Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Patera o Jágrovi: Jsme rádi, že Jarda na 99 procent bude u nás a pomůže nám

Už čtvrtou sezonu bojují hokejisté Kladna o návrat do extraligy a věří, že s příchodem pětačtyřicetiletého útočníka Jaromíra Jágra z Calgary se jejich naděje na postup zvýší. Asistent trenéra a další klubová legenda Pavel Patera v to doufá, i když zdůraznil, že se musí tým vyvarovat podobných výkonů jako v pondělí. Třetí tým tabulky totiž v 44. kole první ligy na ledě dvanáctého Ústí nad Labem prohrál 0:6.

Pavel Patera na střídačce Kladna
zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

"Po pondělním výkonu je odvážné říkat něco o extralize. Musíme se dát dohromady, zvládnout první kolo play-off, potom druhé a pak se můžeme bavit o baráži a třeba o extralize. Jsme rádi, že Jarda na 99 procent bude u nás a pomůže nám," řekl Patera, olympijský vítěz z Nagana a čtyřnásobný mistr světa.

S Jágrem si zahrál v jednom týmu nejen v české reprezentaci, ale i při výlukách v NHL v sezonách 1994/95, 2004/05 a 2012/13 v Kladně. "Zažil jsem tu situaci už třikrát. Bude velký divácký zájem a pomůže to spoluhráčům na ledě. Doufám, že nám hodně v závěru sezony pomůže, ale co konkrétně to přinese, uvidíme," podotkl Patera.

Teď budou s Jágrem v jiných rolích, Patera jako asistent trenéra Miloslava Hořavy staršího povede hrajícího majitele klubu. "Odmalička je to spoluhráč a kamarád, teď je v trošku jiné pozici. Domluvíme se, aby to všechno klapalo," usmíval se Patera. Úvahy o Jágrově zařazení do sestavy jsou podle něj předčasné.

"Budeme všechno řešit až po jeho příletu." Kapitán Kladna pro domácí zápasy Jakub Strnad už měl blízko k tomu, aby si zahrál s Jágrem v jednom útoku na startu sezony. Tehdy na konci září bylo ve hře, že Jágr naskočí proti Přerovu. To nakonec kvůli vrcholícím jednáním v NHL a podpisu smlouvy s Calgary padlo. "Všichni jsou v očekávání, je to příslib a určitě nám to pomůže. Jaromír Jágr je hráč formátu, ty šance na extraligu jsou určitě větší," řekl Strnad.

Pětadvacetiletý útočník se narodil v době, kdy už hrál Jágr v NHL druhou sezonu za Pittsburgh a měl jeden ze dvou prstenů za vítězství ve Stanleyově poháru. Teď může vést tým s hrající legendou jako kapitán. "Je to až vtipný. Spíš by on měl být kapitán. Nepřikládal bych tomu ale nějakou váhu," usmíval se Strnad. Zatím netuší, jestli si s Jágrem zahraje v jedné formaci.

"Vůbec nevím. Nebavili jsme se o tom. Uvidíme, až tady Jaromír bude a na čem se dohodne s trenéry. Snažil jsem se to celé kolem nevnímat, zbytečně to zatěžovalo hlavu. Až tady bude, začne nás zajímat," doplnil Strnad. Brankář Miroslav Kopřiva se také těší na výraznou posilu. "Takový hráč nám může hodně pomoct v rozhodujících chvílích sezony. I pro soupeře bude strašák. Naše šance vzrostly, ale uvidí se až na ledě," podotkl Kopřiva k boji Kladna, které se snaží o návrat do extraligy od sestupu v roce 2014.

Ruský útočník Anton Kurjanov s Jágrem nastupoval v Omsku a nyní se může těšit na další společné hokejové zážitky. "Je to velká událost i pro celé Česko. Druhý nejproduktivnější hráč NHL jde do Kladna. Pro fanoušky, pro nás hráče a hlavně mladé kluky je to skvělé, protože uvidí velkého profesionála i jeho přípravu na každý zápas. Je to pro mě stejné, jak když jsem to prožíval já jako mladý v Omsku," uvedl čtyřiatřicetiletý Kurjanov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články