Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ocenění jsou rozdána. Hart Trophy patří Tayloru Hallovi

Nejužitečnějším hráčem posledního ročníku NHL byl vyhlášen útočník New Jersey Taylor Hall. Slavnou Hart Trophy převzal na ceremoniálu v Las Vegas. Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu sezony obhájil Connor McDavid z Edmontonu, který v sezoně zopakoval i triumf v produktivitě a znovu převzal Art Ross Trophy.

Taylor Hall
zdroj: ČTK/AP autor: John Locher

Do tříčlenné nominace na Hart Trophy se ale McDavid nedostal, takže bylo dopředu jasné, že nezopakuje kralování z loňska. V hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů o Hart Trophy kraloval šestadvacetiletý Hall, který dovedl New Jersey k účasti v bojích o Stanleyův pohár poprvé od roku 2012.

Vytvořil si osobní maxima s třiadevadesáti body, devětatřiceti góly i čtyřiapadesáti asistencemi. Suverénně ovládl produktivitu Devils, druhý Nico Hischier měl dvaapadesát bodů. V nominaci spolu s ním byli Anže Kopitar z Los Angeles a Nathan MacKinnon z Colorada.

"Je za tím hodně tvrdé práce a obětavosti nejen mé, ale i mých rodičů, spoluhráčů a také důvěra Devils v mé schopnosti. Je to velice příjemný večer. Hlasování bylo těsné a je pro mě velká čest tu být," řekl Hall, který získal o sedmdesát bodů více než druhý MacKinnon.

Jednadvacetiletý McDavid kraloval lize se 108 body za jednačtyřicet branek a sedmašedesát asistencí. V hlasování samotných hráčů si vysloužil Ted Lindsay Award a předčil při něm jak Halla, tak i Nathana MacKinnona. "Je pro mě výjimečný pocit, že mě hráči takto respektují. Hodně to pro mě znamená," prohlásil McDavid.

Finský brankář Pekka Rinne z Nashvillu získal poprvé v kariéře Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře a Victor Hedman z Tampy Bay premiérově obdržel James Norris Trophy pro nejlepšího obránce. Calder Trophy pro nejlepšího nováčka patří jednadvacetiletému kanadskému forvardovi Mathewu Barzalovi, který nastupuje za  New York Islanders.

Závěrem NHL a šancemi jednotlivých hráčů na ocenění se zabýval poslední díl Hokej fokus podcastu:

Pro čtyři trofeje si v domácím prostředí přišli na pódium zástupci nováčka Vegas, vítěze Pacifické divize a finalisty Stanley Cupu. Lady Byng Memorial Trophy pro hokejového gentlemana má švédský forvard William Karlsson, Mark Messier Leadership Award pro vůdčí osobnost obránce Deryk Engelland, Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra Gerard Gallant a nejlepším generálním manažerem roku byl vyhlášen George McPhee.

Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka získal podruhé v kariéře Anže Kopitar z Los Angeles, který ji převzal už před dvěma roky. Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji dostal útočník Brian Boyle z New Jersey, který překonal chronickou myeloidní leukémii.

Je nám líto, video expirovalo.
Hart Trophy převzal kanadský útočník Taylor Hall

Přehled vítězů individuálních cen hokejové NHL:

Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Taylor Hall (New Jersey).

Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč podle členů Hráčské asociace NHLPA): Connor McDavid (Edmonton).

Vezina Trophy (nejlepší brankář): Pekka Rinne (Nashville).

Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Mathew Barzal (NY Islanders).

Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Anže Kopitar (Los Angeles).

Jack Adams Award (nejlepší trenér): Gerard Gallant (Vegas).

James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Victor Hedman (Tampa Bay).

Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): William Karlsson (Vegas).

Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Brian Boyle (New Jersey).

Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Deryk Engelland (Vegas).

King Clancy Trophy (za vůdčí schopnosti a humanitární činnost): Daniel Sedin a Henrik Sedin (Vancouver).

Cena pro generálního manažera roku: George McPhee (Vegas).

Přehled už dříve jistých vítězů trofejí:

Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL): Connor McDavid (Edmonton) - 108 bodů.

Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Alexandr Ovečkin (Washington) - 44 branek.

William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Jonathan Quick (Los Angeles) - 203 inkasovaných gólů.

Conn Smythe Trophy (pro nejužitečnějšího hráče play-off): Alexandr Ovečkin (Washington).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články