Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mládežnický hokej v Čechách? Zaspali jsme, shodují se hokejoví odborníci

Česká seniorská reprezentace nedosáhla na medaili z mistrovství světa už pět let, naposled Češi slavili zlato v roce 2010. A příliš se nedaří ani mládežnickému hokeji, česká osmnáctka za polsedních pět let přivezla ze světového šampionátu pouze jeden cenný kov. Podle hokejových odborníků je na vině více faktorů, práce s mládeží ale pokulhává za ostatními hokejovými zeměmi. Jedním z důvodů může být také absence české juniorské ligy nebo nedostatečný prostor pro mladé hokejisty v extralize.

Český mládežnický hokej stagnuje a vývoj, který v práci s mládeží nastolily hokejové velmoci jako Kanada či Švédsko, nedokázal zachytit. Hokejoví experti se shodují, že práce s mládeží v českém prostředí v porovnání se světovou špičkou zaostává. "Jeden důvod je ten, že špička je širší a vyrovnanější. My dneska říkáme, že bychom se rádi usadili a byli stabilně v první šestce v těch nejdůležitějších kategoriích. A druhá věc je to, že okamžitě po revoluci došlo k mnoha změnám v řízení sportu obecně a ta doba se zaspala," popsal práci s mládeží generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Před devíti lety prošel mládežnický hokej u nás velkou proměnou, přesto se výsledky českých mladíků na světových šampionátech nijak dramaticky nezlepšily. "My se snažíme tak od roku 2008 na mládeži pracovat. Měli jsme velkou výhodu v tom, že jsme měli ekonomicky úspěšné mistrovství světa v roce 2015. Takže už od roku 2014, když jsme v podstatě kasírovali vstupné, jsme mohli rozjet některé projekty. Hlavou je oddělení rozvoje hokeje, které u nás dřív nebylo. Jeho šéfem je dnes Milan Hnilička," řekl Urban.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Přes veškerou snahu trenérů i hokejového svazu se úspěchy v podobě cenných kovů nedostavují. Současná reprezentace do dvaceti let by přitom měla být právě první generací, která prošla reorganizací práce s mládeží v roce 2008. Podle trenéra české dvacítky Filipa Pešána za tím stojí mimo jiné i to, že mladí hokejisté nenastupují dostatečně v nejvyšší domácí soutěži ani ve WSM lize.

"Máme trochu problém při přechodu od 18 do dvaceti let, kdy spousta mladých hráčů nehraje seniorský hokej. Myslím si, že je to poznat na ročnících, které za poslední dva roky uhrály úžasné výsledky na memoriálu Ivana Hlinky. Ten přechod se moc nedaří. Moc extraligových ani prvoligových týmů v posledních letech nedávalo prostor mladým hráčům. Pak třeba na mistrovství světa dvacítek naši junioři nastupují proti soupeřům, kteří hrají stabilně nejvyšší soutěže," vysvětlil Pešán nedostatky.

Hokejové akademie jsou dobrou myšlenkou, chválí systém Antoš

V Čechách se sice nehraje juniorská liga, úspěšně ale fungují tzv. hokejové akademie. Hokejoví odborníci jejich existenci chválí. "Především si myslím, že akademie jsou dobrá myšlenka, která má hlavu a patu. Hokejový svaz má stoprocentní zodpovědnost za mládež. Tady není žádný kurz, kde by se děti naučily hrát hokej a pak by si je třeba svaz vytáhl. A je potřeba říct, že svaz se poslední dobou fakt snaží najít cestu, jak to udělat, jak to zkvalitnit," pochválil systém  hokejový expert České televize Milan Antoš.

Současný trenér reprezentační dvacítky ale upozorňuje, že akademie jsou pod intenzivním dohledem hokejového svazu. "Já si myslím, že kluby, které mají akademie, jsou pod velkou kontrolou svazu. Kluby musí vykazovat spoustu materiálů a musí dokazovat, že pracují podle nějakých pravidel svazu, takže to není výhradně na klubech," myslí si Pešán.

Díky první lize mohou hokejisté zůstávat v Čechách, myslí si Pešán

Důležitou funkci při rozvoji mladých hokejistů plní v současné době WSM liga. Druhá česká nejvyšší soutěž v podstatě převzala funkci juniorské ligy a pomáhá mladým hokejistům sbírat zkušenosti. "Z mého pohledu se velmi dramaticky změnila funkce WSM ligy, protože hráči mají alternativu. Když se bojí, že se neudělá jejich místo v extraligovém týmu, tak nemusí odcházet do zámoří, můžou zůstat v první lize. A já to vidím jako obrovský krok pro udržení hráčů v Čechách," řekl Pešán.

Světový hokej se posouvá stále vpřed především díky hokejovým velmocím, jako je Kanada nebo Švédsko. Hra české reprezentace z velké části vychází z toho, co se hraje u nás. V extralize převládá oproti mezinárodnímu hokeji méně bruslivá hra, která vyhovuje například starším hráčům. S podstatně modernějším systémem hry přišel jako jeden z prvních českých klubů Liberec, který před dvěma lety slavil titul.

"V extralize teď napočítám minimálně 12 týmů, které hrají moderní způsob hokeje. Takže jestli jsme my byli v Liberci první, tak jsme otevřeli oči dalším klubům. Do extraligy přišli mladí trenéři. Starší trenéři se, ke vší úctě k nim, učí nové styly. Takže si myslím, že systém hry se hýbe a spousta týmů hraje úžasný hokej," ocenil Pešán.

Jedním z nedostatků české extraligy jsou podle Pešána rozhodčí, kteří se nesnaží přiblížit zámořskému pískání zápasů. "Myslím si, že se o nich málo bavíme a že fatálně ovlivňují stav českého hokeje. Při vší úctě k nim, ty zápasy nejsou dobře řízené. Podle mého názoru do zápasů moc vstupují čároví i hlavní rozhodčí. Po spoustě utkání v první lize i v extralize jsou debaty hlavně o tom, kdo to pískal, jak to pískal. Já si myslím, že rozhodčí by měli být v pozadí celého hokeje," popsal nedostatek extraligy trenér Liberce.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články