Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Na srazu reprezentace nechyběli nováčci včetně Mazance, Šmíd si zahraje Ligu mistrů

Dvě změny v původní nominaci na turnaj Karjaly musel udělat trenér české reprezentace Josef Jandač. Místo Robina Hanzla s Vladimírem Rothem si na úvodním podniku série Euro Hockey Tour zahrají obránce Jakub Krejčík a útočník Tomáš Mertl. O první start v národním týmu budou usilovat brankář Marek Mazanec, obránce Michal Moravčík a útočník Andrej Nestrašil. Přes původní záměry nechá Jandač odehrát beka Ladislava Šmída úterní duel Ligy mistrů.

Jan Kovář a Marek Mazanec
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Ty dvě změny nebyly nijak velkou komplikací. Pamatuji, že minulou sezonu jsme před jedním turnajem řešili po posledním utkání před srazem snad sedm omluvenek, to už komplikace byla," řekl Jandač.

Šmíd si díky destinaci, v níž Češi budou hrát první utkání turnaje, může nakonec trochu překvapivě zahrát úterní odvetu osmifinále Ligy mistrů a vypomůže Liberci na ledě favorizované Frölundy.

"Absolvuje všechno s námi, my jen letíme do Švédska o dvě hodiny déle, on poletí dřív, odehraje zápas a hned po něm se vydá za námi na hotel. Je to výhradně a pouze z důvodu té logistiky, že je možné to takhle udělat, když Liberec hraje nedaleko místa, kde budeme my," vysvětlil Jandač, proč svolil k výjimce.

Není vyloučeno, že by po úterním utkání nastoupil hned ve středu proti Švédům. "Já mu říkal, že je to na něm, bránit mu v tom nijak nebudu. Dal jsem vysloveně na pocit hráče. Kdyby řekl, že je to na něj moc, tak bych to nedělal," dodal Jandač.

Je nám líto, video expirovalo.
Šmíd: Myslím, že trenéři teď budou sázet víc na zkušenost

"Dám si zápasy 'back to back'. Hráli jsme pátek, neděle, teď budu hrát úterý, středa. Jsem na to sám zvědavý. Pro mě je rozhodně zápas lepší než trénink. Mám natrénováno až až," pousmál se Šmíd, který byl zvyklý na dva zápasy ve dvou dnech během kariéry v NHL.

Jasno je již o roli kapitána, kterou na nadcházejícím turnaji zastane Jakub Nakládal, opora defenzivy Jaroslavle v KHL. Jeho asistenty budou Jan Kovář, který byl kapitánem národního týmu v nedávné minulosti, a Jakub Klepiš, nejstarší hráč v současném výběru.

"Jsou to zkušení hráči, kteří mají v nároďáku nejvíce odehráno, znám je i povahově a charakterově, proto ta volba padla na ně," konstatoval Jandač.

Pro úvod turnaje zamýšlí poskládat k sobě v útoku plzeňskou formaci Milan Gulaš, Tomáš Mertl, Dominik Kubalík. "Doplněním Mertla lze tuto možnost zkusit. Chvílemi tak hrají i v klubu, ale dvojice Mertl, Gulaš spolu pravidelně nastupuje. A Kubalík s nimi občas hrál také."

Z nominovaného tria gólmanů zůstane Patrik Bartošák velmi pravděpodobně doma. "Ještě se s ním domluvíme, protože ten program není moc uzpůsoben tréninku. Ve dnech, kdy tam máme brzký odpolední začátek, trénink ani nebude. Pokud se nic nestane, pravděpodobně odcestují jen dva gólmani, jak jsme to praktikovali i v předchozích letech. A zápasy pak začne Pavel Francouz," nastínil Jandač.

Český tým zamíří v úterý odpoledne do Örebra, kde o den později nastoupí v 18 hodin proti domácímu Švédsku. Po přesunu do Helsinek se Češi v pátek utkají se Švýcarskem (14:00) a v neděli zakončí vystoupení na turnaji zápasem s Ruskem od 12:30.

Nominace českého týmu pro turnaj Karjaly:

brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Pavel Francouz (Čeljabinsk), Marek Mazanec (Slovan Bratislava)

obránci: Jakub Krejčík (Brno), Michal Moravčík (Plzeň), David Němeček (Mladá Boleslav), Ladislav Šmíd (Liberec), Tomáš Kundrátek (Nižnij Novgorod), Vojtěch Mozík (Podolsk), Jakub Nakládal (Jaroslavl), Libor Šulák (Lahti), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk)

útočníci: Milan Gulaš, Dominik Kubalík, Tomáš Mertl (všichni Plzeň), Jakub Klepiš (Mladá Boleslav), Jakub Lev (Vítkovice), Martin Zaťovič (Brno), Michal Birner (Fribourg-Gottéron), Roman Horák (Podolsk), Jan Kovář (Magnitogorsk), Andrej Nestrašil (Nižněkamsk), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Michal Řepík (Slovan Bratislava), Jiří Sekáč (Kazaň)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články