Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jágr v 1. lize? Obdivuhodné. Buďme šťastni, že ho uvidíme na vlastní oči, říká Záruba

Za necelý měsíc začne nový ročník hokejové extraligy. Jak na tom jsou jednotlivé týmy před ostrým startem? Blíží se také začátek další sezony 1. ligy, která bude táhnout zejména na jedno nikoli neznámé jméno. Legendární Jaromír Jágr se pokusí pomoct vrátit své Kladno zpátky mezi elitu. A co nabídne z hokejové sezony Česká televize? Nejen to bylo tématem rozhovoru se šéfkomentátorem ČT sport Robertem Zárubou, který v něm hodnotí i nové dresy národního týmu či výběr nového reprezentačního kouče Miloše Říhy.

zdroj: ČT sport autor: Ondřej Erban

Největší motivací šestačtyřicetiletého útočníka Jaromíra Jágra v pokračování v kariéře je osud Rytířů Kladno. Jágr se po problémech s kolenem z minulé sezony nyní vrací do formy a doufá, že tentokrát by návrat do extraligy mohl vyjít.

Podle Záruby je především důležité, že Jágra uvidí fanoušci na vlastní oči. "Nechtěl bych ho dostat hned od začátku pod nějaký tlak. On ho má takhle dost. Musíme se těšit z každého jeho pohybu na ledě."

Jágr je bezesporu hrající legenda. "Ať už předvede jednu fanstastickou krásnou sekundu v zápase, nebo jednu akci a ten zbytek bude hrát tak, aby byl v nějaké součinnosti s tou pětkou, tak musíme být šťastni za to, že to můžeme sledovat na vlastní oči," vysvětluje Záruba.

Jaromír Jágr v dresu Kladna
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Je možné, že právě tato sezona bude Jágrova poslední. "Je to hráč, který toho dokázal tolik, že si zaslouží úctu a obdiv za to, že v tomhle věku pokračuje, že je schopen i na téhle úrovni předvést, že do toho vůbec jde a že pomáhá Kladnu také na ledě. To je obdivuhodné," říká Záruba.

Toho mrzí, že extraligové kluby nenašly odvahu napomoci ozdravení prostředí postupu do nejvyšší soutěže. "Sledoval jsem konferenci Českého svazu ledního hokeje, kde se hlasovalo o tom, jestli by se neměla vytvořit pracovní skupina, která by prozkoumala možnosti přímého sestupu a postupu. Výsledek mě velmi zklamal. Extraligové kluby bohužel nenašly odvahu k tomu pomoci a nenašly variantu aspoň jednoho přímého postupu a sestupu."

PODÍVEJTE SE na rozhovor s šéfkomentátorem ČT sport Robertem Zárubou:

Podle Záruby je to však jen otázkou času. "Oběma soutěžím by to jen prospělo. Byť to může být ještě zamotané do nějakých dalších doplňkových soutěží. Nebo alespoň nějakou přímou jinou konfrontaci typu série vítěz první ligy vs. poslední tým extraligy, aby spolu hráli o rovnou postupové místo. A další ať se třeba rozhodne v nějakém turnaji týmů. Čas ukázal, že baráž, jak je nastavená teď, není úplně dobrá."

Ostatně nad tím, jak se předvedou extraligové kluby v nové sezoně, zatím visí otazníky. "Některé posílily, některé se konsolidují, některé se vzpamatovávají," říká Záruba.

EXTRALIGA A NOVINKY NA ČT SPORT

Extraligu čeká od nové sezony výrazná změna. Televizní práva na její vysílání totiž byla nově rozdělena. "Už nebudeme vysílat TV utkání z každého hracího dne, ale zápasů budeme mít paradoxně stejně nebo o malinko víc," nastiňuje Záruba.

Česká televize již nebude mít k dispozici pátek coby hrací den. "To kolo ale nechceme zahodit, takže budeme dělat v 21 hodin úplně nový typ pořadu Buly," pokračuje Záruba.

V neděli pak ČT sport nabídne divákům tradiční Buly hokej živě s televizním utkáním. "A to s plnou parádou a tím, co Buly hokej živě umí. V úterý bude taky Buly hokej živě a budeme vysílat i dohrávky a předehrávky, pokud nám to samozřejmě další program ČT sport dovolí."

Play-off se pak na obrazovce ČT sport bude vysílat jako tomu bylo v minulosti. "Výběr tady je, pro hokej jen dobře, že se umožňuje divákům, aby si vybrali zápas, který je zajímá," řekl Záruba.

