chyby a vědí, že nějakou uděláte. Právě takové sebevědomí nám chybí," uvedl po zápase Maurice, který už působil v roli trenéra v Carolině v letech 1995 až 2003. Na jedné brance Hurricanes se přihrávkou podílel Josef Melichar a druhý český zadák ve službách Caroliny František Kaberle odehrál jubilejní 500. zápas v NHL.

Krejčí rozhodl v oslabení

Hokejová pohoda se drží útočníka Bostonu Davida Krejčího. Dvaadvacetiletý centr zaznamenal na ledě Tampy Bay vítězný gól, když ve 49. minutě zlomil v oslabení nerozhodný stav 1:1. "Byl to velmi vyrovnaný zápas. Hráli jsme dobře v druhé a třetí třetině a za to jsme si zasloužili vyhrát. Doufal jsem za nerozhodného stavu, že dáme gól a jsem rád, že jsem to byl já," uvedl Krejčí, který bodoval v sedmém zápase v řadě. V těchto utkáních své bodové konto rozšířil o 11 bodů za pět branek a šest přihrávek. Vítězství Bostonu v poměru 3:1 podrthnul brankou do opuštěné klece Phil Kessel, autor dvou gólových tref v utkání. V dresu Tampy Bay nastoupil ke druhému zápasu v NHL Radek Smoleňák, místo v sestavě naopak opět nezbylo pro Radima Vrbatu.

Do čela českých kanonýrů letošního ročníku se prostřílel český útočník Jiří Hudler, který dvěma góly připsal k vítězství Detroitu 6:5 nad Vancouverem. Čtyřiadvacetiletý hokejista vstřelil první dvě branky Red Wings, kteří svého soupeře nalomili v úvodu poslední třetiny, kdy v rozmezí necelých tří minut třikrát skórovali a odskočili Vancouveru na rozdíl tří branek. "Na začátku třetí třetiny to vypadalo, jako by se na nás valili ve vlnách," popsal tlak Detroitu brankář Canucks Curtis Sandford, jehož spoluhráči dokázali v závěru dvěma góly ještě utkání zdramatizovat.

35 vteřin rozhodlo utkání na Floridě

V rozmezí pětatřiceti sekund dvakrát gólově udeřili hokejisté Floridy a porazili v domácím utkání Buffalo 2:1. Po jedné asistenci si připsali u branek Pathers Michael Frolík a Radek Dvořák, hrdinou zápasu však byl gólman Craig Anderson, který počtvrté v řadě nepustil do branky Tomáše Vokouna. Sedmadvacetiletý brankář zneškodnil 45 střel Buffala, nestačil pouze na ránu Aleše Kotalíka. "Jejich gólman chytal opravdu velmi dobře, ale měli jsme dost šancí strhnout zápas na svou stranu. Oni nám vstřelil během minuty dvě rychlé branky a prohrávali jsme 0:2. Raději bych byl 59 minut horším týmem a vyhrál zápas," lamentoval Kotalík nad neefektivitou týmu.

Jednoznačnou záležitostí se stalo střetnutí mezi Montrealem a New Yorkem Rangers. K vítězství domácích Canadiens, kteří 9. prosince oslaví 99 let od založení klubu, přispěli jedním gólem i Robert Lang a jednou asistencí Roman Hamrlík. V sestavě Rangers se opět objevil Petr Průcha, který v polovině zápasu svedl bitkařský duel s Maxem Lappierrem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články