Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jágr před sezonou: Není problém hrát do padesáti. Ale chci být platným hráčem

Již před lety prohlásil, že bude hrát hokej do padesáti. Mnozí se tehdy pousmáli, jenže Jaromíru Jágrovi do této mety schází čím dál méně. Sama šestačtyřicetiletá legenda tuto variantu nevnímá jako utopii, ačkoliv zároveň nevylučuje, že poslední sezonou může být už ta nadcházející. Jágr především věří, že během ní bude předvádět takové výkony, jimiž nezklame sám sebe. A návrat do NHL? Nic není nemožné. Tuhle kapitolu ještě neuzavřel, i když ví, že šance je minimální.

Jaromír Jágr v dresu Kladna
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Já si nemyslím, že by byl problém hrát do padesáti, to je jedna věc. Tou další ale je, že když jdu na led, chci tam být platným hráčem. Neříkám přímo pro smích, ale nechci být zklamaný sám ze sebe, když se na sebe podívám. Někdy, když to udělám, říkám si 'to je hrozný', ale neřeknu si v tu chvíli, že se na to vykašlu. Pro mě je to motivace, mám to jinak," řekl Jágr.

"Když jsem se zranil, tak jsem se šel podívat, jak se mi to stalo. Viděl jsem některá svá střídání a říkal si, že to je hrozný, příšerný, co tam předvádím. Ale namotivuje mě to, stejně bych něco chtěl a musel dělat. Myslím si prostě, že hrát do 50 určitě lze," doplnil Jágr.

Základním předpokladem je však dobré zdraví. "Když spojíš manažerskou práci s tou hokejovou, je to těžké, protože já nemám čas na přípravu. Jdu na trénink a mám 15 minut na převlečení, ani se nerozcvičuju. Hrál jsem tři zápasy a z toho dvakrát jsem měl akorát pětiminutové rozbruslení bez rozcvičky a strečinku. Takhle to nejde," uvědomuje si Jágr.

Věří, že v rozjeté sezoně už bude vše po této stránce o něco lepší a klidnější. "Jenže teď musíš podepisovat hráče, dělat sestavu a další věci. Není ze mě přímo kancelářská krysa, ale chci být u všech těch jednání, protože si myslím, že to pomůže. Věřím, že když se pak budu tělu po všech stránkách věnovat, budu schopen odevzdávat daleko lepší výkony," prohlásil Jágr.

Párkrát v minulosti a stejně tak i letos připustil variantu, že nadcházející ročník bude posledním. To vše ale s ohledem na okolnosti, ne proto, že by sám od sebe chtěl skončit a přestal hokej milovat.

"Z jedné strany si říkáš, že je těžký se honit na ledě proti dvacetiletým. Někdy to bolí. A říkáš si, jestli to má cenu. Ale pak je ta druhá strana - věřím, že jsem trošku inspirací pro ty starší lidi, když mají pocity jako já. Alespoň mi to občas píšou. A když se na to vykašlu, může to udělat spousta dalších, které jsem rozpohyboval," konstatoval s úsměvem Jágr.

NHL? Vždycky si nechávám otevřená vrátka, říká Jágr

Ani potenciální účast v NHL ještě není uzavřená záležitost. "Nechci v tomto ohledu moc mluvit o sobě, protože tvrdím a jsem zvyklý říkat: 'Nikdy neříkej nikdy'. Ta šance je jedna ku bilionu. Jestli za mě někdo zavřel dveře, to spíš zavřeli v NHL. Já si je nikdy nikde za sebou nezavírám. Vždycky si nechávám otevřená vrátka," řekl dnes Jágr.

Při zdravotních obtížích však dobře ví, jak dlouhá by cesta za další zámořskou štací byla. Jakkoliv může být lákavá i kvůli rekordu Gordieho Howea v počtu 1767 odehraných utkání v základní části NHL. Jágr jich má na kontě 1733. "Zaprvé na to musíš mít výkonnost, někdo tě musí chtít, a hlavně to musíš sám cítit. A když to není v tobě, tak to není ani nikde na ledě. To se v tom odráží," zdůraznil Jágr.