Obavy má podle svých slov jen z toho, že teprve nyní jednotlivé kluby zjistí, jak moc velká změna s rozdělením práv přichází. "Protože program se jim těmi přesuny z pátku na sobotu docela nahustí. Až třeba bude hrát Litvínov v sobotu v Třinci a v neděli odpoledne doma, to už jde trochu mimo nás," dodal.

Nejvíce podle něj posílili v Mladé Boleslavi. "Paradoxně ano, protože přišel Michal Vondrka, jsou tam i nějaké další dobré přesuny. A hlavně přišel Jaromír Látal, manažer, který si myslím, že ten klub dostal na nějakou úroveň a bude chtít dostat tohoto poměrně mladého účastníka extraligy zpátky někam na hranici semifinále."

Dobrá přestupová politika není rozhodně cizí brněnské Kometě. "Tam to dělají velmi dobře. A za správný konec to konečně vzala i Sparta, která dokázala přivábit zpátky některé své odchovance. Má zajímavého nového trenéra. Myslím si, že to nebude příběh Stramaccioni, protože Uwe Krupp je z úplně jiného těsta a jiného ražení. Je to velice úspěšný hráč, německá hokejová legenda," tvrdí Záruba.

Kouč Sparty Uwe Krupp na tréninku
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Zvědav je i na chomutovské Piráty, zajímavé bude podle něj sledovat osud Vítkovic. "Jakub Petr buduje ten tým poměrně cílevědomě a velice systematicky. Už jsem jim věřil hodně v té minulé sezoně, tam to úplně nevyšlo," dodává.

V Plzni si zase jdou svou vlastní cestou. "Hledání brankáře nakonec skončilo. Jsem velice zvědav, jak to dopadne z hlediska výkonnosti, protože ta poslední brankářská šňůra tam byla velmi silná. Ale také jim spoustu obránců vysává hokejový trh i z NHL. Takže doufám, že se tam objeví nějací další borci."

Záruba se těší i na řadu individualit. "Třeba Jakub Galvas v Olomouci. Ten tým měl velmi dobrou, nadějnou minulou sezonu a moc se těším, co předvede v té další."

Vyvrcholením sezony bude tradičně hokejové mistrovství světa, které v květnu roku 2019 přivítá Slovensko, konkrétně Bratislava a Košice. Na něm se český národní tým představí pod vedením nového kouče Miloše Říhy.

Sport
zdroj: ČT4

"Ta volba byla celkem jednoznačná. Miloš Říha je trenér, který je schopen národní tým osvětlit z trochu jiného úhlu, než jeho předchůdci. To je dobře, já jsem pro, aby se věci měnily, přestože éra Josefa Jandače nebyla špatná z hlediska herního projevu. Výsledkově to už bohužel tak úplně dobré nebylo," hodnotí Záruba.

Otázkou však zůstává, zda bude mít Říha k dispozici stejně špičkové hráče, jako tomu bylo před 10 lety. "Myslím, že to srovnání úplně tak nevyznívá. Ale zároveň pořád velmi věřím tomu, že český hokej má v národním týmu tu schopnost - a doufám, věřím tomu - vyzvat ty nejlepší týmy, které jsou momentálně o krok před námi. Vyzvat je znova a znova a znova. Pořád dobývat možná trochu ztracené pozice. Teď momentálně začíná to okysličování, které bylo nastartováno někdy před šesti až osmi lety."

Tým se rovněž ukáže v nových dresech, které vyvolaly vlnu ať už pozitivních, či negativních reakcí. "Velmi oceňuju práci a výsledek ohledně nového loga Českého svazu ledního hokeje. Když se podíváte na to staré, to bylo příšerné, to nové je pěkné, má v sobě spoustu symboliky, která se mi líbí. Považuji ho za povedené," chválí Záruba.

David Rittich v novém dresu národního týmu
zdroj: Český hokej

"Nechtěl jsem do toho šít hned jako ostatní, to bylo velmi v módě pouštět se do někdy až neadekvátní kritiky toho, že to logo nahradí státní znak. Ale když jsme měli takový mítink ještě před zveřejněním toho návrhu, tak 99 procent na té grafické podobě českého hokeje je v absolutním pořádku a je to dobře udělané."

Záruba podle svých slov upozorňoval, že umístění loga na dres národního týmu bude velmi emotivní záležitostí. "Že to nevyvolá racionální emoce, ale jen emotivní. Já jim rozumím, chápu je, taky s tím nejsem úplně srovnaný. Třeba dresy z Nagana, které byly představeny někdy na podzim 1997. Tehdy ještě nebyly rozvinuté sociální sítě, ale kdyby byly, byl by to úplně stejný průvan. Nakonec se s nimi vyhrálo a nikdo už nechtěl jiné dresy, i s tím nápisem CZECH na zádech, který byl úplně nelogický," říká Záruba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články