Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Sobotka měl těžké rozhodování. Chtěl jsem si ale dokázat, že na NHL ještě mám, řekl

Praha – Před letošní sezonou byl návratu do NHL blízko, ale kvůli smlouvě s ruským Omskem to nevyšlo. Vladimír Sobotka se tak dočkal až v jejím závěru díky konci Avangardu v play-off a staronovému zaměstnavateli St. Louis by měl pomoci v boji o Stanley Cup. Český útočník přiznává, že cesta k návratu do zámoří byla zamotaná, ale je rád, že to vyšlo.

Vladimír Sobotka před brankou San Jose
zdroj: AP autor: Marcio Jose Sanchez

"Nebylo to jednoduché, stále se objevovaly možné administrativní překážky či neochota posunout věci do finále," popsal Sobotka peripetie návratu do NHL v tiskové zprávě společnosti Sport Invest, která jej zastupuje.

"Právě z tohoto důvodu jsem od předchozích agentů přestoupil ke Sport Investu a vše se konečně dalo do pohybu. Manažeři Robert Spálenka i Craig Oster v Americe udělali obrovský kus práce a já jim moc děkuji. Hodně mi zjednodušili život," doplnil Sobotka.

Po uzavření tříletého kontraktu s Omskem měl mít klauzuli, která by mu dovolovala po každé sezoně odejít NHL. Ale podle deníku St. Louis Post-Dispatch byla smlouva kvůli ekonomické krizi v Rusku předělána a platná klauzule z něj vypadla. A vyplatit se z kontraktu údajně částkou ve výši tří milionů dolarů nedávalo Sobotkovi smysl.

Roční kontrakt s Blues na 2,725 milionu dolarů, který mu v roce 2014 stanovila arbitráž, naplní Sobotka až ve zbytku tohoto ročníku. Zároveň se dohodl i na nové tříleté smlouvě celkem na 10,5 milionu dolarů platné od nadcházejícího ročníku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sobotka: V Rusku už to bylo na hlavu, život je určitě lepší v Americe

"Jsem hlavně rád, že to vyšlo. Byl to náš plán a všechno bylo splněné, jak jsem chtěl já," řekl Sobotka. Je rád, že se vrací do St. Louis, i když nabídku Omsku zvažoval. "Těžké rozhodování to bylo. Řekl jsem si, že to po těch třech letech v Rusku chci vyzkoušet zpátky do Ameriky. Už to bylo takové na hlavu v Rusku. Rozhodně je v Americe lepší život a chtěl jsem sám sobě dokázat, že na to mám," doplnil Sobotka.

Spálenka: Byl to asi náš nejzamotanější případ

Návratu do sestavy Blues by se měl dočkat už o víkendu. "Byl to asi náš nejzamotanější případ pro řešení. Vláďa měl na jedné straně platnou smlouvu s Omskem, která končila 30. dubna letošního roku, a na druhé straně měl arbitráží přiřčenou smlouvu se St. Louis, která je při jeho absenci odložena a musí ji odehrát v případě návratu do Ameriky," popsal Sobotkův agent Robert Spálenka.

"Museli jsme řešit několik věcí najednou. Bylo to ukončení smlouvy v Omsku, protože bez něj bychom vůbec neměli právo jednat v NHL o možnosti jeho návratu. V St. Louis jsme museli řešit odehrání té arbitráží přiřčené smlouvy co nejrychleji, aby mohl podepsat novou dlouhodobou smlouvu a dával mu návrat do NHL ekonomicky smysl," doplnil Spálenka.

Sobotku totiž Omsk lákal k prodloužení angažmá. "Dali mu nabídku na dvouletý kontrakt opravdu vysokých parametrů, takže Vláďa měl hodně zamotanou hlavu, pro co se rozhodnout. Zvítězila touha zahrát si ještě v nejlepší lize světa a pokusit se dokázat si, že patří mezi nejlepší hráče na světě," uvedl Spálenka.

V NHL mělo o Sobotku zájem více klubů. "S předstihem jsme byli osloveni San Jose, kteří chtěli získat jeho práva. St. Louis však s trejdem nesouhlasilo a práva na Vláďu si podrželo," dodal Spálenka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články