Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Brankáři Hrachovina a Kašík míří do KHL, nové kluby si v Rusku našli Filippi a Polášek

Počty Čechů v Kontinentální hokejové lize se zase o něco zvýší. Do Astany zamířil brankář Dominik Hrachovina. V Chabarovsku podepsali smlouvu gólman Libor Kašík a útočník Tomáš Filippi. Adam Polášek pak bude nově nastupovat za Nižněkamsk.

Libor Kašík
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Kašík s Filippim v klubu z Dálného východu rozšíří početnou českou kolonii. V Amuru už působí obránci Jan Kolář, Michal Jordán a forvard Tomáš Zohorna.

Šestadvacetiletý Kašík se vydá ze Zlína na první zahraniční angažmá. "Libor byl dlouhodobě jasnou oporou Zlína. Dvakrát s ním byl ve finále, jednou vyhrál titul. Ve 26 letech přišel čas, aby se posunul do lepší soutěže a potvrdil své kvality," uvedl zástupce Kašíka i Filippiho Robert Spálenka.

"Nebude to ale mít jednoduché, protože do klubu přichází po Finovi Metsolovi, který odváděl nadstandardní výkony a posunul se do Ufy," doplnil Spálenka. Kašík v extralize odchytal 233 zápasů s průměrem 2,43 obdržené branky, úspěšností zákroků 91,92 procent a udržel 17 čistých kont.

O rok mladší Filippi, který dohrál ročník v Liberci, naváže na necelé tři sezony v KHL v dresu Magnitogorsku, s kterým předloni získal Gagarinův pohár. V polovině prosince ale kvůli problémům se zády ukončil smlouvu. "V Rusku má velmi dobré jméno, v Amuru s ním počítají na prvního centra. Mám radost, že se Tomáš dal zdravotně dohromady a vrací se do KHL," uvedl Spálenka.

Filippi už v KHL sehrál 184 utkání včetně play-off a nasbíral 88 bodů za 33 gólů a 55 asistencí. V české extralize má účastník MS z Moskvy 2016 na kontě 169 duelů a 105 bodů (40+65).

Člen reprezentace Hrachovina zkusí novou soutěž

Třiadvacetiletý Hrachovina do KHL míří z Finska, kde získal v dresu Tappary Tampere dvakrát titul, na severu Evropy působil od roku 2010. "Zájem Barysu Astana byl nejintenzivnější a předčil zájem ostatních klubů KHL, u kterých se o možném příchodu Dominika spekulovalo," uvedl hráčův zástupce Marek Vorel. "Po úspěšném angažmá ve Finsku je načase, aby nasbíral další zkušenosti," dodal.

Odchovanec Komety Brno odešel do Finska již v šestnácti a postupně se propracoval do pozice jedničky v Tappaře. První titul slavil jako dvojka, loni tým k triumfu v play-off dovedl sám.

Letos Tappara prohrála ve finále s Oulu a Hrachovina následně nečekaně dostal i pozvánku do reprezentace pro MS, kde bude působit jako trojka. Na svůj premiérový start v seniorském národním týmu ale stále čeká.

Polášek mění v KHL kluby

Člen české nominace na mistrovství světa Polášek dosud hrál v Soči. Nižněkamsk pro něj bude již třetí zastávka v KHL od odchodu ze Sparty před dvěma lety. "Klub je velice ambiciózní a chce uspět v play-off, jen samotný postup do něj mu nestačí. Adam byl pro Nižněkamsk jednou z priorit, zájem byl opravdu velký  měl by se tak zařadit mezi top obránce mužstva," uvedl Spálenka.

Šestadvacetiletý ostravský rodák Polášek působil ještě v juniorském věku ve Vítkovicích, v roce 2009 se přesunul do zámoří. Rok nato si ho jako 145. hráče vybral při draftu Vancouver, ale NHL dosud neokusil. Po juniorské QMJHL hrál v AHL a ECHL, než se vrátil zpět do Čech, kde se dohodl se Spartou.

Na začátku května 2016 zamířil do Sibiru Novosibirsk, odkud během minulého ročníku KHL přestoupil do Soči. Stabilní člen reprezentace posledních let si za 45 utkání základní části připsal devět bodů za tři góly a šest nahrávek, v pěti duelech play-off přidal tři body (1+2).

Dres Něftěchimiku oblékali v uplynulé sezoně další čeští reprezentanti Robin Hanzl s Andrejem Nestrašilem. Z útočného dua však patrně zůstane jen Nestrašil, který má smlouvu i na příští ročník. Hanzl by měl podle ruských médií zamířit do Spartaku Moskva.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články