Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pardubice po šesti porážkách konečně porazily Hradec, rozhodl Sýkora

Východočeské derby ovládli hokejisté Pardubic. Ti přitom nemají dobrou bilanci se svým sousedem z Hradce Králové, s nímž prohráli předešlých šest zápasů – sedmička už ale byla pro ně šťastná. V 58. minutě rozhodl o jejich výhře v utkání v přesilovce Petr Sýkora. Mountfield tak zároveň přišel o sérii šesti výher v nejvyšší soutěži.

Utkání Hradec Králové - Pardubice
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Derby mělo jako tradičně skvělou diváckou kulisou, kterou ještě vyšperkovala přítomnost Petra Koukala, bývalého kapitána Pardubic, jemuž fanoušci Dynama nemohou odpustit letní příchod k rivalovi. Zápasu nechyběly emoce a nasazení, ale oba týmy hrály hlavně pozorně dozadu. Dynamo bylo střelecky aktivnější a jejich první šanci neproměnil Treille.

Hosté se svému bývalému brankáři Kacetlovi připomněli dělovkou Pláňka. Už devátá minuta přinesla první vážnější rozmíšku mezi Poulíčkem a Zámorským, ale na gól se čekalo až do 19. minuty, kdy se při pardubické přesilovce trefil z mezikruží Marosz.

Ve druhé třetině se role obrátily a aktivnější byl Mountfield. Dynamo z minima šancí vytěžilo maximum a po Rolinkově dorážce ve 25. minutě vedlo o dvě branky. Tentokrát už hosté dokázali odpovědět. Graňákova střela v přesilovce sice zazvonila na tyč, ale v oslabení se po pěkné nahrávce Červeného trefil Dragoun.

Branka hosty nabudila a Kacetl musel likvidovat rány Zámorského a Džerinše. V urputném boji plném osobních soubojů ryze gólové šance nepřicházely ani z jedné strany. Dynamo se po delší době dostalo ke slovu v závěru druhé části, když Petr Sýkora z velkého úhlu netrefil odkrytou branku.

Hradečtí se vyrovnání dočkali ve 45. minutě, kdy se po Pláňkově střele podruhé v zápase trefil tečující Dragoun. Skóre mohl vzápětí otočit Radovan Pavlík, ale Kacetl skvělým zákrokem Pardubice zachránil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Pardubice - Hradec Králové

Domácí v dalším průběhu nezužitkovali dvě přesilovky, a tak jediným momentem, který vyvolal rozruch, bylo krvavé zranění Tomáška. Rozhodčí tvrdý náraz na mantinel neposoudili jako nedovolený a emoce na ledě ještě vzrostly.

V bouřlivé atmosféře se dokázali lépe zkoncentrovat pardubičtí hráči a v 58. minutě znovu převážil stav na jejich stranu Petr Sýkora, který po přihrávce Marosze zakončoval do prázdné branky. Hradec měl závěr kvůli vyloučení ztížený a vyrovnat nedokázal ani při hře bez brankáře, když Gregorcova střela skončila na tyči. 

HC Dynamo Pardubice - Mountfield Hradec Králové 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 19. Marosz (Trončinský, Cardwell), 25. Rolinek (Mojžíš, Marosz), 58. P. Sýkora (Marosz, Rolinek) - 28. Dragoun (Červený), 45. Dragoun (Pláněk, Berger). Rozhodčí: Hejduk, M. Petružálek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:10, navíc Poulíček - Dragoun, Pláněk všichni 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 10.194 (vyprodáno).

Pardubice: Kacetl - Trončinský, Čáslava, Wishart, Cardwell, Mojžíš, Holland, Ščotka - P. Sýkora, Marosz, Rolinek - Perret, Tomášek, S. Treille - J. Sýkora, Dušek, M. Beran - M. Kaut, Poulíček, Vondráček. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Hradec Králové: Rybár - Pláněk, Vydarený, Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Zámorský - M. Látal, Koukal, Červený - Köhler, Dragoun, R. Pavlík - Cingel, Džerinš, Kukumberg - Berger, Tuominen, Miškář. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Miloš Holaň (Pardubice): "V první řadě chci poděkovat všem fanouškům, co přišli, ve spojení s výsledkem to byla třešinka na dortu. Od rána jsme hráče připravovali, protože je to výjimečný zápas. Derby mezi kluby i městy, a hráči k tomu tak musí přistupovat. Ze začátku to byla taktická bitva o střední pásmo, ale jinak jsme hráli velmi dobře, podařilo se nám rozhodnout v přesilových hrách. Sehráli jsme je velice dobře, i když kaňkou je inkasovaný gól právě v početní výhodě. Vedení s tak silným soupeřem jsme si možná trochu nevážili a nechali Hradec srovnat. Hráči jsou dobití a to je asi ta cesta k vítězství, tedy týmový výkon podpořený výborným Kacetlem vzadu a konečně vítězství v derby."

Tomáš Martinec (Hradec Králové): "Skvělá atmosféra v hledišti dala zápasu punc výjimečnosti a myslím, že si ho všichni užili. Hráčům jsme za výkon poděkovali, od druhé třetiny jsme z hlediska nasazení a obětavosti podali velmi dobrý výkon. Domácí jsme přestříleli a měli spoustu šancí, bohužel jsme je neproměnili. O výsledku rozhodly skvěle sehrané přesilovky Pardubic, které jsme nedokázali ubránit, ačkoliv jsme se na ně připravovali."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články