Na tréninku bez výstroje. Zato u všeho

Poté, co vynechal poslední dva přípravné zápasy, byl na tréninku Středočechů zatím bez výstroje. Přesto ho byl plný led. V kulichu a na bruslích pečlivě sledoval počínání Rytířů a každou chvíli za někým přispěchal probrat různé situace. Často hovořil hlavně se zkušeným forvardem Petrem Vampolou a bylo patrné, že mu záleží na každém detailu.

"Snažím se s klukama mluvit z toho pohledu, jak sám hraju. Mám nasbírané zkušenosti za 40 let, co hraju hokej. Odehraných zápasů mám asi nejvíc v historii, co kdy kdo tuhle hru hrál," smál se Jágr. "Říkám věci, o kterých vím, že fungují, protože jsem si je vyzkoušel, zažil je a věřím, že klukům pomohou," přiblížil.

Každopádně touží být zpět ve výstroji alespoň na tréninku, aby hráčům mohl některé věci rovnou ukázat, nejen o nich mluvit. "Věřím, že když jim ty věci ukážeš, zapůsobí to na ně daleko víc. Zrak je pořád lepší než jen to ucho," je přesvědčený Jágr.

Cíl je jasný. Kladno chce znovu zaútočit na postup

Z pozice majitele Jágr již dříve avizoval, že formování mužstva je dlouhodobější proces a důležité je, aby Rytíři byli co nejlépe nachystaní na rozhodující fáze celého ročníku. Ta v podobě baráže o extraligu Středočechům na jaře nevyšla.

"My si nemusíme nic extra nastavovat. V zájmu klubu i samotných hráčů je ten cíl jasný a netřeba ho připomínat. Kdybychom ten cíl neměli, tak by to bylo smutný," řekl Jágr.

Stále hrající majitel klubu se přes léto nechtěl pouštět do bezhlavého posilování. "Dostanou šanci ti, co si to zaslouží a vybojujou. Měli jsme dost přípravných zápasů, jak jsme chtěli, abychom vyzkoušeli mladé hráče a oni okusili vůbec tu úroveň. Je určitě rozdíl hrát v juniorech a hrát mezi chlapama," povídal.

Cestou střídavých startů, díky nimž by Středočechům pomohli hráči z extraligy, jít příliš nechce. "Výpomoc je jedna věc, ale my chceme mít mužstvo na baráž. A nikdo vám nedá toho hráče na celou sezonu, nevědí, jestli se jim někdo nezraní, někdo nepřestane hrát. Oni ho nemohou pustit a my chceme mít hráče na celou sezonu," vysvětlil Jágr.

Neznamená to ale, že by se zdráhal posilovat, když je příležitost. Možný je údajně dokonce příchod obránce Jamese Wisniewského, na jehož kontě je včetně play-off 576 startů v NHL.

"Nechci mluvit konkrétně o jménech, ale snažíme se mít nejkvalitnější mužstvo, které můžeme mít. A když některé možnosti jsou, uděláme maximum, aby tady ti hráči byli. Někdy to vezme delší čas než u jiných mužstev, protože já to dělám jinak, než je zvykem jinde," uvedl Jágr.

"Nerozjednám pět hráčů najednou, abych čekal, od koho dostanu nejlepší podmínky, a pak ostatním řeknu ne. Nelíbilo se mi, když se to dělalo v NHL. A nechci, aby to bylo tady. Někdy to může jít proti tobě, ale já to nemám rád. Jdu od posily k posile. Někoho si vytipuji, když řekne ne, jdu dál. Pak se totiž může stát, že vám všichni čtyři kývnou a pak je nabízíte, abyste se jich zbavili. A to já nechci," vysvětlil Jágr.

"Někdy se tomu musím smát, a když si čtu občas ty diskuze, nestačím se divit. Chápu, že lidi chtějí to nejlepší za co nejmíň, ale ferrari si taky nekoupíš za 20 tisíc korun. Lidi si možná myslí, že když Jágr někde zaklepe, tak mu tam to ferrari za 20 tisíc vážně dají. Jenže tak to bohužel není, všechno má svou cenu," doplnil Jágr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články