Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vstup do Švédských her se nepodařil, domácí byli silnější

Českým hokejistům vstup do Švédských her nevyšel. V duelu s domácími hráči podlehli 1:3 a přišli tak o svou neporazitelnost v přípravných duelech před světovým šampionátem. Jedinou českou branku vstřelil David Sklenička. Češi přišli i o vedení v Euro Hockey Tour, tabulku vedou Finové po svém vítězství nad Ruskem (3:2 SN). 

Švédští hokejisté
zdroj: ČTK/ZUMA

Český tým nastoupil po zranění Lukáše Kloka, který utrpěl při středečním tréninku zlomeninu zánártní kosti, jen se sedmi beky, ale jinak v původně plánované sestavě. Kouč Josef Jandač neměnil svůj záměr s odpočinkem pro ostatní členy širšího kádru.

Češi hráli hned po 27 sekundách přesilovou hru po faulu Liase Anderssona, ale gólman Anders Nilsson si poradil se střelou Kubalíka z pravého kruhu, s pokusem Jordána a z dorážky neuspěl ani Faksa. Jandačův výběr byl v úvodu aktivnější a v 7. minutě v další šanci minul Frk.

Švédové vážněji zahrozili po polovině úvodního dějství. Rittich vyrazil zakončení Johana Larssona a Sklenička zabránil v dorážce Liasi Anderssonovi. Vzápětí Sklenička fauloval, ale český tým se v oslabení ubránil.

V 16. minutě se domácí radovali z vedení. Brännström vysunul na útočnou modrou čáru Backlunda, který nabil mezi kruhy Jacobu Nilssonovi, a ten se trefil přesně. Skóre se ještě mohlo měnit před pauzou na obou stranách. Ritticha nepřekonal Zibanejad a na Anderse Nilssona nevyzrál z dorážky Zadina.

V druhé třetině byli aktivnější Švédové a gólman Tří korunek byl prakticky bez práce. Rittich musel hned po pauze krýt pokus Janmarka, při vyloučení Stránského jej prověřil Jacob Nilsson a pak měl možnost i De la Rose. Při trestu Johana Larssona kryl Anders Nilsson pokus Řepíka a byl to pro něj jeden z pouhých dvou zákroků v prostředním dějství.

Švédové vzápětí v oslabení udeřili, když v přečíslení dvou na jednoho proměnil Janmarkovu přihrávku Zibanejad. V 36. minutě přišel o puk Sklenička v souboji se dvěma Švédy, Lias Andersson přihrál Ekmanovi-Larssonovi a ten překonal Ritticha nad vyrážečku. Při Pilutově vyloučení pak minul v dobré pozici Nestrašil.

Ve 46. minutě pálil nebezpečně Brännström a rozvlnil boční síť. Při Horákově vyloučení mohl zvýšit Jacob Nilsson, ale nezpracoval před brankovištěm puk. Anders Nilsson přišel o čisté konto v 51. minutě, kdy Červenka zpoza branky nahrál na levý kruh Skleničkovi a ten po přesné střele na vyrážečku slavil v 12. reprezentačním startu premiérový gól.

Rittich odolal v dalším oslabení po Pavlíkově faulu a v 56. minutě mohl vykřesat naději na obrat Horák, který se ocitl sám před švédským brankářem, ale s blafákem do bekhendu neuspěl. Švédové udrželi bezpečný náskok i při vyloučení De la Rose, při kterém kouč Jandač sáhl k power-play, ale stav se nezměnil.

Posily v Nečasovi a Jaškinovi

Hokejisty nyní bude čekat sobotní duel s Finskem. Tým posílí útočníci Martin Nečas a Dmitrij Jaškin, kteří kvůli nemoci neodcestovali ve středu. Zasáhnout by měli až do nedělního utkání proti Rusku.

Devatenáctiletý Nečas čeká již delší dobu na svou reprezentační premiéru. Po vítězném extraligovém finále, v němž Kometa porazila Třinec 4:1 na zápasy a obhájila titul, mu byla nasazena antibiotika, kvůli nimž neodletěl. "Uvidíme, jak se bude jeho zdraví vyvíjet ve středu, čtvrtek a pátek. Dveře na šampionát se mu nezavírají, ale zdraví je prioritou a podle toho se budeme rozhodovat dál," uvedl generální manažer reprezentace Jiří Fischer.

"Přicestují za námi oba s Jaškinem v pátek. Chceme, aby šli na led, a uvidíme, že bychom je pak nasadili do nedělního zápasu. Do sobotního asi ne," řekl hlavní kouč Josef Jandač. "Naopak ostatní kluci, kteří dnes nehráli, kromě těchto dvou, do sobotního utkání určitě nastoupí," nastínil Jandač změny před sobotním kláním s Finskem.

