Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Posílené Vítkovice touží po letech vybřednout z průměru

Už tři roky čekají hokejisté Vítkovic na účast alespoň ve čtvrtfinále play-off, ještě dvakrát delší je pak poslední účinkování v bojích o titul. Tradiční moravský klub nyní po několika hluchých letech chce v druhé sezoně pod vedením Jakuba Petra znovu zamířit k vyšším příčkám. Ostravany k optimismu vybízí fakt, že se jim podařilo udržet všechny opory a naopak zejména do útoku získat několik zajímavých jmen.

Reprezentant Bartošák prodloužil smlouvu o dva roky

"Když se podíváme na skladbu týmu, měli bychom udělat krok dopředu. Konkrétní cíl ze mě ale nedostanete. Mluvit o tajném snu není namístě," řekl generální manažer a trenér v jedné osobě Jakub Petr. "Mužstvo se nám podařilo kvalitně doplnit, což se v přípravě ukázalo," podotkl Petr.

Dres Vítkovic již nebudou oblékat obránce Lukáš Kovář a útočníci Yan Stastny, Erik Němec a Michael Vandas, kvartetu hráčů nebyly prodlouženy smlouvy. Předčasně pak ukončil kontrakt Stanislav Balán, který se domluvil s prvoligovými Karlovými Vary.

Naopak pokračuje kompletní brankářský tandem, čerstvý reprezentant Patrik Bartošák i Daniel Dolejš zůstanou ve Vítkovicích další dva roky. Zlepšit defenzivní činnost Moravanů má pomoci i slovenský obránce Peter Trška, který na jaře slavil titul s Kometou Brno.

Útok posílili Lev s Dejem, z kanadské juniorky se vrátil Stránský

Nejvýraznější nové tváře ale nabízí vítkovická ofenziva. Prosadit se i mimo mateřský klub se pokusí extraligový mistr s Plzní ze sezony 2012-2013 Jakub Lev, po čtyřech letech v Hradci Králové se do Ostravy přesunul i zkušený slovenský útočník Rastislav Dej.

"Jejich angažováním jsme chtěli zvýšit kvalitu ofenzivy. S nimi bychom měli mít větší útočné choutky. Neznamená to ale, že ustoupíme od základu dobré defenzivy. Ta musí fungovat dál," prohlásil Petr.

Návrat ze zámoří domů pak zvolil devatenáctiletý mládežnický reprezentant Šimon Stránský. Talentovaný útočník poslední tři roky strávil v juniorské WHL v týmu Prince Albert Raiders, nepodařilo se mu však vybojovat si místo na draftu NHL.

"Přichází zpátky, aby se poprvé dostal do dospělého hokeje. Bude to výzva nejen pro něj, ale i pro nás trenéry. Já bych byl jenom rád, kdyby se prosadil už ve své premiérové sezoně mezi seniory," zhodnotil návrat vítkovického odchovance Petr.,

Ve Vítkovicích už se nebude hrát od pěti, na dresy se vrátí červená

Ostravané byli v přípravě na extraligu výsledkově velmi úspěšní, vyhráli osm z deseti zápasů a nastříleli 49 gólů. Mimo jiné zvládli obě ocelářská derby s Třincem a během turné po Švýcarsku porazili Langnau a Kloten.

Petr si uvědomuje, že cesta za úspěchem v sezoně vede zejména přes vylepšení bilance s týmy ze středu tabulky, se kterými Ostravané budou bojovat o play-off. "S top týmy jsme loni měli bilanci velmi dobrou. Problém nám ale dělali soupeři, kteří byli kolem nás. Teď už je ale musíme porážet," zdůraznil Petr.

Mezi další novinky v ostravském týmu patří změna tradičního začátku domácích zápasů. Během týdne budou utkání začínat až o půl šesté večer, naopak v neděli a ve sváteční dny už v 16:00. Ostravané také kromě obvyklé bílé a modré sady dresů obléknou ve vybraných zápasech historickou červenou barvu, ve které získali v roce 1981 svůj druhý a zatím poslední mistrovský titul. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články