Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nelehká Jágrova cesta domů. Upletl si na sebe bič, říká komentátor ČT Dusík

Konec jedné éry a velký návrat. Jaromír Jágr velmi pravděpodobně definitivně končí v zámoří a míří domů do Kladna. Poslední sezona nedopadla podle představ pětačtyřicetileté legendy. Teď ovšem bude čelit další obrovské výzvě. Možná té vůbec největší, odhaduje komentátor ČT Michal Dusík.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/Canadian Press

"Problém není s číslem 68, ale s číslem 1972, rokem narození. Věk se nedá zastavit. NHL se velmi zrychlila. Spousta tzv. veteránů podstatně mladších než Jaromír Jágr skončili, protože pro ně v tom rychlém hokeji nebylo místo. Myslím, že Jágr narazil na podobnou bariéru," shrnul podstatu Jágrova konce v zámořské soutěži Dusík.

Nyní přichází akce "kulový blesk". Přesun do Kladna by měl nastat velmi rychle. Aby totiž Jágr mohl pomoci svému klubu v případné baráži o extraligu, musí stihnout odehrát v základní části a play-off WSM ligy alespoň 15 zápasů. "Jediná výhoda, že Kladno mělo připravený dres pro Jaromíra Jágra už před sezonou, s tím problém nebude," podotkl Dusík.

Zrychlený přesun

Informace o příletu hrající legendy z Calgary jsou tajné, ale je jisté, že doma se Jágr musí objevit do středy. Potřebuje totiž absolvovat zdravotní prohlídku nutnou k uzavření jeho přesunu z NHL do druhé nejvyšší domácí soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Dusík o Jágrově návratu: Možná ani netuší, jak obrovský tlak na něj bude

"Proces návratu Jaromíra Jágra započal už po nočním oznámení (jeho odchodu z Calgary). Začali jsme Jaromírovi vyřizovat transferkartu z Calgary do Kladna. Dalším krokem je sepsání hráčské smlouvy, což je samozřejmě formalita, protože je majitel klubu. Třetí věc je zdravotní prohlídka, kterou musí absolvovat zítra," řekl mluvčí kladenského klubu Vít Heral.

Kladno čeká ve středu domácí duel s Karlovými Vary a v sobotu utkání na ledě Benátek nad Jizerou, které už žádají v případě Jágrova startu o přesunutí zápasu do Liberce. "Zda bude hrát už v sobotu, uvidíme. Ale tlačí nás hodně čas. Aby nám mohl pomoci případně v baráži, tak by 3. února v Benátkách měl opravdu nastoupit," potvrdil Heral.

Sám Kladno do extraligy nedotáhne

Otázkou je zdravotní stav hrající legendy. Každopádně by měl patřit mezi jednoznačné opory. "Jágr je vynikající hráč, ve WSM lize bude stále ještě rozdílový hráč, ale aby sám dokázal tým dostat do nejvyšší soutěže, takhle to v hokeji nefunguje," zdůraznil Dusík.

"Upletl si na sebe bič. Možná ani sám netuší, jak obrovský tlak na něj bude," prohlásil komentátor ČT. Česká druhá nejvyšší soutěž není NHL. "Najednou si bude muset zvyknout úplně na něco jiného. Možná je to jedna z nejsložitějších výzev, kterým kdy čelil," dodal.

Vzor pro mladé hráče

Situace kolem Jágra v poslední sezoně v NHL litují kouč hokejistů Calgary Glen Gulutzan i jeho dosavadní spoluhráči. I přesto, že především vinou zranění sehrál jen 22 utkání, zanechal v kabině výraznou stopu díky svému vlivu zejména na mladé hráče a díky příkladnému profesionálnímu přístupu.

"Myslím si, že je to opravdu nešťastné. Kdokoliv, kdo se kolem hokeje pohybuje, mohl vidět, že v některých zápasech, když byl zdravý, dominoval," uvedl Gulutzan.

Jágr podepsal s Calgary až v den startu soutěže roční kontrakt. Vinou pozdního startu do sezony bez přípravného kempu a pak hlavně kvůli problémům s třísly a kolenem si ve 22 zápasech stihl připsat jen sedm bodů za gól a šest asistencí.

Naposledy hrál 31. prosince proti Chicagu, pak byl 14. ledna od tohoto data zpětně zařazen na marodku. Domácí výhra nad Blackhawks 4:3 v prodloužení bude pravděpodobně posledním duelem Jágra v bohaté kariéře v NHL.

Poslední gól Jaromíra Jágra v NHL:

Útočník Michael Frolík, který je stejně jako Jágr kladenským odchovancem, také litoval jeho odchodu. "Je to samozřejmě smutné, že to dopadlo takhle. Ale přinesl toho do kabiny hodně," prohlásil. "Hlavně pro mladé kluky hodně znamená, že ho poznali osobně. Je to hrající legenda. Přejeme mu ještě hodně úspěchů v kariéře, bude hrát doma a určitě naplní hodně hal a zase bude rozdávat hodně radosti," doplnil.

Dvaadvacetiletý útočník Curtis Lazar má z působení v jednom týmu s Jágrem zážitek na celý život. "Mohu říkat, že jsem hrál s Jaromírem Jágrem. Je to opravdu něco výjimečného. On hrál, když jsem byl ještě v jeslích. Někde v pozadí se ozývá: "Lemieux přihrává Jágrovi!" a já jsem dítě v jeslích," uvedl Lazar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články