Švédsko - ČR 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. J. Nilsson (Backlund, Brännström), 34. Zibanejad (Janmark, Wikstrand), 36. Ekman-Larsson (L. Andersson, J. Larsson) - 51. D. Sklenička (Červenka). Rozhodčí: Salonen, Pajula (oba Fin.) - Persson, Wernström (oba Švéd.). Vyloučení: 5:5. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4707.

Švédsko: A. Nilsson - J. Klingberg, E. Gustafsson, A. Larsson, Ekman-Larsson, Pilut, Wikstrand, Brännström - L. Andersson, Zibanejad, Janmark - J. Nilsson, Backlund, C. Klingberg - J. de la Rose, J. Larsson, Pääjärvi - Norman, Zackrisson, Everberg. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

ČR: Rittich - F. Pavlík, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Pyrochta, Hrbas, Pláněk - Frk, Faksa, Červenka - Nestrašil, R. Hanzl, M. Stránský - Řepík, Horák, D. Kubalík - F. Zadina, F. Chlapík, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Josef Jandač (trenér ČR): "Měli jsme nějaký parametr v podstatě jen prvních deset minut zápasu. Potom jsme tahali za kratší konec a byli u všeho druzí, prohrávali jsme osobní souboje a zaslouženě jsme prohráli. Pak jsme s tím zkusili ještě něco udělat, a protože se nám ten výkon nelíbil, tak jsme to proházeli. Když už nic jiného, tak jsme vyhráli alespoň tu jednu třetinu."

Roman Červenka (útočník ČR): "Švédů byl plný led, začalo to už v první třetině. My jsme byli všude a nikde, prohrávali jsme souboje. Byli lepší v pohybu i na puku, udrželi se na něm a my vůbec. Byl to velký rozdíl a určitě nám toho zápas dost ukázal. Švédi jsou samozřejmě šikovní, mají tam spoustu hráčů z NHL, ale my se jim musíme vyrovnat minimálně v bruslení a agresivitě i zarputilosti a hrát víc pospolu. To se dneska nedělo. Švédi hráli s pěti hráči dopředu a pěti dozadu. Byli všude. Byl to těžký zápas."

David Sklenička (autor jediného gólu ČR): "Gól byl jediná dobrá věc, která se mi v tom zápase povedla. Jinak to vůbec nebylo dobré. První dvě třetiny jsme se vůbec nedokázali srovnat s jejich tempem. Ve třetí třetině asi Švédové trošku povolili, tak jsme se dostali do nějakých šancí. Od příštího zápasu se musíme srovnat a začít líp už od první třetiny."

Finové uspěli v nájezdech proti Rusku

Finští hokejisté porazili Rusko 3:2 po samostatných nájezdech a dostali se do čela tabulky série Euro Hockey Tour. Seveřané přitom nevstoupili do turnajové generálky před květnovým MS ideálně. V osmé minutě nachytal Säteriho pokusem z velkého úhlu Galijev. Chvilku poté měl dobrou možnost ke zvýšení náskoku Bučněvič, Säteri už ale odolal bez další pohromy.

Sborná dostala domácí do hry svou nedisciplinovaností. Mezi 24. a 29. minutou pykali postupně Gavrikov, Tkačov a Grigorenko, přičemž poslednímu z hříšníků zkrátil trest gólem na 1:1 Puustinen nekompromisní ranou z kruhu bez přípravy.

Ve 46. minutě dokonal obrat Rajala, ale Rusové se nechtěli s porážkou smířit a po skrumáži před Säterim vyrovnal v 56. minutě dorážející Barabanov. V posledních vteřinách základní doby mohl rozhodnout Rajala, jenže přečíslení dvou na jednoho ke gólové tečce nedotáhl.

Pětiminutové prodloužení vítěze neurčilo a došlo na nájezdy. Puustinen prostřelil Košečkina ve druhé sérii, hned při dalším pokusu uspěl navíc Savinainen. Na straně hostů neuspěl ani jeden ze čtyř exekutorů, sborná si tak v rámci EHT připsala čtvrtou porážku v řadě.

Finsko - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 29. Puustinen (Pokka, Savinainen), 46. Rajala (Savinainen, Jokiharju), rozhodující sam. nájezd Puustinen - 8. Galijev (Bučněvič), 56. Barabanov (Mamin, Bereglazov). Rozhodčí: Šír, Pešina (oba ČR) - Sormunen, Neva (oba Fin.). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 5439.

Finsko: Säteri - Honka, Kivistö, Pokka, Jürgens, Jokiharju, Vaakanainen, Näkyvä - Anttila, Niemi, Enlund - Palola, Suomela, Manninen - Rajala, Sandell, Savinainen - Puustinen, Sallinen, Jormakka - Ikonen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Rusko: Košečkin - Bělov, Chafizullin, Jakovlev, Bereglazov, Nestěrov, Marčenko, Jarullin, Gavrikov - Dadonov, Byvalcev, Kručinin - Bučněvič, Tkačov, Galijev - Sošnikov, Šalunov, Grigorenko - Mamin, Kablukov, Barabanov. Trenéři: Ilja Vorobjov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články